Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Γεώργιος Τουσίμης: Το κατάλληλο φάρμακο, στον κατάλληλο ασθενή, την κατάλληλη στιγμή

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Τον κρίσιμο ρόλο της καινοτομίας και της αξιοποίησης της τεχνολογίας για να αντιμετωπισθεί η ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη του πληθυσμού για νέες θεραπευτικές λύσεις ανέπτυξε στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. και συγκεκριμένα στο πάνελ με θέμα «The outside-in perspective for innovation in health», o γενικός διευθυντής της Amgen Ελλάδος και Κύπρου, Γεώργιος Τουσίμης, κάνοντας ειδική αναφορά στη σημασία της εξατομίκευσης της θεραπείας προκειμένου να επιτευχθεί το όραμα για «το κατάλληλο φάρμακο, στον κατάλληλο ασθενή, την κατάλληλη στιγμή».

Όπως είπε, «η ανάγκη για καινοτόμα φάρμακα επηρεάζεται από τον γηρασμένο παγκόσμιο πληθυσμό και τους ταχείς ρυθμούς αύξησής του. Υπάρχουν ήδη 700 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο άνω των 65 ετών, ενώ άλλα 150 εκατομμύρια θα γίνουν 65 μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Στην Ελλάδα έχουμε 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας άνω των 65 ετών και 1,3 εκατομμύρια που θα συμπληρώσουν την ηλικία αυτή τα επόμενα λίγα χρόνια. Τα άτομα άνω των 65 τείνουν να «καταναλώνουν» τρεις φορές περισσότερη υγειονομική περίθαλψη από ό,τι οι νεότεροι, καθώς αντιμετωπίζουν ασθένειες που σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης, όπως τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την οστεοπόρωση και τον καρκίνο».

Ακόμα, ο κ. Τουσίμης αναφέρθηκε και στις τεχνολογικές εξελίξεις, χάρη στις οποίες αυξήθηκε σημαντικά η «ικανότητα να καινοτομούμε», οδηγώντας σε καλύτερες θεραπείες, σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι στο παρελθόν.

«Έχουμε σήμερα στη διάθεση μας πάνω από 100 petabytes ανθρώπινων δεδομένων – δηλαδή 10015 bytes γενετικής πληροφορίας – και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά. Αυτά τα δεδομένα μας παρέχουν ισχυρές γνώσεις για τη ανθρώπινη βιολογία και τους μηχανισμούς των διάφορων ασθενειών, αυξάνοντας έτσι κατά πολύ τις πιθανότητες επιτυχίας των ερευνητικών μας προγραμμάτων» τόνισε και συμπλήρωσε «Μειώνουμε πλέον στο μισό τον χρόνο που απαιτείται για την ανακάλυψη ενός νέου φαρμάκου ενώ έχουμε διπλασιάσει τα ποσοστά επιτυχίας των ερευνητικών προγραμμάτων μας. Πρόκειται στα αλήθεια για μια πολύ συναρπαστική πρόοδο που μας δίνει τη δυνατότητα να κινούμαστε στην «ταχύτητα του αύριο».

Η συνεργασία αποτελεί ακόμα έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την επιστημονική πρόοδο και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων θεραπειών.

Ο κ. Τουσίμης υπογράμμισε το παράδειγμα της Optima Oncology, μιας Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας συνεργασίας 36 διαφορετικών φορέων, καταξιωμένων πανεπιστημίων, επιστημονικών ενώσεων, καινοτόμων φαρμακευτικών εταιρειών, εταιριών τεχνολογίας, ερευνητικών κέντρων, καθώς και ενώσεων ασθενών, υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας οραματικής προσπάθειας να διασφαλίσουμε ότι κάθε ασθενής θα έχει πρόσβαση στις πιο σύγχρονες εξατομικευμένες και καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο, με την αξιοποίηση των Πραγματικών Δεδομένων και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Με βάση την εκπληκτική πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, μπορούμε όλοι να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον μας – ας αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, ας αγκαλιάσουμε πραγματικά την καινοτομία και ας εργαστούμε μαζί για τη βελτίωση της υγείας για τις επόμενες γενιές» δήλωσε κλείνοντας την ομιλία του.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts