Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τέλος στο τοπικό πάχος με λιποαναρρόφηση
Τέλος στο τοπικό πάχος με λιποαναρρόφηση

Τέλος στο τοπικό πάχος με λιποαναρρόφηση

  • September 23, 2010
  • 0 Likes
  • 44 Views
  • 0 Comments

Ο Δρ. Στέλιος Κοτζαμπασάκης, Πλαστικός Χειρουργός, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, όλα όσα πρέπει να ξέρουμε σχετικά με την λιποαναρρόφηση και τα εντυπωσιακά αποτελέσματά της.

Η εντοπισμένη συσσώρευση λίπους είναι συχνή δυσμορφία που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες.

Πρόκειται για την εκλεκτική  συσσώρευση λίπους  σε ορισμένες μόνο περιοχές του σώματος. Τέτοιες περιοχές στις γυναίκες είναι οι γλουτοί και η  έξω επιφάνεια των μηρών, η κοιλιά  και η έσω επιφάνεια των γονάτων ενώ στους άνδρες παρατηρείται συχνότερα στην κοιλιακή χώρα και στο λαιμό.

Οι ακριβείς αιτίες της εντοπισμένης συσσώρευσης λίπους  δεν είναι γνωστές. Εκτός από τις κληρονομικές καταβολές φαίνεται να παίζουν κάποιο ρόλο η διατροφή, η έλλειψη άσκησης, οι ορμονικές ανακατατάξεις και οι εγκυμοσύνες.

Η εντοπισμένη συσσώρευση λίπους αντιμετωπίζεται ριζικά μόνο με την απομάκρυνση του λίπους πράγμα που επιτυγχάνει η λιποαναρρόφηση.

Λιποαναρρόφηση είναι  η χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί το τοπικά συσσωρευμένο λίπος κάτω από το δέρμα  ορισμένων περιοχών του σώματος, για κοσμητικούς αλλά και για θεραπευτικούς λόγους.

Πρόκειται για τη δημοφιλέστερη επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής  σε όλο τον κόσμο. Η φήμη της επέμβασης οφείλεται στο εξαιρετικό της αποτέλεσμα και στην απουσία μετεγχειρητικών ουλών. Με τη λιποαναρρόφηση ο πλαστικός χειρουργός είναι σε θέση να αναπλάσει ριζικά το περίγραμμα του σώματος, εφαρμόζοντας την τέχνη του γλύπτη σε ζωντανό οργανισμό.

Με τη λιποαναρρόφηση επιτυγχάνουμε την αφαίρεση του εντοπισμένου λίπους, την αλλαγή του περιγράμματος του σώματος, την αφαίρεση λιπωμάτων, τη διόρθωση τυχόν ασυμμετρίας του σώματος και  την ανακούφιση σε παθήσεις του σκελετού των κάτω άκρων

Η λιποαναρρόφηση διενεργείται με ισχυρή αντλία κενού που αναρροφά το λίπος κάτω από το δέρμα μέσω ειδικής κάνουλας που εισάγεται από 4-6 μικρές τομές, μήκους 3-5 χιλ, σε επιλεγμένα δυσδιάκριτα σημεία.

Η επέμβαση διαρκεί 30-60 λεπτά, ανάλογα με την έκταση της υπό αναρρόφηση περιοχής και μπορεί να γίνει με τοπική, ενδοφλέβια, επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία. Απαιτεί βραχεία ανάρρωση 2-3 ημερών μετά την οποία είναι δυνατή η επιστροφή στην εργασία και στις άλλες δραστηριότητες. Επιβάλλεται η χρήση πιεστικού κορσέ ή ζώνης για 40 ημέρες.

Το αποτέλεσμα της λιποαναρρόφησης ολοκληρώνεται σταδιακά και είναι πλήρως ορατό σε 3 μήνες.

Τι είναι η λιποαναρρόφηση με υπέρηχους;

Πρόκειται για λιποαναρρόφηση που διενεργείται με κάνουλες, η κορυφή των οποίων εκπέμπει υπέρηχους.

Ουσιαστικά είναι η ίδια τεχνική με τη διαφορά ότι οι υπέρηχοι διασπούν εύκολα το λίπος με αποτέλεσμα η αναρρόφηση να είναι ευκολότερη για τον χειρουργό και να προκαλεί λιγότερες κακώσεις στους υποδόριους ιστούς. Δεν έχει εντούτοις διαπιστωθεί διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.

Όταν υπάρχει χαλάρωση του δέρματος πρέπει να γίνεται λιποαναρρόφηση;

Με την τεχνική αυτή οι παλινδρομικές κινήσεις της κάνουλας γίνονται αυτόματα με τη βοήθεια ειδικού μηχανισμού στη χειρολαβή. Παρότι δεν υπάρχει διαφορά  στο τελικό αποτέλεσμα της λιποαναρρόφησης η τεχνική αυτή διευκολύνει τον χειρουργό και μειώνει τη διάρκεια της επέμβασης.

Όταν υπάρχει χαλάρωση του δέρματος πρέπει να γίνεται λιποαναρρόφηση;

Η σοβαρή χαλάρωση του δέρματος είναι πιθανό να επιδεινωθεί με μια επιθετική λιποαναρρόφηση και πρέπει να αποφεύγεται. Στις περιπτώσεις αυτές ενδείκνυται επιλεκτική, ήπια λιποαναρρόφηση που θα βελτιώσει ικανοποιητικά τη λιποδυστροφία χωρίς να επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα χαλάρωση.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα μιας λιποαναρρόφησης;

Η λιποαναρρόφηση αφαιρεί κυρίως το αποθηκευτικό λίπος. Ενδεχόμενη μελλοντική υπερκατανάλωση θερμίδων θα αυξήσει φυσικά το βάρος αλλά δεν θα συσσωρεύσει εκ νέου λίπος στις περιοχές που λιποαναρροφήθηκαν. Το λίπος θα κατανέμεται πλέον ομοιόμορφα σε όλο το σώμα.

Η λιποαναρρόφηση θεραπεύει την κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα δεν επηρεάζεται άμεσα από τη λιποαναρρόφηση. Εντούτοις  η αποσυμπίεση του λίπους μερικές φορές  βελτιώνει σημαντικά την τελευταία ιδίως αν συνδυαστεί με άλλα θεραπευτικά μέσα.

Δρ. Στέλιος Κοτζαμπασάκης
Πλαστικός Χειρουργός

www.kotzampasakis.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline