Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Υπερπλήρες το Εργαστήριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΑΧΕΠΑ
Υπερπλήρες το Εργαστήριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΑΧΕΠΑ

Υπερπλήρες το Εργαστήριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΑΧΕΠΑ

  • April 30, 2010
  • 0 Likes
  • 27 Views
  • 0 Comments

Με νέο, υπερσύχρονο εξοπλισμό αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ επαναλειτουργεί εδώ και δύο μήνες τo Εργαστήριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, προσφέροντας προς το παρόν ανακούφιση σε 30 ασθενείς ημερησίως.

Ήδη όμως υπάρχει υπερπληρότητα στο Εργαστήριο, το οποίο λειτουργεί από τις 8.00 έως τις 14.00, και όπως ανέφερε η διευθύντριά του καθηγήτρια Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Κυριακή Πιστεύου – Γομπάκη, θα υποβληθεί αίτημα και για την απογευματινή λειτουργία του ώστε να εξυπηρετούνται 60 άτομα την ημέρα. Ωστόσο, για να καλυφθούν οι ανάγκες των καρκινοπαθών και να αποσυμφορηθεί το Θεαγένειο, το οποίο εξυπηρετεί 300-400 ασθενείς ημερησίως, θα πρέπει να Εργαστήριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΑΧΕΠΑ να εξοπλιστεί και με δεύτερο γραμμικό επιταχυντή.

«Πρέπει η Πολιτεία να αντιληφθεί πως παρ’ όλο που τα εκατομμύρια είναι πολλά για την αγορά αυτών των μηχανημάτων, με 500 ασθενείς ετησίως μπορεί σε δύο χρόνια να γίνει απόσβεση αυτού του μηχανήματος. Άρα, πάλι η ακτινοθεραπεία θεωρείται η φθηνότερη θεραπεία και φυσικά υπάρχουν ουρές και λίστες ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικά τμήματα και να πληρώσουν», τόνισε η κ. Πιστεύου – Γομπάκη.

Στο Εργαστήριο γίνεται ο σχεδιασμός της θεραπείας που θα ακολουθηθεί με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, στη συνέχεια γίνεται η «πρόβα» της θεραπείας στον αξονικό εξομοιωτή, όπου περιγράφεται ο όγκος ή τα καρκινικά κύτταρα ώστε να προστατευτούν τα γύρω υγιή όργανα, και τέλος με τη βοήθεια του γραμμικού επιταχυντή ακτινοβολούνται ανάλογα με την περίπτωση επιφανειακοί και εν τω βάθει όγκοι.

«Η θεραπεία μπορεί να είναι ριζική, αλλά μπορεί να είναι και παρηγορητική όταν η νόσος έχει εξαπλωθεί. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις ανακουφίζει σημαντικά ή και θεραπεύει ακόμη τον ασθενή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες όπως είναι η χημειοθεραπεία και η χειρουργική θεραπεία» ανέφερε η κ. Πιστεύου -Γομπάκη.

Το Εργαστήριο δεν λειτουργούσε για έξι χρόνια αφενός γιατί δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και αφετέρου για γραφειοκρατικούς λόγους. Το 2004 βρέθηκαν τα κονδύλια για χρηματοδότηση της λειτουργίας του κατά 75% από το Γ΄ ΚΠΣ και κατά 25% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, οι ενστάσεις των εταιρειών που ήθελαν να αναλάβουν τον εξοπλισμό του Εργαστηρίου και οι συνεχείς προσφυγές τους στη δικαστική οδό οδήγησαν στην καθυστέρηση λειτουργίας του.

Οι πολίτες οι οποίοι έχουν ανάγκη ακτινοθεραπείας μπορούν να επικοινωνούν από Δευτέρα έως Παρασκευή και τις ώρες από 08.00 έως 14.00 στα τηλέφωνα : 2310/993520, 2310/993421, 2310/993448.

Πηγή:   ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline