Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Ανοιξιάτικες αλλεργίες: Από τι προκαλούνται και πώς θα τις αντιμετωπίσεις

Ανοιξιάτικες αλλεργίες: Από τι προκαλούνται και πώς θα τις αντιμετωπίσεις

Μετά από τον χειμώνα έρχεται η άνοιξη η οποία προσπαθεί να μας φτιάξει τη διάθεση και μας γεμίζει όρεξη για ζωή! Και όμως, για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων -περίπου 20% του πληθυσμού- που υποφέρει από εποχιακές αλλεργίες, η άνοιξη είναι εποχή καθημερινών δυσκολιών και άγχους. Και αυτό γιατί αυτή την περίοδο ανθίζουν τα περισσότερα φυτά και κόκκοι γύρης εξαπλώνονται με την βοήθεια του αέρα σε μεγάλη ακτίνα.

Εμείς μιλήσαμε με την αλλεργιολόγο Μυρτώ Πότικα για όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις σχετικά με τις ανοιξιάτικες αλλεργίες.

Οι εαρινές αλλεργίες αφορούν κατά κύριο λόγο παιδιά και νεαρούς ενήλικες αλλά μπορούν να εκδηλωθούν και σε μεγαλύτερες ηλικίες ενώ συνήθως υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.

Οι κύριες αλλεργίες της άνοιξης είναι η αλλεργική ρινίτιδα και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Η πρώτη εκδηλώνεται με συμφόρηση (μπούκωμα), φτέρνισμα, καταρροή και φαγούρα στη μύτη και τα αυτιά, εύκολη κόπωση, πονοκέφαλο, και η δεύτερη ανάλογα με τη βαρύτητα της με κνησμό, κοκκίνισμα των ματιών, δακρύρροια και φωτοφοβία. Η μη αντιμετώπιση των παραπάνω συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά άλλων επιπλοκών, όπως παραρρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα), μέση ωτίτιδα, κερατόκωνο, και αλλεργικό άσθμα. Το αλλεργικό άσθμα εμφανίζεται με έντονο, παροξυσμικό βήχα, συριγμό στην αναπνοή, δύσπνοια, βάρος στο στήθος, συμπτώματα που χειροτερεύουν με τη σωματική άσκηση, μπορεί να ξυπνάνε τον ασθενή από το ύπνο και επιβαρύνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του.

Την άνοιξη μπορεί να εμφανιστούν και εκδηλώσεις από το δέρμα όπως κνίδωση εξ επαφής μετά από επαφή με χόρτα ή με κάμπιες αλλά και έκζεμα. Οι δερματοπάθειες αυτές χαρακτηρίζονται από έντονο και ενοχλητικό κνησμό. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται ή αν προϋπήρχαν χειροτερεύουν κάθε χρόνο την ίδια εποχή.

Τέλος, την άνοιξη είναι πιο συχνές οι αλλεργικές αντιδράσεις μετά από τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας.  Στα άτομα που έχουν αλλεργία στο δηλητήριο αυτών των εντόμων μπορεί να εκδηλωθεί έντονη και μεγάλη αντίδραση στο σημείο του τσιμπήματος αλλά και εξανθήματα, δύσπνοια, ζάλη, ταχυκαρδία, λιποθυμία. Τα επεισόδια αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα καθώς μπορεί να είναι επικίνδυνα για τη ζωή .

Τα συχνότερα αλλεργιογόνα την άνοιξη στην Ελλάδα είναι η γύρη των γρασιδιών και τα δημητριακών, η γύρη αγριόχορτων όπως το περδικάκι και η αρτεμισία και η γύρη δέντρων όπως της ελιάς, του κυπαρισσιού κα. Ακόμη και τα ολοετή αλλεργιογόνα όπως οι μύκητες της υγρασίας και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα λόγω της αυξημένης υγρασίας, θερμοκρασίας και βλάστησης που επικρατούν αυτή την εποχή καθιστώντας την άνοιξη την πιο βασανιστική εποχή για τους αλλεργικούς ασθενείς.

Η διάγνωση των αλλεργιών της άνοιξης περιλαμβάνει το ιστορικό, την κλινική εξέταση καθώς τα αλλεργικά τεστ.

Αυτά γίνονται από τον ειδικό Αλλεργιολόγο γρήγορα και αξιόπιστα για τον προσδιορισμό της ενοχοποιούμενης ουσίας ενώ σε κάποιες περιπτώσεις στην διάγνωση συμβάλλουν και ο προσδιορισμός των IgE αντισωμάτων στο αίμα και η σπιρομέτρηση για τον έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας.

Η αντιμετώπιση των αλλεργικών νοσημάτων έχει στόχο την αποφυγή των αλλεργιογόνων, την ανακούφιση από τα συμπτώματα, και την οριστική τους θεραπεία.

Η πλήρης αποφυγή των αλλεργιογόνων που προκαλούν αναπνευστικές αλλεργίες είναι πρακτικά αδύνατη αφού όσον αφορά τις γύρεις αυτές ταξιδεύουν με τον αέρα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που απελευθερώνονται. Όμως η ελαχιστοποίηση της έκθεσης είναι εν μέρει εφικτή ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

  • Κλείσε τα παράθυρα του σπιτιού κατά τη διάρκεια της ημέρας και αέρισε το σπίτι τις βραδινές ώρες.
  • Κλείσε τα παράθυρα του αυτοκίνητου όταν οδηγείς, άνοιξε το κλιματιστικό και την εσωτερική ανακύκλωση του αέρα.
  • Ενημερώσου για τα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα στην περιοχή που βρίσκεσαι. Τις ζεστές, ξηρές και με δυνατούς ανέμους ημέρες που η γύρη είναι στα υψηλότερα επίπεδα, περιόρισε τις μετακινήσεις.
  • Φόρα γυαλιά ηλίου για την προστασία των ματιών σου. Οι μοτοσικλετιστές πρέπει να χρησιμοποιούν κράνος.
  • Ξέπλυνε το δέρμα και τα μαλλιά στο μπάνιο μετά από πολύωρη παραμονή σε εξωτερικούς χώρους για να απομακρυνθεί η γύρη που έχει επικαθίσει πάνω σου.

Ευτυχώς υπάρχουν ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα για την ανακούφιση των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Η φαρμακευτική αγωγή για τις αλλεργίες της Άνοιξης περιλαμβάνει κατηγορίες φαρμάκων όπως τα αντιισταμινικά, αντιφλεγμονώδη, βρογχοδιασταλτικά που βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητας ζωής του αλλεργικού ατόμου, και του επιτρέπουν να έχει ένα πολύ καλό επίπεδο καθημερινών δραστηριοτήτων.

Η πλέον αποτελεσματική από πλευράς εκρίζωσης των συμπτωμάτων θεραπεία είναι η ανοσοθεραπεία που αποτελεί τη μόνη αιτιολογική θεραπεία των αλλεργικών νοσημάτων και ένα ποσοστό καλά επιλεγμένων ασθενών μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά. Βασίζεται στη χορήγηση σταδιακά αυξανόμενων δόσεων των υπεύθυνων αλλεργιογόνων, είτε με τη μορφή εμβολίων στο Αλλεργιολογικό Ιατρείο, είτε με τη μορφή υπογλώσσιων σταγόνων στο σπίτι.

Διαβάστε επίσης

Αθήνα Κοΐνη: τα όνειρα πραγματοποιούνται εάν προσπαθήσεις και πιστέψεις πολύ σε αυτά

Αυτά είναι τα ζώδια που δεν μπορούν να μείνουν πιστά για πολύ

Πηγή: savoirville

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News

και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts