Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Γιατί οι γυναίκες παίρνουν βάρος πιο εύκολα από τους άνδρες;

Γιατί οι γυναίκες παίρνουν βάρος πιο εύκολα από τους άνδρες;

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που ενοχοποιούνται γι’ αυτό είναι η διαφορά στο μεταβολισμό μεταξύ των δύο φύλων.

Οι γυναίκες έχουν συνήθως περισσότερο σωματικό λίπος και λιγότερους μυς από τους άνδρες, που σημαίνει ότι το σώμα τους καίει πολύ λιγότερες θερμίδες όταν ξεκουράζονται.

Η εγκυμοσύνη είναι ακόμη ένας πιθανός παράγοντας, καθώς μετά τη γέννα πολλές γυναίκες δεν καταφέρνουν τα χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Οι περισσότερες μελέτες ωστόσο, υπογραμμίζουν τον ρόλο της εμμηνόπαυσης στην πρόσληψη βάρους, επειδή αλλάζει τις ορμόνες.

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες στην Αμερική παίρνουν διπλάσιο βάρος από τους άνδρες κάθε δεκαετία, λόγω των κυήσεων και της λιγότερης άσκησης.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Brigham Young (BYU), στη Γιούτα, διαπίστωσαν ότι η μέση γυναίκα παίρνει κατά μέσο όρο 5,4 κιλά κάθε 10 χρόνια, σε σύγκριση με μόλις 2,6 που παίρνει ο μέσος άνδρας.

Οι επιστήμονες είπαν ότι πίσω από την γρήγορη αύξηση του βάρους στις γυναίκες, βρίσκεται ο λιγότερος χρόνος σωματικής δραστηριότητας.

Επικαλούνται επίσης την εγκυμοσύνη, καθώς ολλανδική μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από κάθε εγκυμοσύνη οι γυναίκες έπαιρναν από 1,5 έως 2 κιλά.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου τέσσερις στους δέκα –ή 70 εκατομμύρια– Αμερικανοί ενήλικες είναι παχύσαρκοι.

Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ανήκουν στην κατηγορία των παχύσαρκων, ενώ άλλες υποδηλώνουν ότι είναι μικρή η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων.

Στη μελέτη του Brigham Young University οι επιστήμονες παρακολούθησαν 13.000 ενήλικες, άνδρες και γυναίκες.

Το βάρος των συμμετεχόντων παρακολουθούνταν επί 10 χρόνια, μέχρι το 2018.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το βάρος μιας γυναίκας αυξανόταν κατά μέσο όρο κατά 10% κάθε δεκαετία.

Το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες ήταν μόλις 3,8% για την ίδια χρονική περίοδο.

Ο Δρ Larry Tucker, ειδικός στην επιστήμη της άσκησης που ηγήθηκε της μελέτης, και οι συνεργάτες του είπαν ότι οι γυναίκες μπορεί να παίρνουν περισσότερο βάρος επειδή ασκούνται λιγότερο.

«Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να είναι λιγότερο δραστήριες από τους άνδρες».

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι περίπου οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες είδαν το βάρος τους να αυξάνεται κατά 5% σε μια δεκαετία.

Το 1/3 το είδε να αυξάνεται κατά 10% και το 1/5 κατά 20% ή και παραπάνω.

Οι άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος όταν ήταν νέοι ή μεσήλικες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Όταν όμως μεγάλωσαν, πολλοί διατήρησαν το βάρος τους ή έχασαν μερικά κιλά.

Η ανάλυση των δεδομένων ανά φυλή έδειξε ότι οι αφροαμερικανοί ενήλικες έπαιρναν το περισσότερο βάρος (6,3κιλά), και ακολουθούσαν οι Μεξικανοί (4,1 κιλά) και οι άλλοι Ισπανόφωνοι (3,9 κιλά).

Οι επιστήμονες είπαν ότι η φυλή ήταν ένας «καλός δείκτης» για τον κίνδυνο αύξησης βάρους, τον οποίο συνυπολόγισαν στις κοινωνικοοικονομικές διαφορές μεταξύ των ομάδων.

Ο Τάκερ πρόσθεσε: «Η επιδημία της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ δεν επιβραδύνεται. Χωρίς αμφιβολία, η 10ετής αύξηση βάρους είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στον ενήλικο πληθυσμό των Η.Π.Α.».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Obesity.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts