Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. ‘Τέλος εποχής’ για το κάπνισμα
‘Τέλος εποχής’ για το κάπνισμα

‘Τέλος εποχής’ για το κάπνισμα

  • September 2, 2010
  • 0 Likes
  • 34 Views
  • 0 Comments

Καρεκλάκι στο πεζοδρόμιο έξω από κατάστημα πώλησης καφέ, τασάκι και το πακέτο με τα τσιγάρα ανά χείρας. Η νεαρή εργαζόμενη, διαβάζοντας τα μηνύματα στο κινητό της καπνίζει έξω από το μαγαζί.

Στις καφετέριες ο εσωτερικός χώρος είναι άδειος με «ανενεργά» τασάκια, αφού ο καιρός επιτρέπει τα «τραπεζάκια έξω». Η κυρία στέκεται με τσιγάρο στην πόρτα του καταστήματος δίπλα στη βιτρίνα, όπου είναι αναρτημένη η αφίσα «Τέλος εποχής»…για το κάπνισμα.

Χτες πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους βρήκε τον καιρό σύμμαχο των θεριακλήδων. Μερικοί από αυτούς είναι ενημερωμένοι, άλλοι δηλώνουν ακόμη άγνοια και κάποιοι δείχνουν αδιάφοροι. Στους περισσότερους χώρους τα σταχτοδοχεία είναι ήδη εξαφανισμένα και σε άλλους ακόμη πάνω στα τραπέζια.

Εν μέσω αντιδράσεων αρκετών επιχειρηματιών, που υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στα καταστήματά τους θα τους πλήξει σημαντικά και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, εφαρμόζονται από το πρωί τα μέτρα της γενικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους στεγασμένους δημόσιους χώρους και τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Δημήτρης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου, ενημερωμένος περί τον νόμο, καπνίζει στο πεζοδρόμιο, έξω από το κατάστημά του. «Από 50 έως 500 ευρώ, μέχρι και αυτόφωρο περιμένει εσένα, αν σε πιάσουν να καπνίζεις μέσα στο μαγαζί και από 500 έως 10.000 ευρώ, μέχρι και την άδεια θα μου πάρουν, αν σου επιτρέψω να καπνίσεις μέσα», λέει στον πελάτη, που διαβαίνει το κατώφλι.

Στον πρωινό καφέ μίας παρέας ηλικιωμένων ο καπνιστής, ο κ. Γιώργος, δηλώνει νομοταγής. «Τώρα το καλοκαίρι καπνίζω έξω με την παρέα και τον χειμώνα έξω μόνος μου».

Ο αντικαπνιστικός νόμος ξεκινά με συστάσεις και ο πρώτος μήνας χαρακτηρίζεται ως «περίοδος χάριτος». Οι συστάσεις θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, εφόσον μια επιχείρηση, ή ένας καπνιστής, «υποτροπιάσουν» και το φαινόμενο επαναληφθεί. Οι δε συστάσεις για την επιχείρηση, όπως διευκρίνισε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα καταγράφονται σε ειδικό βιβλίο, που υποχρεούται να κρατά και να επιδεικνύει, όταν το ζητούν τα ελεκτικά όργανα, κάθε καταστηματάρχης.

Αυτή τη φορά, «το κυνήγι του καπνού», όπως διαμηνύει το Υπουργείο, γίνεται με μειωμένα -κατά το ήμισυ- πρόστιμα, αλλά οι έλεγχοι θα «σφίξουν» από 9.500 ελεγκτές – 530 επόπτες δημόσιας υγείας, 4.500 αστυνομικούς της Δημοτικής Αστυνομίας και 4.500 λιμενικούς.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και την προτροπή του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου «να αλλάξουμε τις αντιλήψεις για το κάπνισμα» δεν συμμερίζονται μερικοί, όπως ο νεαρός Γιώργος, που πίνοντας έξω τον πρωινό του καφέ ρωτά για τις διατάξεις του νόμου.

Όπως προβλέπεται, 50 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για όσους καπνίζουν σε στεγασμένο δημόσιο χώρο και το ποσό θα διπλασιάζεται αν κάποιος καπνίσει σε χώρο εκπαίδευσης, ή νοσοκομείο.

Για εκείνους που δεν συνεργάζονται, αναμένεται έως και αυτόφωρο. Οι επιχειρηματίες που θα κάνουν τα … στραβά μάτια στους καπνιστές πελάτες τους θα τιμωρούνται, επίσης, με πρόστιμα που κυμαίνονται από τα 500 έως τα 10.000 ευρώ, ανάλογα με το πόσες φορές θα βρεθούν να διαπράττουν την παράβαση. Εξ ου και η χρησιμότης του ειδικού βιβλίου, όπου θα καταγράφονται όλες οι παραβάσεις περί το κάπνισμα με το … νι και με το σίγμα. Στην πέμπτη υποτροπή προβλέπεται αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

Από τις 8 το πρωί λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή 1142 στην οποία, σε πρώτη φάση, θα παρέχονται πληροφορίες για τις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ έπειτα από ένα διάστημα θα δέχεται καταγγελίες για παραβάσεις.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline