Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Αύξηση καταγράφουν τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης σε παγκόσμιο επίπεδο

11:28, 07.06.2022

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σχετικά στατιστικά στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των ετησίων καταγμάτων σπονδυλικής στήλης.

Αύξηση καταγράφουν τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών (AAOS) η πλειοψηφία τους είναι οστεοπορωτικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό της ετήσιας αύξησης ξεπερνά το 7%, ενώ την επόμενη πενταετία, σε χώρες με γερασμένο πληθυσμό αναμένεται να εκτιναχθεί. Η οστεοπόρωση (η οποία συχνά ονομάζεται και σιωπηλή νόσος) είναι μία συστηματική πάθηση κατά την οποία υπάρχει απώλεια οστικής μάζας αλλά και διαταραχή της αρχιτεκτονικής των οστών. Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών (AAOS) εκτιμά ότι κάθε χρόνο παγκόσμια συμβαίνουν 9.000.000 οστεοπορωτικά κατάγματα, αν και ο αριθμός αυτός είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος λόγω του ότι πολλά από τα κατάγματα δεν διαγιγνώσκονται.

Από τα κατάγματα αυτά το 51% συμβαίνουν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με την συχνότερη εντόπιση να είναι το ισχίο, η σπονδυλική στήλη και το βραχιόνιο. Το 61% συμβαίνουν στις γυναίκες. 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών θα υποστούν κάποιου είδους κάταγμα στην ζωή τους. Για τον λόγο αυτό προτείνεται προληπτικά οι γυναίκες στην ηλικία των 45 χρόνων και οι άνδρες των 50 χρόνων να υποβάλλονται σε έλεγχο για οστεοπόρωση.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σχετικά στατιστικά στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των ετησίων καταγμάτων σπονδυλικής στήλης. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 400.000 γυναίκες άνω των 50 χρόνων που πάσχουν από βαριά οστεοπόρωση της σπονδυλικής στήλης, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός ανδρών με βαριά οστεοπόρωση υπολογίζεται σε περίπου 50.000 άτομα.

«Τα κατάγματα και δη τα οστεοπορωτικά στην σπονδυλική στήλη, μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς όπως έντονο πόνο, απώλεια ύψους, κύφωση, παρατεταμένο κλινοστατισμό, ακόμα και διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας σε ακραίες περιπτώσεις, αναφέρει ο νευροχειρουργός Θεολόγος Θεολόγου.

Η θεραπεία των καταγμάτων εξατομικεύεται και μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική. Ο σκοπός είναι η ανακούφιση του ασθενούς από τον έντονο πόνο και η όσο το δυνατόν γρηγορότερη κινητοποίησή του.

Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται με τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους που εχουν πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας και προσφέρουν πολλά οφέλη στους ασθενείς. Η ανακούφιση του ασθενούς από τους πόνους είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, άμεση και η κινητοποίησή του γίνεται μετά από κάποιες ώρες, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου έπρεπε να παραμείνει κλινήρης για μεγάλο διάστημα, αναφέρει ο κ Θεολόγου.

Επίσης ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά του ουσιαστικά άμεσα, με σύσταση όμως για αποφυγή βαριών εργασιών για κάποιες εβδομάδες. Επειδή σε πολλούς ασθενείς τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης είναι η πρώτη εκδήλωση της οστεοπόρωσης, συστήνεται ,η τακτική παρακολούθηση από ειδικό ιατρό για τον έλεγχο και αντιμετώπιση της νόσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts