Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Τα εμβόλια σώζουν κάθε χρόνο σχεδόν έξι εκατομμύρια ανθρώπους – Ασπίδα σε 25 θανατηφόρες ασθένειες | Ygeiaonline.gr

Κάθε χρόνο, ο εμβολιασμός εμποδίζει 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να νοσήσουν από ιλαρά, ένα εκατομμύριο από κοκκύτη και 2 εκατομμύρια μωρά από τέτανο.

Ξεκινώντας με το εμβόλιο της ευλογιάς το 1796, η συνεχής έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη νέων εμβολίων και τώρα 25 θανατηφόρες ασθένειες μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, όπως  η γρίπη, η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η ιλαρά, η παρωτίτιδα, η ερυθρά, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, η διηθητική πνευμονιοκοκκική νόσος και η πολιομυελίτιδα.

Τα ίδια τα εμβόλια κατά του Covid-19 είναι αποτέλεσμα αυτής της μακράς ιστορίας έρευνας και καινοτομίας και η ανάπτυξή τους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν αποτέλεσμα δεκαετιών προηγούμενης έρευνας και πρωτοφανών επιπέδων συνεργασίας σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Ο κοροναϊός καθυστερεί και τους τακτικούς εμβολιασμούς

Ενώ η πανδημία του COVID-19 ήταν μια περίοδος πρόκλησης για τη διατήρηση υψηλών ποσοστών εμβολιασμού ρουτίνας σε παιδιά και εφήβους, πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ενίσχυση των συνηθισμένων προγραμμάτων εμβολιασμών, για την κάλυψη των κενών ανοσίας και την αποφυγή ανεμβολίαστου πληθυσμού.

Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα καλύτερα εμβολιαστικά προγράμματα στην Ευρώπη, παρέχοντας δωρεάν όλα τα συνιστώμενα εμβόλια για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τα παραπάνω επισημαίνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού που το φετινό μήνυμά της είναι «μακροζωία για όλους».

Διαβάστε επίσης: Άνοιξε ο δρόμος για εμβόλιο στις πιο δύσκολες ασθένειες

Εντούτοις, όπως επισημαίνει η ΕΠΕ, ορισμένα εμβόλια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ανεπαρκώς. Αν και ο εμβολιασμός γίνεται όλο και πιο ασφαλής και αποτελεσματικός, μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η αντίθεση του πληθυσμού κατά του εμβολιασμού. Μπορεί να έχουμε συνηθίσει πολύ στα οφέλη του εμβολιασμού, καθώς ορισμένες ασθένειες είναι πλέον τόσο σπάνιες που δεν θυμόμαστε καν πόσο καταστροφικές μπορεί να είναι οι συνέπειές τους. Ωστόσο τα προγράμματα εμβολιασμού απειλούνται από ανεπαρκείς πληροφορίες, από αβάσιμες φήμες για ανεπιθύμητες ενέργειες ή από ομάδες που, για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους, αντιτίθενται στον εμβολιασμό. Τρανταχτό παράδειγμα η επιδημία του COVID19 και οι αρνητές του εμβολιασμού στη χώρα μας, με τις γνωστές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Η κοινοποίηση των σωστών επιστημονικών δεδομένων είναι επομένως σημαντική και παρέχει τη δυνατότητα τόσο στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όσο και στο κοινό να κάνουν μια τεκμηριωμένη επιλογή.

Διαβάστε επίσης: Η πανδημία καθυστερεί τον εμβολιασμό ρουτίνας των παιδιών – Ρήγμα στο τείχος ανοσίας

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού το ECDC μας παροτρύνει να λάβουμε  μέρος στη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κοινοποιώντας τις ενημερωτικές κάρτες της εκστρατείας και χρησιμοποιώντας τα hashtags: #LongLifeForAll, #VaccinesWork και #VaccinesSaveLives!

Παράλληλα ενημερώνει τους πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά τους Ουκρανούς πολίτες να ενταχθούν στο Σύστημα Υγείας της χώρας που τους φιλοξενεί για να εμβολιαστούν αυτοί και τα παιδιά τους.

Ακολουθήστε μας στα Google News https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMIKbtQswj7bMAw?ceid=GR:el&oc=3YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts