Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός: Προκαλεί περισσότερες νοσηλείες σε παιδιά από την COVID-19

Εκτός από την COVID-19 υπάρχουν πολλοί ιοί που κυκλοφορούν ανάμεσά μας και μερικοί εξ’ αυτών προκαλούν σημαντικά προβλήματα υγείας. Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές σύγκριναν τα παιδιά που νοσηλεύονται εξαιτίας του κορονοϊού με τα παιδιά που νοσηλεύονται λόγω ενός ιού που προκαλεί παιδιατρικά αναπνευστικά προβλήματα.

Τα παιδιά με RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) και αναπνευστικές δυσκολίες χρειάζονταν περισσότερη ιατρική και νοσηλευτική εντατική φροντίδα σε σύγκριση με τα παιδιά που μολύνθηκαν με COVID-19 εξήγησαν οι ερευνητές.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Infectious Diseases, διαπίστωσε ότι τα σοβαρά συμπτώματα του RSV προκάλεσαν μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλείες από την COVID-19 σε βρέφη και μικρά παιδιά. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, στη Γερμανία, εξέτασαν περιπτώσεις 748 βρεφών και μικρών παιδιών από τη γέννηση έως την ηλικία των τεσσάρων ετών που νοσηλεύτηκαν από τον Μάρτιο 2020 έως τον Νοέμβριο 2021. Όλα τα παιδιά έκαναν εξετάσεις αίματος και περίπου 200 απ’ αυτά βρέθηκαν να έχουν θετικούς δείκτες για RSV ή COVID-19.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μέση περίοδος νοσηλείας λόγω ασθένειας που σχετίζεται με τον RSV διήρκεσε περίπου τέσσερις ημέρες, σε σύγκριση με μόνο δύο ημέρες μεταξύ εκείνων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό και χρειάστηκαν θεραπεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι μεταξύ της ομάδας των παιδιών που νοσηλεύτηκαν για RSV, υπήρχαν υψηλότερα ποσοστά ανάγκης οξυγόνου με μάσκα (39,6 %) και εκείνων που χρειάζονταν διασωλήνωση (24,3%).

Διαπιστώθηκαν, επίσης, διαφορές όσον αφορά τρεις άλλες παραμέτρους. Περίπου το 1,8% όσων είχαν RSV χρειάζονταν θεραπεία για την πίεση των αεραγωγών, το 10,1% χρειάστηκε παιδιατρική εντατική φροντίδα και το 1,2% χρειάστηκε τεχνητή αναπνοή. Κανένα από τα παιδιά που νοσηλεύονται για κορονοϊό δεν χρειαζόταν καμία από αυτές τις θεραπείες.

«Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, οι συμπτωματοί ασθενείς με RSV ήταν πιο άρρωστοι από τους ασθενείς με COVID-19 και νοσηλεύτηκαν για σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», κατέληξαν οι ερευνητές. «Επιπλέον, οι ασθενείς με λοίμωξη ως αποτέλεσμα του RSV απαιτούσαν υψηλότερο επίπεδο εντατικής ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας σε σύγκριση με τους ασθενείς που μολύνθηκαν λόγω της πανδημίας».

Μέχρι την ηλικία των δύο ετών, σχεδόν κάθε μωρό θα έχει μολυνθεί με RSV

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (Respiratory Syncytial Virus, RSV) είναι μια κοινή αιτία αναπνευστικών ασθενειών σε βρέφη ηλικίας έως δύο ετών και σχεδόν κάθε μωρό θα μολυνθεί από αυτόν τον ιό. Μεταξύ των πρόωρων βρεφών και των μωρών με σοβαρή καρδιακή και πνευμονική νόσο, ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας από αυτόν τον ιό είναι υψηλότερος.

Οι αναπνευστικές παθήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο και ρινική συμφόρηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί αυξανόμενη δύσπνοια και μπορεί να είναι απαραίτητο να παρασχεθεί οξυγόνο. Σε πρόωρα βρέφη και σε άτομα με συγγενείς καρδιακές παθήσεις, νεφρική βλάβη ή ανοσοκαταστολή, η νόσος τείνει να είναι ιδιαίτερα σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή θνησιμότητα.

Το RSV είναι η πιο σημαντική αιτία νοσηλείας παιδιών και πληρότητας κρεβατιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο εμβολιασμός κατά του ιού μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια

«Παρά την επιδημία του κορονοϊού, οι ασθένειες που προκαλούνται από τον ιό RSV εξακολουθούν να επιβαρύνουν τα βρέφη εξηγεί ο Δρ. Meir Mei-Zahav, πρόεδρος της Ισραηλινής Ένωσης Παιδιατρικής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Μονάδας Παιδιατρικού Άσθματος στο Ιατρικό Κέντρο Schneider.

Ενώ για τον κορονοϊό δεν υπάρχουν ακόμη εμβόλια για βρέφη και παιδιά κάτω των πέντε ετών, διατίθενται εμβόλια για RSV, τα οποία χορηγούνται στο Ισραήλ κυρίως στα πρόωρα μωρά. Τα εμβόλια που είναι επί του παρόντος διαθέσιμα είναι «ανεκτά εμβόλια» σχεδιασμένα για την προστασία των πρόωρων βρεφών από τη προσβληθείσα ασθένεια. Το εμβόλιο χορηγείται μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου χρόνου των πρόωρων μωρών.

Επειδή είναι ένα παθητικό εμβόλιο που παρέχει αντισώματα χωρίς να διεγείρει το ανεξάρτητο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι απαραίτητο να χορηγηθούν επαναλαμβανόμενες δόσεις. Πρόσφατα αναπτύχθηκε ένα νέο εμβόλιο που δείχνει υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της RSV σε βρέφη και πρόωρα βρέφη που γεννήθηκαν ακόμη και την 35η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Το εμβόλιο χορηγείται μόνο σε μία δόση αντί για τις πέντε δόσεις που χορηγήθηκαν μέχρι σήμερα.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts