Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Γιατί τα χοτ ντογκ δεν είναι από τις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δημοσίευσαν μια μελέτη την περασμένη εβδομάδα που υποστήριζε ότι η κατανάλωση ενός χοτ-ντογκ μπορεί να αφαιρέσει 36 λεπτά από τη ζωή ενός ανθρώπου. Στον αντίποδα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να προσθέσει 26 λεπτά στη διάρκεια ζωής κάποιου.

Αυτή η μελέτη θα μπορούσε να κάνει κάποιον να σκεφτεί δύο φορές πριν καταβροχθίσει ένα λουκάνικο Φρανκφούρτης.

Ωστόσο, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας και της διατροφής αναφέρουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα από την απλή αντικατάσταση των χοτ ντογκ με ξηρούς καρπούς.

Θα μπορούσε η κατανάλωση χοτ ντογκ να μειώσει πραγματικά τη διάρκεια της ζωής σας;

Ο Olivier Jolliet, ένας από τους κύριους ερευνητές στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food, είπε στο USA TODAY ότι 5.800 τρόφιμα αξιολογήθηκαν και στη συνέχεια κατατάχθηκαν με βάση το διατροφικό τους φορτίο ασθενειών καθώς και τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον. Τα χοτ ντογκ θεωρούνταν τα πιο ανθυγιεινά φαγητά. Βέβαια, δεν μιλάμε για την κατανάλωση ενός χοντ ντογκ μια στο τόσο αλλά τη συχνή και σε μεγάλες ποσότητες. Εξίσου βλαβερά βέβαια είναι και αρκετά σάντουιτς με επεξεργασμένα κρέατα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση του 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης από βόειο κρέας και επεξεργασμένα κρέατα με ένα μείγμα φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων και επιλεγμένων θαλασσινών θα μπορούσε να μειώσει το διαιτητικό αποτύπωμα άνθρακα κατά ένα τρίτο και να επιτρέψει στους ανθρώπους να αποκτήσουν 48 λεπτά υγιούς ζωής ανά μέρα.

Μπορούν τα χοτ ντογκ να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής;

Ανεξάρτητα από το μέτρο, τα χοτ ντογκ δεν συγκαταλέγονται από τις πλέον υγιεινές τροφές. Ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας για την Έρευνα για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε ότι το ζαμπόν, τα χοτ ντογκ και άλλα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να συμβάλλουν στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα χοτ ντογκ είναι επίσης πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο. Συγκεκριμένα, μόνο ένα χοτ ντογκ μπορεί να περιέχει πάνω από το ένα τέταρτο της ημερήσιας ποσότητας νατρίου και πάνω από 14 γραμμάρια λίπους.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts