Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Την άρση της αναστολής των υγειονομικών ζητά η ΠΟΕΔΗΝ

Την άρση της αναστολής των υγειονομικών ζητά η ΠΟΕΔΗΝ

Την Ανθής Αγγελοπούλου 

[email protected]

Την άρση της αναστολής των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της CoViD, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) επισημαίνοντας ότι συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εφαρμογή του μέτρου, με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού σε όλη την ελληνική κοινωνία να εφαρμόζεται μόνο στο υγειονομικό προσωπικό.

Ενώ, προαναγγέλλει για τις 9 Σεπτεμβρίου μεγάλη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη με πορεία που θα εκκινήσει από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στις 8πμ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το υγειονομικό προσωπικό που εμβολιάστηκε αγγίζει το 97%. Στους 18 πρώτους μήνες πριν τους εμβολιασμούς 30 υγειονομικοί κατέληξαν από κορωνοϊό και πάνω από 50 πέρασαν ως ασθενείς το κατώφλι των ΜΕΘ και κέρδισαν τη μάχη με τον ιό.

Ωστόσο, από την 1 Σεπτεμβρίου 2021 το υγειονομικό προσωπικό που δεν εμβολιάστηκε είναι σε αναστολή εργασίας. Και ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μέτρου, εξακολουθεί να υφίσταται αυτή η άδικη, άνιση μεταχείριση στους υγειονομικούς.

Το μέτρο αυτό επιβλήθηκε για λόγους υποτίθεται προστασίας της Δημόσιας Υγείας και μάλιστα περικόπτει το σύνολο του μηνιαίου μισθού των συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή. Το πειθαρχικό δίκαιο των δημόσιων υπαλλήλων προβλέπει ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι όπως είναι και οι υγειονομικοί υποκύπτουν σε σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα τους ασκείται πειθαρχική δίωξη και επιβάλλεται το μέτρο της αναστολής εργασίας με την καταβολή του 50% του μισθού τους.

Στους υγειονομικούς όπως εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ, δεν χορηγείται ούτε ευρώ μισθός. Μάλιστα, τον Αύγουστο του 2021 η πολιτεία έλεγε ότι οι αναστολές εργασίας των υγειονομικών είναι ειδικό μέτρο που θα εφαρμοσθεί για μικρό χρονικό διάστημα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Ήδη δικαστήρια της χώρας και μάλιστα Διοικητικά Εφετεία (Πάτρας- Τρίπολης) λαμβάνουν αποφάσεις αναστολής του μέτρου της μη καταβολής μισθού και υποχρεώνουν τα νοσοκομεία να καταβάλουν το 50% του μισθού συναδέλφων σε αναστολή για βιοποριστικούς λόγους.

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών που επέφερε τις αναστολές εργασίας δεν έχει κανένα υγειονομικό όφελος και στερεί από το σύστημα κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα τις υπηρεσίες των 7.000 ατόμων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

«Με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν από την αρχή του καλοκαιριού ουσιαστικά δεν υφίστανται υποχρεωτικά μέτρα αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού. Επίσης με βάση υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ χαλάρωσαν τα μέτρα στους υγειονομικούς αποφυγής διασποράς του κορωνοιού εντός των νοσοκομείων (5 ημέρες καραντίνα, επιστροφή ακόμα και με θετικό τεστ, μη προληπτικός έλεγχος κλπ.). Εξ άλλου όλοι πια παραδέχονται τη διασπορά του κορωνοϊού στα νοσοκομεία. Δεν μπορεί λοιπόν να στηριχθεί το μέτρο της αναστολής εργασίας για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Προσφύγαμε  για δεύτερη φορά στο Συμβούλιο Επικρατείας για την άρση των αναστολών τώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει και παραχαλάρωσαν τα μέτρα αποφυγής της διασποράς και περιμένουν την εκδίκαση» επισημαίνει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους υπουργούς Υγείας με τροπολογία στη Βουλή να άρουν το μέτρο των αναστολών εργασίας των υγειονομικών. «Δεν είναι δυνατόν για το σύστημα να θεωρείται εμβολιασμένος ένας συνάδελφος που έκανε το μονοδοσικό εμβόλιο πριν από ενάμιση χρόνο και σωστά να εργάζεται με συνεχή προληπτικό έλεγχο και ένας ανεμβολίαστος συνάδελφος που νόσησε πριν έξι μήνες με μεγαλύτερη θωράκιση στον οργανισμό του από τον κορωνοϊό (περισσότερα αντισώματα) να τίθεται σε αναστολή και να μην μπορεί να εργασθεί με συνεχή προληπτικό έλεγχο για τον κορωνοϊό. Το εμβόλιο προστατεύει από την βαριά νόσηση γι’ αυτό και εμβολιαστήκαμε πρώτοι σε συντριπτικά ποσοστά, δεν προστατεύει όμως  από τη νόσηση και τη μετάδοση. Τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως τα τηρούσαν επί 18 μήνες οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή και θα τα τηρούν μετά την άρση του μέτρου» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts