Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τα εγκεφαλικά του Σαββατοκύριακου είναι πιο θανατηφόρα
Τα εγκεφαλικά του Σαββατοκύριακου είναι πιο θανατηφόρα

Τα εγκεφαλικά του Σαββατοκύριακου είναι πιο θανατηφόρα

  • November 19, 2010
  • 0 Likes
  • 9 Views
  • 0 Comments

Οι ασθενείς που έχουν πάθει εγκεφαλικό στη διάρκεια κάποιου Σαββατοκύριακου και εισάγονται σε νοσοκομείο, έχουν χειρότερη εξέλιξη και πιο συχνά θανατηφόρα, σε σχέση με όσους παθαίνουν εγκεφαλικό τις καθημερινές, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη επισημαίνει ότι το φαινόμενο έχει άγνωστη αιτία, αν και υποθέτει ότι αυτό συμβαίνει σε ένα βαθμό επειδή όσοι έχουν ήπια συμπτώματα εγκεφαλικού, περιμένουν να εισαχθούν στο νοσοκομείο από Δευτέρα, πράγμα που επιδεινώνει τελικά την κατάστασή τους.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους, απομόνωσαν την επίδραση της σοβαρότητας των περιστατικών που κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο κατά το διήμερο της αργίας και πάλι διαπίστωσαν ότι -για ανεξήγητους λόγους- όσοι παθαίνουν εγκεφαλικό μέσα στο Σαββατοκύριακο, έχουν 12% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στις επόμενες επτά μέρες, σε σχέση με όσους παθαίνουν εγκεφαλικό τις καθημερινές – και αυτό ανεξάρτητα της σοβαρότητας του περιστατικού.

Η έρευνα έγινε από γιατρούς τους Γενικού Νοσοκομείου του Τορόντο, υπό τη δρα Μόιρα Καπράλ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας “Neurology“, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Οι ερευνητές -οι οποίοι μελέτησαν περίπου 21.000 περιστατικά που έκαναν εισαγωγή σε νοσοκομεία μεταξύ 2003-2008- ανέφεραν ότι το φαινόμενο μπορεί εν μέρει να οφείλεται και σε πιθανή πτώση της παρεχόμενης νοσοκομειακής φροντίδας κατά το Σαββατοκύριακο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ένα ανάλογο “σύνδρομο του Σαββατοκύριακου” όσον αφορά τη σοβαρότητα των εμφραγμάτων, αλλά και των εγκεφαλικών σε άλλες χώρες.

Οι καναδοί ερευνητές επεσήμαναν ότι οι ασθενείς που νιώθουν συμπτώματα εγκεφαλικού, δεν πρέπει να καθυστερούν την εισαγωγή τους, καθώς μπορεί να πάθουν επιπλοκές αν μείνουν σπίτι τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Τα εγκεφαλικά είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου μετά τα εμφράγματα και τον καρκίνο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline