Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Γιατί η μπανάνα είναι το ιδανικό σνακ για όσους γυμνάζονται

Γιατί η μπανάνα είναι το ιδανικό σνακ για όσους γυμνάζονται

Γνωρίζετε ίσως ότι οι μπανάνες αποτελούν εξαιρετική τροφή για όσους είναι σωματικά δραστήριοι. Είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, οι οποίοι τροφοδοτούν άμεσα με ενέργεια τον οργανισμό για να τον κρατούν σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της άσκησης, χωρίς να ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αυτό βοηθά να παραμένουν σταθερά τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της μπανάνας αφορά την μεταπροπονητική της επίδραση: Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά, που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία με πιο σημαντικό την αντιφλεγμονώδη δράση τους.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS One, έδειξε ότι οι μπανάνες μειώνουν τη φλεγμονή. Η φλεγμονή εκδηλώνεται για διάφορους λόγους, όπως η ανάγκη καταπολέμησης μιας λοίμωξης από το ανοσοποιητικό, αλλά και εξαιτίας της κατανάλωσης γαλακτοκομικών, προϊόντων σίτου ή επεξεργασμένων τροφίμων. Η φλεγμονή μπορεί να είναι όμως και φυσιολογική αντίδραση του σώματος στην άσκηση.

Άλλη πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα αντιοξειδωτικά της μπανάνας προέρχονται και από τη φλούδα της. Ειδικά οι ώριμες μπανανόφλουδες, έχουν εκπληκτικά οφέλη ενάντια στο οξειδωτικό στρες. Το εκχύλισμα φλούδας μπανάνας μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, καθιστώντας το δυνητικά κατάλληλο για βιοφαρμακευτικές χρήσεις, όπως είναι ο εμπλουτισμός των αντηλιακών προϊόντων.

Είτε κάνετε γυμναστική είτε όχι πάντως, μην πετάτε τις φλούδες μπανάνας, καθώς έχουν διπλάσιες φυτικές ίνες και κάλιο σε σχέση με το εσωτερικό τους. Περιέχουν επίσης λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές γνωστό για τη συμβολή του στην υγεία των ματιών, τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ με χαλαρωτικές ιδιότητες και πρεβιοτικές ίνες, που βελτιώνουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Πηγή: The Healthy

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts