Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Όταν η καρδιά απειλείται από τους πνεύμονες
Όταν η καρδιά απειλείται από τους πνεύμονες

Όταν η καρδιά απειλείται από τους πνεύμονες

  • February 25, 2011
  • 0 Likes
  • 30 Views
  • 0 Comments

Βελτίωση των συμπτωμάτων της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης αλλά και αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των πασχόντων, που μέχρι πρόσφατα ήλπιζαν μόνο στη μεταμόσχευση πνευμόνων, υπόσχονται τα νέα φάρμακα που έχουν προστεθεί στην ιατρική φαρέτρα τα τελευταία χρόνια.

Ανάμεσα στα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της νόσου είναι η φαρμακευτική ουσία bosentan, η οποία κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα και χορηγείται από το στόμα, αλλά και αγγειοδιασταλτικά όπως η προστασικλίνη (σε ενδοφλέβια, υποδόρια ή εισπνεόμενη μορφή) και η σιδεναφίλη (δραστική ουσία του βιάγκρα), που επίσης λαμβάνεται από το στόμα, αναφέρει στο Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και διευθύντρια της Μονάδας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, Παρασκευή Αργυροπούλου – Πατάκα.

Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, από την οποία πάσχουν 100.000 άτομα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είναι μία νόσος οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την συστηματική αρτηριακή υπέρταση. Αρτηριακή υπέρταση είναι η αύξηση της πίεσης του αίματος μέσα στις αρτηρίες ολόκληρου του σώματος, ενώ αντιθέτως η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση αφορά μόνο τις αρτηρίες των πνευμόνων.

Καθώς αναπτύσσεται η νόσος περιορίζεται η ροή του αίματος διαμέσου των πνευμονικών αρτηριών και η δεξιά πλευρά της καρδιάς δέχεται αυξημένη πίεση για να μπορέσει να ωθήσει το αίμα προς τους πνεύμονες.

«Η αύξηση των αντιστάσεων και πιέσεων στις πνευμονικές αρτηρίες οδηγεί σε αύξηση της πίεσης της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς, επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας, καρδιακή ανεπάρκεια και τελικώς πρώιμο θάνατο.

Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση είναι μια νόσος που προσβάλλει ανθρώπους όλων των ηλικιών κυρίως, όμως, νέες γυναίκες. Ωστόσο, τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα ενδέχεται ν’ αλλάξουν τη δυσμενή πορεία της νόσου» εξηγεί η κ. Αργυροπούλου – Πατάκα με αφορμή ημερίδα με θέμα «Η πνευμονική υπέρταση μέσα από τις διάφορες ειδικότητες» που θα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

Επειδή τα συμπτώματα της νόσου (δύσπνοια, εύκολη κόπωση, συγκοπτικό επεισόδιο, πόνος στο θώρακα) δεν είναι χαρακτηριστικά γι’Α αυτή, σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να διαγνωστεί όταν ήδη έχει φτάσει σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Η εξέλιξη της νόσου είναι άμεση, ακόμη και σε ήπια περιστατικά ασθενών, με αποτέλεσμα, χωρίς την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, να οδηγούνται σε θάνατο σε 2,8 έτη, κατά μέσο όρο, από τη διάγνωση.

Στις περιπτώσεις εκείνες που η διάγνωση της νόσου γίνει σε αρχικό στάδιο, η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορεί να καθυστερήσει την πορεία και την εξέλιξη της νόσου, επισημαίνει η κ. Αργυροπούλου – Πατάκα.

Για τη σωστή αντιμετώπιση της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης επιβάλλεται έλεγχος σε εξειδικευμένα κέντρα που υπάρχουν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας. «Απαραίτητη θεωρείται η συνεργασία των ιατρών, που αντιμετωπίζουν έστω και μεμονωμένα τέτοια περιστατικά με τους γιατρούς αυτών των ειδικών κέντρων» καταλήγει η κ. Αργυροπούλου – Πατάκα

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline