Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης καταγμάτων
Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης καταγμάτων

Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης καταγμάτων

  • February 1, 2010
  • 0 Likes
  • 13 Views
  • 0 Comments

Ο Αθανάσιος Π. Τσουτσάνης, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναπληρωτής Διευθυντής Β΄ Ορθοπεδικής Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης καταγμάτων (σπάσιμο) των οστών.


Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ατόμων που υφίστανται κάποιο κάταγμα (σπάσιμο) των οστών. Αυτό το γεγονός οφείλεται στο ότι από την μία έχει αυξηθεί ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων που λόγω οστεοπόρωσης σπάνε κάποιο οστό με σχετική ευκολία με περισσότερο συχνά τα κατάγματα του ισχίου, του καρπού και του ώμου, από την άλλη έχει αυξηθεί ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία 20ετία 1980-2000 στην Ελλάδα υπήρχε αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 50% ενώ στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες μείωση έως και 30%.

Οι σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης των καταγμάτων βασίζονται στις εξής αρχές:

1. Την όσο το δυνατό γρηγορότερη σταθεροποίηση των καταγμάτων με σκοπό την ταχύτατη κινητοποίηση των ασθενών. Μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο φλεβικών θρομβώσεων, πνευμονικής εμβολής, αποφυγή κατακλίσεων και επίτευξη της αιμοδυναμικής σταθεροποίησης του ασθενούς.

2. Την ανατομική ανάταξη ιδιαίτερα των ενδοαρθρικών καταγμάτων με σκοπό την ανώδυνη φυσιολογική κίνηση των αρθρώσεων και την αποφυγή μετατραυματικής αρθρίτιδας.

3. Την διενέργεια όσο το δυνατόν πιο ατραυματικής χειρουργικής τεχνικής (τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητος) ακολουθώντας τη φιλοσοφία της λεγόμενης βιολογικής οστεοσύνθεσης που δίνει μεγάλη σημασία στη όσο το δυνατόν μικρότερη καταστροφή των πέριξ μαλακών μορίων και κατά συνέπεια την διατήρηση της αγγείωσης των οστών. Μεγάλη πρόοδος υπάρχει και στη δημιουργία υλικών οστεοσύνθεσης όπως το τιτάνιο που έχουν μεγάλη αντοχή κι ταυτόχρονα μικρότερο προφίλ (καταλαμβάνουν μικρότερο όγκο)

Αν και κανένα κάταγμα δεν είναι το ίδιο και σε κάθε περίπτωση η θεραπεία εξατομικεύεται επιγραμματικά μπορεί να αναφερθεί ότι ο σύγχρονος και καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των καταγμάτων του ισχίου είναι με την κλειστή διατροχαντήρια ενδομυελική ήλωση ή με τη χρήση ειδικών ολισθαινόντων πλακών, για τα κατάγματα των μακρών οστών όπως μηριαίου και κνήμης με τη μέθοδο της κλειστής ενδομυελικής ήλωσης χωρίς να ανοίγεται η εστία του κατάγματος και για τα ενδοαρθρικά ή περιαρθρικά κατάγματα με τη χρήση αυτοκλειδούμενων μειωμένης επαφής και χαμηλού προφίλ πλακών ή με την χρήση συσκευών εξωτερικής οστεοσύνθεσης.

Αθανάσιος Π. Τσουτσάνης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Αναπληρωτής Διευθυντής Β΄ Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου ¨Ερρίκος Ντυνάν¨

www.arthrosi.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline