Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τιμοσίδης: Ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος θα εφαρμοστεί
Τιμοσίδης: Ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος θα εφαρμοστεί

Τιμοσίδης: Ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος θα εφαρμοστεί

  • October 20, 2010
  • 0 Likes
  • 33 Views
  • 0 Comments

Ο νόμος για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, θα εφαρμοστεί διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, ο οποίος πάντως παραδέχθηκε ότι καταστρατηγείται σε πολλές περιπτώσεις.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ε. Νασιώκα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι με βάση τους ελέγχους που διενεργούνται σε όλη τη χώρα από την αρχή του μήνα που ξεκίνησε η γενική απαγόρευση του καπνίσματος, τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά: Ενώ – όπως είπε – στους δημόσιους χώρους το μέτρο λειτουργεί, σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, μπαρ) δεν συμβαίνει το ίδιο αν και είναι καλύτερη η κατάσταση στα εστιατόρια.

Ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί και ενημερώνει το υπουργείο για την πορεία εφαρμογής του νόμου.

Ο ερωτών βουλευτής είπε πως ιδίως στην περιφέρεια, στις καφετέριες καπνίζουν οι πάντες, ενώ η δημοτική αστυνομία (όπου αυτή υπάρχει) θεωρεί πάρεργο την εφαρμογή του μέτρου. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι υπάρχουν πολλοί δήμαρχοι που αποφεύγουν να εφαρμόσουν το νόμο για λόγους πολιτικού κόστους ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο κ. Νασιώκας ζήτησε να μην συμβεί κι αυτή την φορά ότι έγινε με την αλλαγή της κυβέρνησης και των υπουργών.

Ο κ. Τιμοσίδης με την σειρά του παραδέχθηκε ότι όντως οι δημοτικοί άρχοντες «κάνουν τα στραβά μάτια» για να μην στενοχωρήσουν τους πολίτες όμως πρέπει – είπε – εκείνοι που διεκδικούν την ψήφο του πολίτη να δίνουν το παράδειγμα και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει.

Μάλιστα ο υφυπουργός έδωσε στοιχεία ερευνών σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας κατέχει την πρωτιά στο κάπνισμα, ενώ τα παιδιά από 11 έως 15 ετών καπνίζουν, συστηματικά σε μεγάλο ποσοστό. Επίσης ανέφερε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την χρήση αλκοόλ ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Επανέλαβε ότι σύντομα θα εξαγγελθεί ένα πρόγραμμα για την δημιουργία 17 κέντρων απεξάρτησης σε όλη τη χώρα, εξάμηνης διάρκειας.

Τέλος ο κ. Τιμοσίδης ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη στο Ολυμπιακό Χωριό θα γίνει η πρώτη συνάντηση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας όπου εκεί θα συμφωνηθεί το πλάνο και θα ξεκινήσει η εκπαίδευση αγωγής υγείας στα σχολεία και αμέσως θα ξεκινήσουν ενημερωτικά προγράμματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline