Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τα διαβητικά φάρμακα ‘ασπιδα’ για τον καρκίνο του πνεύμονα
Τα διαβητικά φάρμακα ‘ασπιδα’ για τον καρκίνο του πνεύμονα

Τα διαβητικά φάρμακα ‘ασπιδα’ για τον καρκίνο του πνεύμονα

  • December 7, 2010
  • 0 Likes
  • 15 Views
  • 0 Comments

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία του διαβήτη, όπως η μετφορμίνη, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα, ακόμη και στην πρόληψή του, ανακοίνωσαν αμερικανοί επιστήμονες.

Ασθενείς, στους οποίους είχαν χορηγηθεί τα φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη και εμφάνισαν αργότερα καρκίνο του πνεύμονα είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να κάνει μετάσταση -η φάση, δηλαδή, κατά την οποία γίνεται πιο θανατηφόρος- ανακοίνωσαν οι ερευνητές σε συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών Θώρακος.

Η μετφορμίνη, ένα παλαιό και φθηνότερο φάρμακο γενικής χρήσης, είχε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα νεότερα φάρμακα – τις θιαζολιδινεδιόνες (TZD) ή τις γλιταζόνες- ανακοίνωσαν οι ερευνητές. “Η έρευνά μας, καθώς και άλλες έρευνες, φανερώνει μία σχέση μεταξύ της χρήσης μετφορμίνης και/ή της χρήσης θιαζολιδινεδιόνης (TZD) και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα“, εξηγεί ο δρ Πίτερ Ματσόνε της Κλινικής του Κλίβελαντ, στο Οχάιο, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. “Ωστόσο, αυτό που είναι μοναδικό στην έρευνα αυτή είναι ότι διαπιστώσαμε ότι ασθενείς που λαμβάνουν μετφορμίνη ή/και TZD για το διαβήτη κι έχουν καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, εμφανίζουν μειωμένη συχνότητα σε λεπιδώδη κύτταρα και μικρά κυτταρικά καρκινώματα, και έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης”.

Οι επιστήμονες μελέτησαν το ιστορικό 157 διαβητικών που επέζησαν του καρκίνου του πνεύμονα.

Όσοι είχαν λάβει είτε φάρμακο μετφορμίνης, είτε TZD, είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες ο καρκίνος του πνεύμονα από τον οποίο έπασχαν να κάνει μετάσταση- 20% από εκείνους που έλαβαν τα φάρμακα είχαν όγκους που έκαναν μετάσταση, ενώ 42% δεν είχαν. “Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε εμφανίζουν τη μετφορμίνη πιο προστατευτική από τα TZD,” λέει ο Ματσόνε. Στα TZD συγκαταλέγονται το φάρμακο Avandia της GlaxoSmithKline, που είναι ευρέως γνωστό ως ροζιγλιταζόνη και το ανταγωνιστικό του Actos ή πιογλιταζόνη που παρασκευάζεται από την εταιρία Takeda Pharmaceutical.

Ο Ματσόνε είπε ότι μία μέρα θα είναι εφικτή η χρήση μετφορμίνης για την πρόληψη του καρκίνου στους καπνιστές. Αλλά ο δρ Ντέιβιντ Γκούτερμαν, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίο Ιατρών Θώρακος, δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προτού προταθεί κάτι τέτοιο. “Αυτές οι νέες πληροφορίες έρχονται να προστεθούν στις υπάρχουσες ενδείξεις ότι η μετφορμίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και να σταματήσει την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα”, είπε ο Γκούτερμαν.

Η μετφορμίνη είναι ένα από τα φάρμακα ευρείας χρήσης για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, με 41 εκατομμύρια συνταγές να έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ το 2008, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών Θώρακος.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε καρκίνους παγκοσμίως, και ευθύνεται για 1.2 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο. Μόνο το 15% των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα επιβιώνουν πάνω από πέντε χρόνια, εν μέρει επειδή η νόσος συνήθως εξαπλώνεται αθόρυβα επί χρόνια προτού εμφανίσει συμπτώματα.

Ωστόσο, οι καρκινικοί όγκοι στον πνεύμονα που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο συχνά μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 171 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έπασχαν από διαβήτη το 2000 και προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός σχεδόν θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030 και θα φθάσει τα 366 εκατομμύρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline