Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Ακράτεια ούρων – Η λύση βρίσκεται στον ουρολόγο…

Η ακράτεια προσβάλλει και τα δυο φύλα, αν και είναι συχνότερη στις μεγαλύτερες ηλικίες και στις γυναίκες. Σύµφωνα µε την επιδημιολογική µελέτη EPIC, η οποία πραγματοποιήθηκε σε Ευρώπη και Καναδά, µε τις οδηγίες της Διεθνούς Εταιρείας Εγκράτειας (2002), το 11,8% των ατόµων ηλικίας άνω των 18 ετών, δηλαδή περίπου 1 στα 8 άτοµα, παρουσιάζουν συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης. Σε ηλικίες άνω των 40 ετών, το ποσοστό είναι αρκετά μεγαλύτερο (17%). Στις ΗΠΑ περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες πάσχουν από ακράτεια, ενώ στην Ελλάδα, σύµφωνα µε µελέτες, φαίνεται ότι 3 στις 10 γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποια µορφή ακράτειας ούρων.

Παρόλο που το σύνδρομο της υπερδραστήριας κύστης και κατ’ επέκταση η ακράτεια είναι αρκετά συχνή πάθηση, λίγοι από τους πάσχοντες απευθύνονται στο γιατρό για να αναζητήσουν βοήθεια, ενώ πρόκειται για ένα πρόβληµα υγείας που έχει σηµαντικό αντίκτυπο στη ζωή τους. Οι λόγοι της απροθυμίας είναι πολλοί, µε σημαντικότερο το γεγονός ότι θεωρούν την ακράτεια φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης του οργανισμού ή αναμενόμενο επακόλουθο των τοκετών. Κυρίως, όµως, αυτό που κάνει τους ασθενείς να αποφεύγουν να μιλήσουν για το πρόβληµα, είναι το αίσθηµα ντροπής. Κάτι που παίζει επίσης σηµαντικό ρόλο στη µη αναζήτηση βοήθειας είναι και το γεγονός ότι δε θεωρούν τα συμπτώματα αποτέλεσµα κάποιας νόσου, παρόλο που ενοχλούνται πολύ από αυτά.

Προσοχή στα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν στον ουρολόγο είναι:

  • Συχνουρία, δηλαδή επίσκεψη στην τουαλέτα 8 ή περισσότερες φορές το 24ωρο- το φυσιολογικό είναι 4-6 φορές.
  • Ακούσια απώλεια ούρων όταν βήχετε, φταρνίζεστε κ.λπ.
  • Ισχυρό αίσθηµα επιθυµίας για ούρηση, το οποίο συνοδεύεται από ακούσια διαφυγή ποσότητας ούρων.

Τα συμπτώματα αυτά έχουν σηµαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής των ασθενών, επηρεάζοντας τις κοινωνικές και φυσικές δραστηριότητες τους και κυρίως την επαγγελματική ζωή, ανάλογα φυσικά και µε το είδος της εργασίας. Εάν υπάρχει και νυκτουρία, όπως συμβαίνει συχνά, τότε αυτό προκαλεί κόπωση στον ασθενή και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ηµέρας. Παράλληλα, επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή των ασθενών, καθώς αποφεύγουν τις επαφές µε τον σύντροφο από τον φόβο της απώλειας ούρων. Όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στον ψυχικό κόσµο των ασθενών, µε αποτέλεσµα την αυτοαπομόνωση, τον περιορισµό των δραστηριοτήτων, ακόµη και την κατάθλιψη.

Προσθέτοντας και τα προβλήματα υγείας που µπορεί να προκληθούν από τη χρήση πανών, όπως π.χ. δερματίτιδες, ουρολοιμώξεις κ.λπ., γίνεται σαφές ότι η αντιμετώπιση της ακράτειας δεν θα πρέπει να αναβάλλεται.

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους, όσον αφορά στην ακράτεια, είναι ότι πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο της γήρανσης. Κι όµως εµφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία, σε γυναίκες και άντρες και σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται φυσιολογική.

Οι αιτίες που µπορεί να προκαλέσουν αυτό το ενοχλητικό πρόβληµα είναι: δύσκολος ή παρατεταµένος τοκετός, χειρουργική επέµβαση, παθήσεις, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτης, λιθίαση, φλεγμονή κ.ά., δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, εμμηνόπαυση, ιδιοπαθής κατάσταση (χωρίς κάποια αιτία). Υπάρχουν και παράγοντες που επιβαρύνουν την ακράτεια, όπως: φάρµακα, π.χ. διουρητικά, άγχος, κατάχρηση καφεΐνης και άλλα.

Κι όµως. Υπάρχει θεραπεία!

Το πρώτο βήµα για να αντιμετωπιστεί το πρόβληµα είναι ο ασθενής να το αποδεχτεί και να πάψει να νιώθει ντροπή γι’ αυτό! Η λύση βρίσκεται στον ουρολόγο. Για τη διάγνωση του προβλήµατος, απαιτείται ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, γενική και καλλιέργεια ούρων, υπερηχογράφηµα, διάγραµµα ούρησης και ουροµέτρηση. Στη συνέχεια, ο ιατρός θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Η φαρμακευτική θεραπεία είναι αποτελεσματική και η πλέον ενδεδειγμένη.

Η συντηρητική θεραπεία εφαρμόζεται συνήθως στο σύνδρομο της υπερδραστήριας κύστης και στοχεύει στη διαφοροποίηση τρόπου ζωής του ασθενή π.χ. βελτίωση της διατροφής του (µε µείωση της κατανάλωσης καφεϊνούχων, αναψυκτικών κ.ά.) και στην επανεκπαίδευση της κύστης.

Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσµα µε τις ιατρικές παρεµβάσεις, τότε µπορεί να εφαρμοστούν ελάχιστα παρεµβατικές τεχνικές.

Η ακράτεια έχει διάφορες µορφές, αλλά και διαφορετική αιτιολογία και αντιμετώπιση σε κάθε περίπτωση.

PT

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts