Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι είναι η γυναικομαστία;
Τι είναι η γυναικομαστία;

Τι είναι η γυναικομαστία;

  • March 10, 2010
  • 0 Likes
  • 23 Views
  • 0 Comments

Ο Απόστολος Μαζιώτης MD, Πλαστικός Χειρουργός, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι η γυναικομαστία, ποια τα αίτια και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. 

Αποτελεί μια πολύ συχνή διαταραχή που αφορά ένα μεγάλο ποσοστό των εφήβων (60%) περίπου και των ενηλίκων σε ποσοστό 40%. Πρόκειται για μια ψηλαφητή μάζα κάτω από την θηλαία άλω η οποία είναι σκληρή και διαχωρίζεται εύκολα από το λίπος του μαστού. Σε πολλές πάλι περιπτώσεις δεν πρόκειται για πραγματική γυναικομαστία αλλά περισσότερο για την υπερτροφία του λιπώδους ιστού του μαστού.

Ποια είναι τα αίτια της γυναικομαστίας;

Είναι πολλαπλά τα παθολογικά αίτια αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ιδιοπαθής δηλαδή χωρίς εμφανείς αιτίες. Ασθενείς που συνοδεύονται από γυναικομαστία είναι τα νεοπλάσματα των επινεφριδίων, ήπατος, όγκοι της υπόφυσης, σύνδρομο όπως το klinefelter και λήψη φαρμάκων όπως αναβολικά, ψυχοφάρμακα, καρδιολογικά φάρμακα και αυξητική ορμόνη.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ένας ενδελεχής ενδοκρινολογικός έλεγχος.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Από το ιστορικό, την κλινική εξέταση, τον ακτινολογικό έλεγχο με μαστογραφία και υπερηχογραφικο έλεγχο.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση της γυναικομαστίας είναι κριτική γιατί επηρεάζει την ψυχολογία του εφήβου ή και του ενήλικα άνδρα. Ο άνδρας νιώθει άσχημα για το πρόβλημα του και αρνείται να γυμνωθεί στην παραλία με ένα αίσθημα ντροπής για το σώμα του.

Οι τεχνικές οι οποίες εφαρμόζονται εξαρτώνται από την κάθε ξεχωριστή περίπτωση και από τον βαθμό της γυναικομαστίας και της ύπαρξης ή μη χαλαρού δέρματος.

Οι περισσότερες περιπτώσεις γίνονται με τον συνδυασμό “μέθης” και τοπικής αναισθησίας ή γενική αναισθησία. Η λιποαναρρόφηση αποτελεί την μέθοδο εκλογής στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Αυτή γίνεται είτε με την κλασική “μηχανική” λιποαναρρόφηση είτε με τις σύγχρονες μεθόδους με την χρήση μηχανημάτων laser ή υπερήχων που αποσκοπούν στο “λιώσιμο” του λίπους και του υπερτροφικού μαζικού αδένα.

Σε άλλες περιπτώσεις συνδυάζεται η λιποαναρρόφηση με την χειρουργική αφαίρεση του αδένα από μια μικρή τομή πάνω στην θηλαία άλω. Άλλες πάλι βαρύτερες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν τεχνικές αφαίρεσης και δέρματος ειδικά σε πρώην παχύσαρκα άτομα που έχουν χάσει αρκετά κιλά και συνυπάρχει σημαντικού βαθμού χαλάρωσης του δέρματος.

Τα άτομα που χειρουργούνται συνήθως φεύγουν από το νοσοκομείο είτε την ίδια μέρα είτε την επόμενη το πρωί και επιστρέφουν στις δραστηριότητες τους μετά από 3-4 ημέρες. Απαραίτητος είναι ένας ειδικός κορσές που τοποθετείται στην περιοχή του στήθους για 20-30 ημέρες περίπου.

Μαζιώτης Απόστολος 
Πλαστικός Χειρουργός, MD

www.apostolosmaziotis.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

  • Μοιραστείτε: