Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση ΕΣΥ
Το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση ΕΣΥ

Το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση ΕΣΥ

  • June 24, 2010
  • 0 Likes
  • 7 Views
  • 0 Comments

Δέκα στόχοι για τη βελτίωση των υπηρεσιών, προσβασιμότητας, διαχείρισης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, διοικητικής διάρθρωσης, ελεγκτικών μηχανισμών, κοινωνικής λογοδοσίας, εθελοντισμού στο ΕΣΥ και αλλαγές στην υγεία σε πέντε νομοθετικά βήματα που θα αφορούν το πλαίσιο προμηθειών στα φάρμακα, την αναβάθμιση του ΕΣΥ, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την εκπαίδευση και κατάρτιση καθώς επίσης και τους κανόνες στον ιδιωτικό τομέα, είναι οι “τομές με ξεκάθαρη κατεύθυνση” για την Υγεία, όπως εξήγησε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Κομβικό σημείο του νομοσχεδίου είναι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε, όπως εξήγησε η κα Ξενογιαννακοπούλου, αφενός να αξιοποιηθεί ο ακριβός εξοπλισμός τους και αφετέρου να επιστρέψει στο Δημόσιο ένα μέρος από τις δαπάνες που καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω απογευματινών ιατρείων με αξιοποίηση του μόνιμου, ή επικουρικού, όπου χρειαστεί, προσωπικού, αλλά και των πανεπιστημιακών ιατρών, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων. Η δυνατότητα θα παρέχεται με συμβάσεις του ΕΣΥ με τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις ασφαλιστικές εταιρίες του ασθενούς που θα επιβαρύνονται τη δαπάνη, ενώ τα έσοδα θα καλύπτουν τις ανάγκες των νοσοκομείων.

Παράλληλα, αλλάζει το σύστημα των Επικουρικών Ιατρών βάσει των πραγματικών αναγκών κυρίως σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές με την προκήρυξη κατά προτεραιότητα των κενών θέσεων, ενώ θα δίνονται κίνητρα και για το διορισμό μόνιμων ιατρών του ΕΣΥ σε αυτές τις περιοχές με προσαύξηση του μισθού κατά 10% και αύξηση της μοριοδότησης ύστερα από 5ετία.

Αλλάζει επίσης το θέμα των εφημεριών με τη θέσπιση μηνιαίας αποζημίωσης για σταθερό αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών και δέσμευση πληρωμής στον επόμενο μήνα, ενώ επιπλέον αναγκαίες εφημερίες θα καλύπτονται από τα έσοδα των νοσοκομείων.

Θεσπίζεται, όπως πρόσθεσε η υπουργός, βαθμίδα Συντονιστή Διευθυντή στα νοσοκομεία, ενώ μειώνονται τα μέλη των ΔΣ κατά δύο και καταργείται η θέση του αντιπροέδρου σε ιδρύματα άνω των 400 κλινών. Παράλληλα, θα υπάρξει η διαδικασία ετήσιων κυλιόμενων πινάκων με πλήρη ενημέρωση για τις εκκενώσεις θέσεων εντός δύο μηνών για τη στήριξη του προσωπικού του ΕΣΥ.

Γραφείο Υποστήριξης του Πολίτη σε κάθε νοσοκομείο, Συμβούλιο Διαβούλευσης, Διαφάνειας και Λογοδοσίας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας σε κάθε Δήμο, Περιφερειακό Συμβούλιο Προγραμματισμού και ετήσια Έκθεση του Υπουργού Υγείας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, συνθέτουν ένα νέο κεφάλαιο για τα δικαιώματα του πολίτη και τη λογοδοσία. Ταυτόχρονα, εισάγεται ο θεσμός του εθελοντισμού με πρόβλεψη σύστασης ειδικού Μητρώου Εθελοντών.

Απαντώντας στους προβληματισμούς που εξέφρασαν τα μέλη της επιτροπής – πολλά από τα οποία σε γενικές γραμμές έκριναν θετική την κατεύθυνση των μέτρων- σχετικά με τη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων του ΕΣΥ, της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, τους επικουρικούς ιατρούς, τις εφημερίες κ.α. η κα Ξενογιαννακοπούλου στη δευτερολογία της χαρακτήρισε ως εξαιρετικά χρήσιμη τη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε ποια φάση και σε ποιο δημοσιονομικό περιβάλλον κινούμαστε όταν όλο το σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση.

Πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο, είπε χαρακτηριστικά, και να στηρίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας ως κοινωνικού αγαθού, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες προς περαιτέρω συζήτηση των επιμέρους θεμάτων και βάσει οικονομικών στοιχείων που θα προσκομίσει η ίδια.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline