Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Το ρόδι στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού
Το ρόδι στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

Το ρόδι στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

  • May 31, 2010
  • 0 Likes
  • 29 Views
  • 0 Comments

Η τακτική κατανάλωση ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από την Πόλη της Ελπίδας και δημοσιεύεται στο περιοδικό Cancer Prevention Research.

Οι ερευνητές εξέτασαν 10 διαφορετικές φυσικές ενώσεις του ροδιού και βρήκαν ότι ορισμένες από αυτές μειώνουν σημαντικά τη δραστηριότητα του ενζύμου αρωματάσης στο εργαστήριο.

Το σώμα της αρωματάσης μετατρέπει το ανδρόγυνο ορμονών στην ορμόνη οιστρογόνο. Επειδή το 75% των όγκων του μαστού περιέχουν υποδοχείς οιστρογόνων, οι αναστολείς της αρωματάσης είναι μια δημοφιλής μορφή θεραπείας για την επιβράδυνση της αύξησης των όγκων του μαστού στις γυναίκες που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση.

«Μείναμε έκπληκτοι από τις διαπιστώσεις μας» τόνισε ο ερευνητής της μελέτης Σιούαν Τσεν και συνέχισε: «Βρήκαμε και στο παρελθόν άλλα φρούτα, όπως τα σταφύλια, να είναι σε θέση αναστολής της αρωματάσης, αλλά τα ρόδια σε σχέση με τα σταφύλια είναι πολύ διαφορετικά».

Ένα δοκιμαζόμενο χημικό προϊόν (που περιέχεται στο ρόδι) urolithin Β ήταν το πιο αποτελεσματικό στην αναστολή της αρωματάσης. Ωστόσο οι ερευνητές συνεχίζουν να έχουν δύο επιφυλάξεις για τα ευρήματά τους.

Πρώτον, το σώμα δεν απορροφά την ένωση αυτή στο αίμα πολύ αποτελεσματικά από τον πεπτικό σωλήνα. Δεύτερον οι ερευνητές εξέτασαν πολύ υψηλές δόσεις χημικών ουσιών, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που βρέθηκαν σε ρόδι.

Συμπερασματικά αναφέρεται ότι το ροδί είναι μια πραγματική βάση για τη θεραπεία του καρκίνου, που όμως είναι ακόμα μακριά.

Ο χυμός του ροδιού έχει αποδειχθεί ότι είναι πλούσιος στη ποικιλία των αντιοξειδωτικών που περιέχει και πιστεύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο όχι μόνο μόνο καρκίνων, αλλά και άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πηγή:  Reuters

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline