Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Βόρεια Ελλάδα: Σχέδιο για «ανάσες» στα νοσοκομεία

Βόρεια Ελλάδα: Σχέδιο για «ανάσες» στα νοσοκομεία

Με φόντο την τάση αργής αλλά σταθερής αποκλιμάκωσης της πίεσης στο σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας ετοιμάζονται να μπουν σε τροχιά αναδιοργάνωσης, για πολλοστή φορά στη διάρκεια της πανδημίας. Ήδη, κάποιες κλινικές που λειτούργησαν για νοσηλεία ασθενών Covid έχουν επιστρέψει στην κανονική τους λειτουργία κι έπονται άλλες.

Το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», που από το Νοέμβριο λειτουργούσε ως μονοθεματικό, επανέρχεται από σήμερα, 1η Μαρτίου, στην πρότερη κατάσταση και μπαίνει στο πρόγραμμα εφημεριών. Ταυτόχρονα, οι δύο Υγειονομικές Περιφέρειες σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζονται προτάσεις για τη μετατροπή ορισμένων επαρχιακών νοσοκομείων σε «καθαρά» από Covid και μεταφορά των θετικών κρουσμάτων σε γειτονικούς νομούς, όπως συνέβη και στα προηγούμενα επιδημικά κύματα.

Μιλώντας στο iatronet.gr, οι διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ δίνουν το περίγραμμα του σχεδιασμού και τις εκτιμήσεις τους για τη συνέχεια, επισημαίνοντας, πάντως, πως η μετάβαση θα γίνει σταδιακά και με προσεκτικά βήματα. Η αυξημένη κινητικότητα που αναμένεται το ερχόμενο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και η περαιτέρω χαλάρωση περιοριστικών μέτρων εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει ξανά την πίεση, έστω παροδικά, μέσω της διασποράς του υπερμεταδοτικού στελέχους Όμικρον.

Μπογιατζίδης: Χωρίς βιασύνη, πάμε προς ομαλοποίηση

Στην 3η ΥΠΕ, που περιλαμβάνει το δυτικό μισό της Θεσσαλονίκης και τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας, Καστοριάς, νοσηλεύονται σήμερα 373 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid-19 και άλλοι 70 σε ΜΕΘ Covid. Τα ποσοστά κάλυψης, που ένα μήνα πριν άγγιζαν το 100%, σήμερα είναι 53,85% στις ΜΕΘ και 46,16% στα απλά κρεβάτια (52,33% στη Θεσσαλονίκη, 43,21% στους τρεις νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας και 39,13% στη Δυτική Μακεδονία.

Παναγιώτης Μπογιατζίδης, διοικητής 3ης ΥΠΕ

Με βάση τις εισηγήσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων, η 3η Υγειονομική Περιφέρεια έχει επεξεργαστεί σχέδιο για τη σταδιακή ομαλοποίηση και περιμένει την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

«Καταγράφεται μια σταθερή τάση μείωσης της πίεσης. Αυτό μας δίνει εκ των πραγμάτων κάποιες δυνατότητες αναδιάταξης, τόσο σε ΜΕΘ όσο σε απλές κλίνες Covid», ανέφερε στο iatronet.gr ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι βάσει των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από το υπουργείο και των λειτουργικών – διαχειριστικών αναγκών των νοσοκομείων, μπορούμε το επόμενο διάστημα να περάσουμε σε κάποια ομαλοποίηση».

Η πρόταση προβλέπει τη βήμα προς βήμα «απελευθέρωση» κάποιων κλινικών Covid και κλινών ΜΕΘ που δεν είναι σήμερα απαραίτητες με βάση τις ανάγκες του συστήματος, τόσο στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσο και στην περιφέρεια. Επίσης, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, κάποια επαρχιακά νοσοκομεία θα σταματήσουν να νοσηλεύουν περιστατικά κορωνοϊού και θα μεταφέρουν τα θετικά σε νοσοκομεία όμορων νομών.

«Ο σχεδιασμός σε κάθε περίπτωση είναι συνολικός και όχι αποσπασματικός. Πάντα γίνεται με μεταβλητές, κατόπιν εισηγήσεων και συνολικής αξιολόγησης», επισημαίνει ο κ. Μπογιατζίδης και προσθέτει: «Δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις. Υπάρχει μια μικρή ελάφρυνση, μακάρι να συνεχιστεί, αλλά πρέπει να πηγαίνουμε βήμα προς βήμα, γιατί έχουμε περάσει τα ίδια τέσσερις φορές».

Τσαλικάκης: Παραμένουμε σε εγρήγορση

Στην 4η ΥΠΕ, που έχει στην ευθύνη της το ανατολικό μισό της Θεσσαλονίκης και τους νομούς Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, νοσηλεύονται σήμερα 291 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid-19 και άλλοι 44 σε ΜΕΘ. Η εικόνα παραπέμπει σε αυτή που επικρατούσε γύρω στις 10 Οκτωβρίου του 2021, πριν από το ξέσπασμα του τέταρτου κύματος.

«Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, όμως πάραυτα δεν μπορείς να μην κρατάς κλινικές στα νοσοκομεία και να μην είσαι σε εγρήγορση», λέει στο iatronet.gr ο διοικητής της, Δημήτρης Τσαλικάκης, προσθέτοντας πως σε κάθε εφημερία εξακολουθούν να χρειάζονται τουλάχιστον 25 με 30 κλίνες για τις νέες εισαγωγές, ενώ πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάποιας συγκεκριμένης συρροής που θα αυξήσει τις ανάγκες.

Δημήτρης Τσαλικάκης, διοικητής 4ης ΥΠΕ

Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται σχεδιασμός για σταδιακή αναδιάταξη. Ήδη με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) επανέρχεται από σήμερα, 1η Μαρτίου, στην κανονική του δραστηριότητα το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» και μπαίνει στο πρόγραμμα εφημεριών, έπειτα από τρεις μήνες λειτουργίας ως μονοθεματικό για Covid, κρατώντας μόνο μια κλινική για ύποπτα και θετικά περιστατικά.

Παράλληλα, ήδη έχουν επιστρέψει κάποιες κλινικές Covid σε «καθαρές», στο πλαίσιο εσωτερικής αναδιοργάνωσης των ίδιων των νοσοκομείων. Σε ό,τι αφορά την περιφέρεια, ακόμη όλα τα νοσοκομεία διατηρούν από μια κλινική Covid και υπάρχουν σκέψεις ορισμένα από αυτά να σταματήσουν να δέχονται, όταν αδειάσουν. Σε περιόδους αποδρομής των προηγούμενων επιδημικών κυμάτων ήταν «καθαρά» από Covid τα νοσοκομεία Κιλκίς (έστελνε τα περιστατικά στη Θεσσαλονίκη), Δράμας (σε Καβάλα και Σέρρες), Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου (στην Αλεξανδρούπολη).

«Ακόμα δεν είναι η ώρα για μια τέτοια κίνηση. Όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν πάνω από 10 ασθενείς Covid. Κάποια ίσως κρατήσουν κλινικές για να μπορέσουν να πάρουν και ανάσες κάποια άλλα. Πρέπει να προχωράμε προσεκτικά», επισημαίνει ο κ. Τσαλικάκης και συμπληρώνει: «Περιμένουμε και την Καθαρά Δευτέρα, θα έχουμε πιο μεγάλα ανοίγματα, θα βγει ο κόσμος, θα κινηθεί περισσότερο. Μπορεί αυτό να μας ζορίσει καμιά εβδομάδα κάπου τοπικά, λόγω της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον».

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts