Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Αντισυλληπτικά χάπια για άντρες! Πότε θα κυκλοφορήσουν στην αγορά

Αντισυλληπτικά χάπια για άντρες! Πότε θα κυκλοφορήσουν στην αγορά

Πριν από μερικές ημέρες, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα ανακοίνωσαν εξαιρετικά αισιόδοξα αποτελέσματα όσον αφορά την ανάπτυξη μίας αντισυλληπτικής μεθόδου για άνδρες. Μέσω πειραμάτων σε αρσενικά ποντίκια, φάνηκε πως χορήγηση μίας πρωτεΐνης οδηγεί σε πολύ χαμηλότερη παραγωγή σπέρματος και σε περιορισμένη γονιμότητα. Επίσης, τέσσερις με έξι εβδομάδες αφότου σταμάτησαν να λαμβάνουν την ουσία, μπορούσαν ξανά να γονιμοποιήσουν κανονικά.

Πρόκειται για μία πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη, την οποία όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με κάποια επιφύλαξη. Από την δεκαετία του 1970, οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν μία μέθοδο αντισύλληψης για άνδρες, με πολλές έρευνες να φτάνουν κοντά χωρίς να επιτυγχάνουν τον στόχο τους. Εξ ου και πολλοί αναμένουν ότι στα πειράματα σε ανθρώπους, το εγχείρημα θα αποτύχει.

Μιλώντας στους New York Times, γιατροί και επιστήμονες παραθέτουν τις αμφιβολίες τους, με μία συγκεκριμένη ειδικό να αναφέρει ότι το τοπίο είναι πάντοτε θολό πριν γίνουν οι τοξικολογικές εξετάσεις. Άλλοι όμως δηλώνουν ότι η έρευνα θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για άλλα φάρμακα.

Σε κάθε περίπτωση, παρότι οι κλινικές έρευνες σε ανθρώπους ενδέχεται να ξεκινήσουν ακόμη και φέτος, η διοχέτευση μίας τέτοιας ανισυλληπτικής μεθόδου στην αγορά μπορεί να απέχει χρόνια.

Παράλληλα όμως, «τρέχουν» πολλές ακόμη σχετικές έρευνες. Ενδεικτικά, το National Institutes of Health χρηματοδοτεί έρευνα για μία αντισυλληπτική ορμονική μέθοδο σε μορφή τζελ, το οποίο θα αλείφει ο άνδρας στους ώμους και το άνω μέρος των χεριών του ημερησίως. Επίσης, εταιρεία βιοτεχνολογίας στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ, η Contraline, αναμένεται να ξεκινήσει κλινικές έρευνες για μία ουσία που χορηγείται ενδοφλέβια. Εκτός αυτού, ερευνητές στην Ινδία εξετάζουν μία μη χειρουργική βασεκτομή.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόνο δύο διαθέσιμες αντισυλληπτικές μέθοδι για άνδρες: η βασεκτομή και τα προφυλακτικά.

Γιατί δεν υπάρχει χάπι αντισύλληψης για άνδρες;
Τη δεκαετία του 1990, ο ΠΟΥ πραγματοποίησε έρευνες σχετικά με τις μεταβολές στα επίπεδα της τεστοστερόνης ως ενδεχόμενη μέθοδο αντισύλληψης. Προέκυψε ότι τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης που απαιτούνται για να μειώσουν την γονιμότητα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του βάρους, ενοχλήσεις, ακμή και αιφνίδιες αλλαγές στην διάθεση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με αντισυλληπτικά χάπια για γυναίκες.

Ωστόσο, ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι η χορήγηση του χαπιού οδηγεί στα ίδια μεν συμπτώματα, αλλά σε πολύ πιο έντονο βαθμό, προκαλώντας ορισμένες φορές κατάθλιψη, πόνους και σοβαρές περιπτώσεις ακμής.

Πηγή: Money Review

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts