Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Αποβολή εμβρύου: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Αποβολή εμβρύου: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι ειδικοί εξέτασαν παγκόσμια δεδομένα και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που απέβαλαν τρεις ή περισσότερες φορές είχαν έως και 35% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ένα μη θανατηφόρο εγκεφαλικό στη διάρκεια της ζωής τους.

Η μία αποβολή συνδέθηκε με 7% αυξημένο κίνδυνο μη θανατηφόρου εγκεφαλικού, ενώ οι δύο με 12% αυξημένο κίνδυνο.

Ο κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό ήταν ακόμη μεγαλύτερος σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Οι γυναίκες με μία αποβολή είχαν 8% αυξημένο κίνδυνο, με δύο 26%, ενώ οι τρεις συνδέθηκαν με 82% αυξημένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η σχέση της υπογονιμότητας και του αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού μπορεί να οφείλεται σε καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Η στένωση των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς μπορεί επίσης να εξηγεί τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου για τις γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων θνησιγενειών ή αποβολών.

Οι ερευνητές τόνισαν ωστόσο ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής συμβάλλει στον κίνδυνο εγκεφαλικού, και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Το εγκεφαλικό είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 2018 πέθαναν από αυτό 20.523 γυναίκες, ενώ οι άλλες δύο κύριες αιτίες θανάτου είναι η άνοια και οι καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, ανέλυσαν στοιχεία από 8 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν περισσότερες από 600.000 γυναίκες ηλικίας 32 έως 73 ετών στην αρχή της μελέτης.

Από αυτές, 9.265 υπέστησαν ένα πρώτο μη θανατηφόρο εγκεφαλικό (2,8%), γύρω στα 62, και 4.003 (0,7%) υπέστησαν θανατηφόρο εγκεφαλικό στην ηλικία των 71 ετών.

Λήφθηκαν επίσης υπόψη παράγοντες, όπως ο δείκτης μάζας σώματος και το κάπνισμα.

Αποκλείστηκαν γυναίκες που είχαν υποστεί εγκεφαλικό πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η θνησιγένεια αύξησε τον κίνδυνο μη θανατηφόρου εγκεφαλικού κατά 31% και θανατηφόρου εγκεφαλικού κατά 7%.

Η επαναλαμβανόμενη θνησιγένεια συνδέθηκε με 26% υψηλότερο κίνδυνο θανατηφόρου εγκεφαλικού.

Η υπογονιμότητα συνδέθηκε επίσης με 14% υψηλότερο κίνδυνο μη θανατηφόρου εγκεφαλικού σε σύγκριση με τις γυναίκες που ήταν γόνιμες.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών και θανάτου ή απώλειας εμβρύου πριν ή κατά τη γέννηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ειδικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό στις γυναίκες, με διαφορές στον κίνδυνο ανάλογα με τους υποτύπους του εγκεφαλικού.

«Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της παρακολούθησης και στην πρόληψη του εγκεφαλικού για γυναίκες με τέτοιο ιστορικό» καταλήγουν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ).

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts