Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Σκλήρυνση κατά πλάκας και σεξουαλική ζωή: Οι προκλήσεις, οι θεραπείες και οι νέες τεχνικές

Σκλήρυνση κατά πλάκας και σεξουαλική ζωή: Οι προκλήσεις, οι θεραπείες και οι νέες τεχνικές

Σε μια μελέτη ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, περισσότερο από το 80% των σεξουαλικά ενεργών ερωτηθέντων δήλωσε ότι αντιμετώπισε προβλήματα με το σεξ.

Η ΣΚΠ είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που καταστρέφει την προστατευτική επικάλυψη γύρω από τα νεύρα σας καθώς και τα ίδια τα νεύρα. Μπορεί δυνητικά να επηρεάσει τις νευρικές οδούς μεταξύ του εγκεφάλου και των σεξουαλικών οργάνων σας. Αυτό μπορεί δυσκολέψει τη σεξουαλική διέγερση ή τον οργασμό.

Τα συμπτώματα της ΣΚΠ που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή

Η μυϊκή αδυναμία, οι σπασμοί ή ο πόνος μπορεί να δυσκολέψουν τη σεξουαλική επαφή. Επίσης, η κούραση ή οι αλλαγές στη διάθεση μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ορμή και τις προσωπικές σας σχέσεις. Τέλος, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται λιγότερο ελκυστικοί σεξουαλικά ή με μειωμένη αυτοπεποίθηση μετά την εμφάνιση ΣΚΠ.

Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές θεραπείας

Ανάλογα με την ακριβή αιτία των σεξουαλικών σας προκλήσεων, η φαρμακευτική αγωγή ή άλλες θεραπευτικές επιλογές μπορεί να σας βοηθήσουν. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των μυϊκών σπασμών. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης, μπορεί να σας συστήσουν φάρμακα ή διαλείποντες καθετηριασμούς για να μειώσετε τον κίνδυνο διαρροής ούρων κατά τη διάρκεια του σεξ.

Εάν δυσκολεύεστε να διατηρήσετε μια στύση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπείες για τη στυτική δυσλειτουργία. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει:

  • Δια του στόματος φάρμακα, όπως σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη ή βαρδεναφίλη.
  • Ενέσιμα φάρμακα, όπως αλπροσταδίλη, παπαβερίνη ή φαιντολαμίνη.

Εάν αντιμετωπίζετε κολπική ξηρότητα, μπορείτε να αγοράσετε ένα υδατοδιαλυτό λιπαντικό χωρίς ιατρική συνταγή που θα διευκολύνει τη διείσδυση.

Δοκιμάστε μια νέα σεξουαλική τεχνική ή χρησιμοποιείστε ερωτικά βοηθήματα

Η χρήση μιας νέας σεξουαλικής τεχνικής ή ενός σεξουαλικού παιχνιδιού μπορεί να βοηθήσει εσάς και τον σύντροφό σας να απολαύσετε περισσότερο το σεξ και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της ΣΚΠ που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Να θυμάστε πως εδώ μετράει το ταξίδι και η διατήρηση της οικειότητας και όχι απαραίτητα η ολοκλήρωση της πράξης. Η καλή χημεία και ένας κώδικας επικοινωνίας χωρίς ταμπού, προκαταλήψεις και ντροπές ενισχύει την απόλαυση.

Για παράδειγμα, η ΣΚΠ προκαλεί νευρική βλάβη. Έτσι, η χρήση ενός ερωτικού παιχνιδιού μπορεί να σας διευκολύνει να επιτύχετε διέγερση ή οργασμό.

Η δοκιμή μιας νέας θέσης μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της ΣΚΠ. Για παράδειγμα, σε ορισμένες στάσεις, μπορεί να είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε συμπτώματα όπως η μυϊκή αδυναμία, οι σπασμοί ή ο πόνος.

Μπορείτε να πειραματιστείτε για να δείτε τι είναι καλύτερο για εσάς. Η χρήση των χεριών, το μασάζ, τα φιλιά, οι αγκαλιές προσφέρουν επίσης ευχαρίστηση σε πολλούς ανθρώπους.

Για να αφαιρέσετε λίγη από την πίεση, μπορεί να βοηθήσει εσάς και τον σύντροφό σας να εξερευνήσετε ο ένας το σώμα του άλλου μέσω άλλων μορφών αφής.

Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να χρησιμεύσουν ως προκαταρκτικά στο σεξ, αλλά μπορούν επίσης να προσφέρουν ευχαρίστηση από μόνες τους. Μην ξεχνάτε πως η σεξουαλική επαφή δεν είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσετε την οικειότητα μεταξύ σας.

Επικοινωνήστε με τον σύντροφό σας

Για να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να καταλάβει πώς η κατάστασή σας επηρεάζει εσάς και τη σεξουαλική σας ζωή, είναι σημαντικό να διατηρήσετε ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας. Να είστε ειλικρινείς μαζί του για το πώς νιώθετε και μην σταματήσετε να του δείχνετε πόσο σημαντικός/η είναι για σας. Η αίσθηση της απόρριψης και η έλλειψη ειλικρίνειας θα σας απομακρύνουν κάτι που δεν είναι το ζητούμενο.

Όταν επικοινωνείτε μεταξύ σας, είναι δυνατό να αντιμετωπίσετε πολλές σεξουαλικές προκλήσεις μαζί χωρίς ντροπή, θυμό ή απογοήτευση. Συνεπώς μιλήστε ανοιχτά για ό,τι σας απασχολεί. Πειραματιστείτε για την χαρά και όχι το αποτέλεσμα. Θα δείτε πως με τον καιρό θα βρείτε τους ρυθμούς σας.

Κλείστε ένα ραντεβού με έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία. Η διαχείριση μιας χρόνιας κατάστασης υγείας μπορεί να είναι αγχωτική και απογοητευτική. Οι επιπτώσεις της πάθησης στο σώμα και τη ζωή σας μπορεί να επηρεάσουν την αυτοεκτίμησή σας ή να σας κάνουν να νιώθετε θυμό, άγχος ή κατάθλιψη. Με τη σειρά τους, οι αλλαγές στη διάθεσή σας και στην ψυχική σας υγεία μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ορμή και τις σεξουαλικές σας σχέσεις.

Για να βοηθήσετε στη διαχείριση των συναισθηματικών και ψυχολογικών επιπτώσεων της κατάστασής σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε από το γιατρό σας ένα παραπεμπτικό ώστε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας και τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά.

Τέλος αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με το σεξ, μπορεί να βοηθήσει εσάς και τον σύντροφό σας να μιλήσετε με έναν εκπαιδευμένο σεξοθεραπευτή. Η σεξουαλική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να μιλήσετε για μερικές από τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε από κοινού.

Να θυμάστε πως η αγάπη, η αφοσίωση και η σωματική επαφή ακόμη και αν δεν είναι πλήρως ολοκληρωμένη είναι πάντοτε βοηθητική σε ένα ζευγάρι. Μην αισθάνεστε ενοχή για ό,τι σας συμβαίνει καθώς δεν φταίτε εσείς αλλά η πάθησή σας. Πάντα να θυμάστε τι σας ενώνει και σας δένει και φροντίζετε να ζείτε μια κοινή ζωή με τις χαρές αλλά και τις δυσκολίες της.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts