Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Συναγερμός μετά τα τρία πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά – Τι έδειξαν οι εξετάσεις, τι λένε οι ειδικοί | ygeiaonline.gr

Συναγερμός μετά τα τρία πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά – Τι έδειξαν οι εξετάσεις, τι λένε οι ειδικοί | ygeiaonline.gr

Καθησυχαστική είναι η ελληνική ιατρική κοινότητα για την εμφάνιση στην Αθήνα «ύποπτων» περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε τρία παιδιά, ηλικίας από 14 μηνών έως 10 ετών.

Χθες, ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε ανακοινώσεις, όπου γνωστοποίησε τα τρία περιστατικά, εκ των οποίων τα δύο χρειάστηκε να νοσηλευτούν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα παιδιά βρίσκονται πλέον σε άριστη κατάσταση, ενώ δεν παρουσίασαν και κάποια επιπλοκή.

Ωστόσο τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο ΕΟΔΥ και οι λοιποί αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα, εφιστώντας την προσοχή των γονέων και των παιδιάτρων για τον εντοπισμό υπόπτων κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας, ήτοι του σοβαρού κλινικού συνδρόμου, αγνώστου αιτιολογίας, που εντοπίστηκε πρώτα στη Βρετανία και στη συνέχεια καταγράφηκε  σε περισσότερες από 20 χώρες, ανά την υφήλιο.

«Ψυχραιμία»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, συστήνει ψυχραιμία, σημειώνοντας ότι «δεν αποκλείεται τα τρία παιδιά στην Ελλάδα να είχαν απλή ηπατίτιδα». Όπως εξήγησε τα τρία περιστατικά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, είναι απλώς “ύποπτα” και όχι “επιβεβαιωμένα”.

«Τα παιδιά έπαθαν πιθανότητα μία ηπατίτιδα. Δεν είναι σίγουρο ότι είναι αυτή η οξεία ηπατίτιδα, η κεραυνοβόλος κλπ. Τα παιδιά πήγαν καλά. Φοβήθηκαν δύο με τρεις ημέρες, αλλά δεν έγινε τίποτα. Δηλαδή, να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος. Αυτά ήταν “ύποπτα” κρούσματα, ήπια και το πιθανότερο είναι να μην είναι καν αυτή η οξεία ηπατίτιδα. Είναι αμφίβολο αν είναι», τονισε, μιλώντας στο iatropedia.gr. Παράλληλα απέδωσε τον εντοπισμό των τριών περιστατικών, στην αυξημένη ευαισθητοποίηση των γιατρών.

“Παλαιότερα δεν είχαν ευαισθητοποιηθεί ούτε οι γιατροί, ούτε ο κόσμος. Και τώρα με το παραμικρό ίκτερο που βλέπουν, λένε “είναι οξεία ηπατίτιδα”. Μα αν ήταν οξεία ηπατίτιδα θα γινόταν κι εδώ στην Ελλάδα κάτι πιο δυσάρεστο από αυτό που περιγράφεται στα τρία αυτά περιστατικά”, αναφέρει.

Τα δύο παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία

Μιλώντας στο MEGA, o παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, σημείωσε:

«Τρία πιθανά κρούσματα ανέφερε ο ΕΟΔΥ, για την οξεία ηπατίτιδα, και μπαίνουν στην παγκόσμια δεξαμενή επικίνδυνων κρουσμάτων, καθώς δεν πρόκειται για την κοινή ηπατίτιδα. Η οξεία ηπατίτιδα, πιθανότατα δημιουργεί και κλινική εικόνα, δεν είναι ασυμπτωματική».

Τα δύο από τα τρία παιδιά, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (πόνο στην κοιλιακή χώρα και εμέτους) και πυρετό. Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Χρειάστηκαν νοσηλεία λίγων ημερών στο νοσοκομείο Παίδων, από το οποίο τελικά πήραν γρήγορα εξιτήριο.

Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών δεν είχε κανένα σύμπτωμα. Οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες (>500 IU/ml) σε τυχαίο προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.

Το νήπιο δεν εισήχθη σε νοσοκομείο, αλλά ολοκλήρωσε την αποθεραπεία στο σπίτι του.

“Όλα τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση” ανέφερε στην ανακοίνωση της Πέμπτης, ο ΕΟΔΥ.

Δεν εντοπίστηκε ιός στις εξετάσεις των παιδιών

Και στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, η περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση που έγινε δεν έδειξε την ύπαρξη ιού, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη γενεσιουργό αιτία για την πρόκληση της ηπατίτιδας. Πολύ περισσότερο “οξείας”.

«Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά. Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2», τονίζουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ.

“Μπορεί να οφείλεται σε κάποιο άλλο ιό που δεν κατατάσσεται στους ιούς της ηπατίτιδας και προσβάλλει ωστόσο το συκώτι”, σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος και προσθέτει πως μπορεί οι εξετάσεις να ήταν αρνητικές, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πως δεν οφείλονται τα συμπτώματα σε κάποιον από τους άλλους ιούς που προκαλούν ηπατίτιδα.

Αυτοί είναι συνήθως, οι ιοί της λοιμώδους μονοπυρήνωσης (Epstein-Barr, EBV), του μεγαλοκυτταροϊού (cytomegalovirus, CMV), αδενοϊών κλπ.

“Δεν ανιχνεύτηκε ούτε ο αδενοϊός, ούτε Covid-19, ούτε κανένας ιός. Ήταν αρνητικές οι εξετάσεις, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Γιατί μπορεί να είναι αυτά τα περιστατικά Epstein-Barr και τα αντισώματα να μην είχαν ακόμα δημιουργηθεί και να μην ανιχνεύθηκαν. Πολλοί “αθώοι” ιοί προσβάλλουν το συκώτι, αλλά περιγράφονται σαν διαφορετικές οντότητες, όχι σαν ηπατίτιδες. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν λέγαμε “έχει ηπατίτιδα” λέγαμε “έχει λοιμώδη μονοπυρήνωση”, ή έχει “μεγαλοκυτταρικά έγκλειστα”. Και ας ανέβαζαν τρανσαμινάσες, 500, 600, 700… Περιμέναμε να κάνει τον κύκλο του και να φύγει”, λέει ο ειδικός.

«Θολά τα κριτήρια του ΠΟΥ»

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τον ορισμό του “κρούσματος” της οξείας ηπατίτιδας, δεν είναι εξειδικευμένα πάνω στη νέα αυτή -άγνωστης αιτιολογίας- νόσο.

“Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει, ποια είναι τα συμπτώματα από τα οποία θα αναγνωρίσουμε μια ηπατίτιδα. Όλες οι ηπατίτιδες, όμως, και η Α και η Β κλπ. κάνουν εμέτους, διάρροιες και πόνους στην κοιλιά. Δεν συμβαίνουν αυτά τα συμπτώματα ειδικά σε αυτή η νέα οντότητα. Βρήκαν στην Ελλάδα οι γιατροί τις τρανσαμινάσες πάνω από 500. Για μένα, ήταν ήπιας μορφής ηπατίτιδα. Μην πανικοβάλλεται ο κόσμος δεν είναι κάτι σοβαρό. Ήταν προσβολή του συκωτιού για λίγες μέρες, μια απλή ηπατίτιδα άνευ ιδιαίτερης σημασίας”, λέει ο ίδιος.

Ο ΠΟΥ δεν έχει ξεκαθαρίσει καν, λέει ο ειδικός, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της βαριάς ηπατίτιδας που οδήγησε τα παιδιά σε μεταμόσχευση:

“Περιγράφουν τα συμπτώματα (εμέτους, ίκτερο, αυξημένες τρανσαμινάσες), αλλά δεν μας λένε, τι συνέβη με τα παιδιά που έκαναν μεταμόσχευση; Πώς ξεκινάει; Δεν λέει τίποτα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας! Ξεκίνησε κεραυνοβόλα; Ξεκίνησε σιγά – σιγά και επιδεινώθηκε μετά από 10 μέρες και έφτασαν στη μεταμόσχευση, ενώ είχαν λάβει τα παιδιά αγωγή; Δεν έχουν δώσει στοιχεία. Τα μόνα στοιχεία δημοσιευμένα που υπάρχουν γι’ αυτήν την οξεία ηπατίτιδα είναι των Αμερικανών από την Αλαμπάμα. Σε 9 περιστατικά, στα οποία είπαν ότι έκαναν βιοψία ήπατος και δεν βρήκαν αδενοϊό, δεν βρήκαν ιικά σωματίδια στο συκώτι και δεν ξέρουν που οφείλονται. Και τίποτα παραπάνω”, καταλήγει ο Καθηγητής.

7% των παιδιών χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα του ΠΟΥ τουλάχιστον 348 περιπτώσεις παιδιών πληρούν τα κριτήρια για πιθανό κρούσμα, με 26 εξ αυτών να υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος (ποσοστό 7,4%).

Ακόμη 70 περιπτώσεις είναι υπό διερεύνηση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα 163 περιστατικά, 11 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), ενώ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης / Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου τα περιστατικά είναι περί τα 105 (στοιχεία έως τις 10 Μαΐου).

Ακολουθήστε μας στα Google News https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMIKbtQswj7bMAw?ceid=GR:el&oc=3YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts