Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Αλλεργίες: Πώς μπορείτε να τις θεραπεύσετε και να σταματήσετε να φτερνίζεστε;

Σχεδόν το 70% των ανθρώπων που νοσούν είναι αλλεργικοί στα ακάρεα και μόνο το 30% στα φυτά και στα άνθη που φυτρώνουν στους αγρούς. Ο Δρ. Yehuda Schwartz, ειδικός πνευμονολόγος, εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλεργίες και τη μέθοδο να τις θεραπεύσετε.

«Τα ακάρεα πολλαπλασιάζονται την άνοιξη και προκαλούν σε όσους είναι αλλεργικοί αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα. Βρίσκονται σε σπίτια, στρώματα και μαξιλάρια. Όταν πρόκειται για εποχιακές αλλεργίες, ορισμένα φυτά όπως το γρασίδι ή η τα άνθη ελιάς επιδεινώνουν την κατάσταση», εξήγησε.

Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της περιόδου αλλεργίας;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η αλλεργική ρινίτιδα, το φτέρνισμα, η βουλωμένη μύτη και τα κόκκινα μάτια. Στο αλλεργικό άσθμα παρατηρούνται συμπτώματα συριγμού και βήχα.

Πώς να διαγνώσετε τις αλλεργίες

Υπάρχει μια απλή και αποτελεσματική δοκιμή για να ελέγξετε αν είστε αλλεργικοί. «Βάλτε στο μεσαίο σας δάκτυλο το είδος που πιστεύετε πως σας προκαλεί αλλεργία. Εφόσον εμφανίσετε εντός 20’ ερυθρότητα και οίδημα αυτό σημαίνει πως το σώμα σας αναγνωρίζει την αλλεργιογόνα ουσία άρα ανταποκρίνεται με φλεγμονώδη διέγερση των κυττάρων», δήλωσε ο Schwartz.

Εξήγησε, στη συνέχεια, ότι «μερικές φορές δεν θα υπάρξει σαφής αντίδραση ή το δέρμα μπορεί να αντιδράσει υπερβολικά και είναι δύσκολο να διαγνωστεί σε ποιο αλλεργιογόνο έχει αντιδράσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις η διάγνωση συμπληρώνεται με μια ειδική εξέταση αίματος που ονομάζεται RAST, μια δοκιμή που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση δερματικών προβλημάτων ή για μωρά στα οποία δεν μπορούν να εκτελεστούν δερματικές εξετάσεις. Το RAST χρησιμοποιεί τα ίδια αλλεργιογόνα και σε περίπτωση που προκαλούν αντίδραση, στην πραγματικότητα διαγιγνώσκεται αλλεργία».

Είναι κληρονομικές οι αλλεργίες;

«Οι αλλεργίες μπορεί να είναι γενετικές. Ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν. Ένα άτομο γεννιέται με τάση αλλεργίας και ανάλογα με την έκθεση υπάρχουν συμπτώματα. Μερικές φορές ένα άτομο επειδή δεν εκτίθεται σε αλλεργιογόνα στα οποία είναι ευαίσθητο, η αλλεργία μπορεί να αναπτυχθεί στην ενηλικίωση», εξήγησε ο Schwartz.

Μπορεί μια αλλεργία να εξαφανιστεί χωρίς θεραπεία;

«Εάν η ασθένεια είναι ήπια υποχωρεί, αλλά χωρίς αγωγή μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Η έκθεση σε ακάρεα οικιακής σκόνης υφίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οπότε η αλλεργία είναι χρόνια. Το άσθμα ορίζεται επίσης ως χρόνια φλεγμονώδης νόσος, αλλά αν ένα αλλεργικό άτομο λαμβάνει προληπτική θεραπεία είναι δυνατόν να μην αντιμετωπίσει προβλήματα, κατά συνέπεια η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί σε σημείο που η θεραπεία να μην είναι απαραίτητη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς που υποφέρουν για περισσότερο από έναν χρόνο θα χρειαστούν αγωγή για πολλούς μήνες μέχρι να σταματήσει η θεραπεία», ανέφερε.

Θεραπεία για αλλεργίες

«Η καλύτερη θεραπεία είναι να μην εκτίθεστε στην αιτία που την προκαλεί. Σε περίπτωση αλλεργίας στα ακάρεα οικιακής σκόνης, απαλλαγείτε από βιβλία και αντικείμενα που συλλέγουν σκόνη. Διατηρήστε ένα καθαρό και ως επί το πλείστον μη σκονισμένο περιβάλλον. Χρησιμοποιείστε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε δάπεδα, καναπέδες, στρώματα και μαξιλάρια. Όσον αφορά στις επιφάνειες που απαιτούν ξεσκόνισμα χρησιμοποιείτε ένα υγρό πανί και όχι ξεσκονόπανα ή φτερά» εξήγησε ο ειδικός πνευμονολόγος.

Ο Schwartz συμβουλεύει το φθινόπωρο να πλένετε τα ρούχα που έχετε αποθηκεύσει σε κλειστές ντουλάπες και κουτιά αποθήκευσης που περιέχουν ναφθαλίνες και άλλα αντισκωριακά πριν τα φορέσετε. Επίσης, θα πρέπει να καθαρίζετε σχολαστικά το εσωτερικό των ντουλαπιών και των συρταριών σας καθώς μαζεύουν σκόνη που είναι επιβλαβής για όσους πάσχουν από αλλεργίες.

Αλλεργικό άσθμα

Το κυριότερο παθοφυσιολογικό χαρακτηριστικό στο άσθμα είναι η ελάττωση της διαμέτρου του αυλού των αεραγωγών. Η έκθεση σε κάποιο αλλεργιογόνο προκαλεί απόφραξη των αεραγωγών η οποία αναπτύσσεται μέσα σε λίγα λεπτά και ακολούθως υποχωρεί.

Στην περίπτωση του αλλεργικού άσθματος συνήθως χρησιμοποιούνται 3 κατηγορίες φαρμάκων ή/και συνδυασμός τους:

  • Εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά (βοηθούν στην άμεση αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος).
  • Εισπνεόμενη κορτιζόνη και ανταγωνιστές λευκοτριενίων (βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής των βρόγχων και προφυλάσσουν από τις κρίσεις άσθματος).
  • Κορτιζόνη σε χάπια ή ενέσιμη μορφή.

Για όσους είναι αλλεργικοί στα ελαιόδεντρα ή το γρασίδι, ο Schwartz συνιστά τη χρήση ψεκασμού επινεφρίνης με βάση τα στεροειδή ή τα αντιισταμινικά για να σταματήσει η κρίση αλλεργίας. Οι ασθματικοί θα πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν στεροειδή εισπνοής πριν από την έναρξη της σεζόν για να μην αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα καθώς μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι πιο δύσκολο να ρυθμιστεί και να βελτιωθεί η κατάσταση και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τη θεραπεία της αλλεργίας.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts