Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Φόβοι για τον ιό του δυτικού Νείλου από το κουνούπι ‘τίγρης’
Φόβοι για τον ιό του δυτικού Νείλου από το κουνούπι ‘τίγρης’

Φόβοι για τον ιό του δυτικού Νείλου από το κουνούπι ‘τίγρης’

  • August 9, 2010
  • 0 Likes
  • 8 Views
  • 0 Comments

Κόκκινος συναγερμός στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης και στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας μετά το θάνατο δύο ατόμων και τη νοσηλεία τουλάχιστον 20, οι οποίοι προέρχονται από συγκεκριμένη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας και εμφάνισαν ιογενή μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα.

Μάλιστα, οι ειδικοί, σε συνεργασία με το Α΄ Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, έχουν λάβει αίμα από τους ασθενείς και διενεργούν εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος είναι ο ιός που προκάλεσε τις μηνιγγίτιδες και τις εγκεφαλίτιδες κι αν προήλθε ή όχι από τσίμπημα κουνουπιού.

Οι αρμόδιοι εκφράζουν ανησυχίες ότι πιθανόν να πρόκειται για τον ιό του δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιού, μεταξύ των οποίων και το κουνούπι “τίγρης”, ωστόσο τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών εξετάσεων για την ταυτοποίηση του ιού αναμένονται σήμερα Δευτέρα.

“Από τις αρχές Ιουλίου νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο μας 22 άτομα, τα οποία παρουσίασαν λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως εγκεφαλίτιδες, ενώ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 10. Περίπου οι μισοί ασθενείς είναι ηλικίας 70 ετών, ενώ οι υπόλοιποι είναι μικρότερης ηλικίας. Όλοι προέρχονται από τις περιοχές του Κιλκίς, των Γιαννιτσών και της Βέροιας. Είναι αλήθεια ότι φέτος, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρατηρείται αύξηση των περιστατικών αυτών, ενώ καταγράφηκαν και δύο θάνατοι. Προς το παρόν, όμως, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια είναι η αιτία που τα προκάλεσε. Για το λόγο αυτό, έχει ενημερωθεί το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, ενώ έχει σταλεί αίμα στο Α’ Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΑΠΘ, προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση του ιού”, δηλώνει ο διοικητής του νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων, Πέτρος Σερίδης.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Α’ Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Άννα Παπά εξηγεί ότι είναι σε εξέλιξη οι μικροβιολογικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία που προκάλεσε την κατάσταση αυτή και προσθέτει ότι το ζήτημα είναι ότι οι ασθενείς προέρχονται από περιοχές όπου υπάρχουν κουνούπια.

Ειδικότερα για τα δύο νεκρά άτομα, η κ. Παπά επισημαίνει ότι εάν δεν έχει κρατηθεί δείγμα, δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις για να διαπιστωθεί από τι πέθαναν, ενώ τονίζει ότι προς το παρόν δεν έχει στα χέρια της κάποιο δείγμα από τις δύο θανούσες.

Αναφερόμενη στο τσίμπημα από κουνούπι “τίγρη”, η κ. Παπά επισημαίνει ότι συνήθως είναι ασυμπτωματικό σε άτομα μικρότερης ηλικίας ή το πολύ να κάνει πυρετό και κάποιο εξάνθημα. Ωστόσο, στους ηλικιωμένους και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως εγκεφαλίτιδες. 

Το επικίνδυνο κουνούπι “τίγρης”

Το τελευταίο διάστημα, το κουνούπι “τίγρης” έχει εντοπιστεί και σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Σύμφωνα με τον Δρ. Βιολογίας και διευθύνοντα σύμβουλο της “Οικοανάπτυξης”, Γιώργο Ιατρού, πρόκειται για είδος κουνουπιού το οποίο τσιμπά αποκλειστικά τον άνθρωπο και κινείται όλο το 24ωρο. Οι εστίες του βρίσκονται σε λιμνάζοντα νερά, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλαπλασιάζεται ακόμη και σε πολύ μικρή ποσότητα νερού που μπορεί, για παράδειγμα, να βρίσκεται σε ένα ποτήρι ή σε ένα πλαστικό μπουκάλι αφημένο στο μπαλκόνι.

“Έχουμε εγκαταστήσει πιλοτικά ένα δίκτυο παρακολούθησης των κουνουπιών αυτών στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών που κάνουμε στους ορυζώνες της δυτικής Θεσσαλονίκης και στα ανατολικά του νομού. Δυστυχώς δεν υπάρχουν χρήματα για πιο συστηματική καταγραφή και αντιμετώπισή του”, εξηγεί ο κ. Ιατρού.

Το ασιατικό κουνούπι “τίγρης” αποτελεί δυνητικό φορέα μετάδοσης κατ’ ελάχιστον 24 αρμποϊών που είναι επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία. Είναι φορέας του ιού του δάγκειου πυρετού, τροπικής ασθένειας που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα και για την οποία έως σήμερα δεν υπάρχει φάρμακο ή εμβόλιο. Μεταδίδει, επίσης, τους ιούς του Δυτικού Νείλου, του πυρετού Chikungunya και διαφόρων εγκεφαλίτιδων.

Σήμερα το είδος αυτό έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου μεταφέρθηκε πιθανότατα με το εμπόριο των μεταχειρισμένων ελαστικών. Συναντάται σε αγροτικές και αστικές περιοχές που βρίσκονται κοντά σε χώρους πρασίνου σε όλον τον κόσμο. Ζει περίπου δέκα εβδομάδες, ενώ τα αυγά του επιζούν και τον χειμώνα.

Στην Ελλάδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2004 στην Κέρκυρα, ενώ το 2008 επιβεβαιώθηκε η παρουσία του και στην Αθήνα.

Έκτακτα μέτρα από ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Για 11 περιστατικά εγκεφαλίτιδας στην Κεντρική Μακεδονία (δύο επιβεβαιωμένα και εννέα πιθανά), τα οποία πιθανώς οφείλονται στον ιό του δυτικού Νείλου ή άλλον παρόμοιο ιό, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ). Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι λήφθηκαν μέτρα έγκαιρης διάγνωσης και δήλωσης των περιστατικών, καθώς και ότι έγιναν συστάσεις στις νομαρχίες για τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας. Επιπλέον το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ συνιστά τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κτλ.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline