Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Ένας ρεαλιστικός οδηγός για ασφαλές σεξ κατά τη διάρκεια της COVID-19

Ένας ρεαλιστικός οδηγός για ασφαλές σεξ κατά τη διάρκεια της COVID-19

Συνήθως, όταν λέμε ασφαλές σεξ εννοούμε ότι αυτή η εμπειρία πέραν της ικανοποίησης που προσφέρει σωματικά και ψυχικά θα πρέπει να μάς προστατεύει αρχικά από τον κίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ).

Οι συνήθεις τρόποι μείωσης του κινδύνου μετάδοσης ΣΜΝ περιλαμβάνουν:

  • Χρήση επώνυμου προφυλακτικού.
  • Συχνές εξετάσεις για ΣΜΝ αν δεν υπάρχει σταθερός σύντροφος αλλά ευκαιριακές γνωριμίες.
  • Ιατρικές εξετάσεις τόσο από τον σύντροφο, όσο και από εμάς τους ιδίους που να πιστοποιούν εφόσον έχουμε ανοιχτό το πεδίο γνωριμιών ότι δεν έχουμε HIV ή άλλο σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα. Σε περίπτωση που έχουμε κολλήσει σύφιλη, γονόρροια, χλαμυδιακές λοιμώξεις, έρπητα των γεννητικών οργάνων, βακτηριακή κόλπωση, λοιμώξεις από τριχομονάδες, λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ηπατίτιδα και HIV λοίμωξη θα πρέπει να προβούμε άμεσα σε θεραπεία και μόνον όταν είμαστε υγιείς θα πρέπει να είμαστε εκ νέου ενεργοί σεξουαλικά. Είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού αν και προσφέρουν ασφάλεια μόνο κατά 85% καθώς μπορεί να σκιστούν, να βγουν κατά τη συνουσία ή να μην τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές αν δεν είναι επώνυμα.

Να έχετε στην άκρη του μυαλού σας πως και ο έλεγχος για ΣΜΝ δεν είναι 100% έγκυρος. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι οι εξετάσεις είναι ανακριβείς, αλλά επειδή οι περισσότεροι γιατροί δεν κάνουν έλεγχο για όλα τα ΣΜΝ αν δεν υπάρχουν κάποια συμπτώματα.

Πολλοί μικροβιολόγοι, για παράδειγμα, δεν θα κάνουν εξετάσεις για τον ιό του απλού έρπητα, εκτός εάν τον αντιμετωπίζετε επί του παρόντος.

Ομοίως, οι περισσότεροι γιατροί δεν ρωτούν τους ανθρώπους εάν έχουν εμπλακεί σε στοματικό ή πρωκτικό σεξ και μπορεί να μην προβούν σε εξετάσεις για στοματικά ή πρωκτικά ΣΜΝ.

Θα σας συνιστούσαμε ακόμη και αν ακούγεται ξενέρωτο και αντιερωτικό να ρωτήσετε τον/την παρτενέρ σας για το αν είναι υγιής και αν φυσικά έχει εμβολιστεί. Όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου μας οι αρρώστιες καραδοκούν και η απόλαυση και η ελευθερία πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι με την υγεία.

Ο ορισμός του ασφαλούς σεξ αλλάζει κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας

Πέρασαν οι εποχές που το ασφαλές σεξ μιλούσε μόνο για τον κίνδυνο μετάδοσης ΣΜΝ ή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας που επικεντρώνεται γύρω από έναν ιό που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μιας ποικιλίας σωματικών υγρών – αναπνευστικά σταγονίδια, βλέννα, σπέρμα, περιττώματα και αίμα ο ορισμός του ασφαλούς σεξ έχει διευρυνθεί.

Τα τελευταία δύο χρόνια το ασφαλές σεξ ορίζεται ως το σεξ όπου οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο πιθανής μετάδοσης ΣΜΝ αλλά και COVID-19.

Ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης της COVID-19:

  • Εμβολιαστείτε πλήρως.
  • Κάντε τακτικά τεστ για COVID-19 ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα.
  • Φορέστε μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός (καράβια, αεροπλάνο, τρένο και ΜΜΜ) ανεξάρτητα αν πλέον η χρήση μάσκας στην καθημερινότητά μας δεν καθίσταται υποχρεωτική.
  • Κρατάτε ασφαλείς αποστάσεις από ανθρώπους που δεν γνωρίζετε.
  • Απολυμάνετε τις επιφάνειες που μοιράζεστε με άλλα άτομα.
  • Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα.
  • Απολυμάνετε τυχόν σεξουαλικά παιχνίδια και εξαρτήματα μετά τη χρήση.
  • Αποφύγετε τα φιλιά καθώς και στάσεις που το πρόσωπό σας είναι κοντά με του παρτενέρ σας.
  • Αποφύγετε τις σεξουαλικές δραστηριότητες που έχουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης όπως πολλά άτομα συγχρόνως κατά την ερωτική συνεύρεση.

Πώς μεταδίδεται η COVID-19

Ο ιός της COVID-19 μεταδίδεται κυρίως κατά την επαφή με σταγονίδια του αναπνευστικού όπως το φτέρνισμα, ο βήχας και το φτύσιμο από ένα άτομο με COVID-19 που βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει κοντά σας.

Η COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί πολύ εύκολα ειδικά τώρα που τα μέτρα προφύλαξης έχουν καταργηθεί και ο κόσμος κυκλοφορεί ελεύθερα ταξιδεύοντας. Δεν αρκεί να είστε εμβολιασμένοι για να αισθάνεστε ήσυχοι. Ακόμη και αν δεν έχετε κάποια συμπτώματα καλό θα ήταν να κάνετε ανά διαστήματα ένα rapid test. Θα σας συνιστούσαμε να το κάνετε πριν από ένα ερωτικό ραντεβού αλλά και γυρίζοντας από τις διακοπές σας.

Εν κατακλείδι προ της ερωτικής πράξης πρέπει να έχουμε υπεύθυνη συμπεριφορά τόσο για την προστασία μας όσο και τον/ την παρτενέρ μας. Όσο και αν το καλοκαίρι παρασέρνει σε τρέλες και μη ελεγχόμενες καταστάσεις να θυμάστε πως για να κρατήσετε όμορφες αναμνήσεις από τις ταξιδιωτικές σας εμπειρίες θα πρέπει να προνοήσετε να έχετε ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους. Ένας λόγος παραπάνω αν δεν έχετε σκοπό να συνεχίσετε να έχετε επαφή με τους/τις παρτενέρ σας προκειμένου να τους ενημερώσετε για κάποιο τυχόν πρόβλημα υγείας που μπορεί να προκύψει.

Αν πάλι η σεξουαλική επαφή σας τρομάζει υπάρχει και το cyber sex όπου εξ αποστάσεως μέσω κάμερας μπορείτε να παίξετε διασφαλίζοντας την ασφάλειά σας.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts