Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Αντιηλιακό: Τι σημαίνει ο δείκτης προστασίας SPF για την προστασία από τον ήλιο

Αντιηλιακό: Τι σημαίνει ο δείκτης προστασίας SPF για την προστασία από τον ήλιο

Ο δείκτης προστασίας SPF σημαίνει παράγοντας προστασίας από τον ήλιο. Με απλά λόγια, μια βαθμολογία SPF δηλώνει πόσο καιρό μπορείτε να μείνετε στον ήλιο χωρίς να καείτε φορώντας αυτό το αντηλιακό, σε σύγκριση με το πόσο καιρό μπορείτε να μείνετε κάτω από τις ακτίνες του ηλίου πριν καείτε χωρίς να φορέσετε το αντηλιακό. Για παράδειγμα, εάν συνήθως σας παίρνει 15 λεπτά για να καείτε χωρίς αντηλιακό και εφαρμόσετε ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 10, θα χρειαστείτε 10 φορές περισσότερο χρόνο (2,5 ώρες) για να καείτε στον ήλιο.

Πώς καθορίζεται το SPF

Ο αριθμός SPF καθορίζεται μέσω εσωτερικών πειραμάτων που εκθέτουν τους ανθρώπους σε ένα φάσμα φωτός που προορίζεται να μιμηθεί τον μεσημεριανό ήλιο (όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο δυνατές). Η ποσότητα φωτός που προκαλεί ερυθρότητα στο δέρμα που προστατεύεται από αντηλιακό, διαιρούμενη με την ποσότητα φωτός που προκαλεί ερυθρότητα σε απροστάτευτο δέρμα είναι το SPF.

Τι σημαίνει ο αριθμός SPF

Ένα υψηλότερο SPF δεν υποδεικνύει ανώτερη προστασία από τον ήλιο. Ωστόσο, δείχνει ότι θα παραμείνετε προστατευμένοι στον ήλιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, ένα προϊόν SPF 2 προστατεύει το δέρμα σας εξίσου αποτελεσματικά με ένα SPF 30. Ωστόσο, το αντηλιακό SPF 2 θα πρέπει να εφαρμόζεται συχνότερα.

Για να είστε ασφαλείς, ανεξάρτητα από το SPF που επιλέγετε, είναι καλύτερο να απλώνετε στην επιφάνεια του δέρματός σας αντηλιακό τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, καθώς και μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση. Στην πραγματικότητα, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά την καθημερινή εφαρμογή του SPF 30 σε όλο το εκτεθειμένο δέρμα.

Ακτίνες UVB

Το SPF δείχνει μόνο το επίπεδο προστασίας από τις υπεριώδεις ακτίνες Β του ήλιου, οι οποίες ονομάζονται UVBs για συντομία. Αρχικά, οι ακτίνες UVB θεωρούνταν ότι ήταν οι μόνες ακτίνες UV για τις οποίο πρέπει να ανησυχούμε, καθώς είναι μικρότερες σε μήκος και προκαλούν ηλιακό έγκαυμα. Ωστόσο, οι υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA) ενέχουν επίσης κινδύνους καθώς γερνούν το δέρμα και συμβάλλουν στον καρκίνο του δέρματος. Το SPF από μόνο του δεν προστατεύει από τις ακτίνες UVA.

Για να αποκτήσετε την καλύτερη δυνατή αντηλιακή προστασία, αναζητήστε αντηλιακό που παρέχει προστασία UVA και UVB.

Συμβουλή αγοράς

Αναζητήστε ένα αντηλιακό που λέει «ευρύ φάσμα» ή «πλήρες φάσμα» στην ετικέτα και το οποίο έχει SPF τουλάχιστον 30 για την προστασία του δέρματός σας τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB. Φορώντας αντηλιακό με επαρκές SPF, και απλώνοντάς το σε όλα τα εκτεθειμένα σημεία του σώματός σας ανά τακτά διαστήματα όπως επισημάνθηκε προστατεύετε το δέρμα σας. Όμως, μην ξεχνάτε πως εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν και τα ρούχα που φοράτε.

Τα κατάλληλα ρούχα για το καλοκαίρι

Σε γενικές γραμμές, τα μακριά μανίκια και τα παντελόνια είναι προστατεύουν περισσότερο από τα μπλουζάκια και τα σορτς. Αλλά ακόμα κι αν είστε καλυμμένοι με ρούχα από το κεφάλι μέχρι τα πόδια υπάρχει πιθανότητα ο ήλιος να μπορέσει να περάσει μέσα από ίνες υφάσματος.

Όταν ορισμένα υφάσματα εξετάζονται κάτω από ένα μικροσκόπιο, ειδικά αν είναι κατασκευασμένα από ίνες πλεκτές ή υφασμένες μαζί, ο χώρος μεταξύ των ινών είναι ορατός. Οι ακτίνες UV μπορούν να διεισδύσουν μέσα από αυτούς τους χώρους και να φτάσουν στο δέρμα. Όσο πιο σφιχτά πλέκεται ένα ύφασμα όπως το τζιν, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να μπορούν να περάσουν οι ακτίνες UV. Όσο λιγότερο σφιχτά πλέκεται ένα ύφασμα όπως είναι το λινό, τόσο πιο πιθανό είναι να περάσουν οι ακτίνες UV.

Εν κατακλείδι ένα ποιοτικό αντηλιακό και τα κατάλληλα ρούχα μπορούν να σας προστατεύσουν από τον ήλιο. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να εργάζεστε έξω όταν καίει πολύ ο ήλιος. Αναζητήστε σκιά μεταξύ 10:00 και 16:00 όταν ο ήλιος βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Είναι πιο πιθανό να πάθετε μια δερματική βλάβη κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, ειδικά αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο. Ακόμη και το χειμώνα, η προστασία από τον ήλιο εξακολουθεί να είναι σημαντική. Θα πρέπει επίσης να προστατεύετε τον εαυτό σας σε εσωτερικούς χώρους και κατά την οδήγηση, επειδή ο ήλιος μπορεί να διεισδύσει μέσα από τα παράθυρα.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts