Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Σε σταθερότητα η φυματίωση παγκοσμίως
Σε σταθερότητα η φυματίωση παγκοσμίως

Σε σταθερότητα η φυματίωση παγκοσμίως

  • November 12, 2010
  • 0 Likes
  • 23 Views
  • 0 Comments

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της φυματίωσης παραμένει σταθερός παρά το γεγονός ότι η ασθένεια εξακολουθεί να είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η έκθεση αποκαλύπτει ωστόσο την πρόοδο που έχει επιτευθχεί στη Βραζιλία, την Κίνα, την Καμπότζη, την Τανζανία και την Ουγκάντα.

Στην ετήσια έκθεσή του για τη φυματίωση, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι 9,4 εκατομμύρια άνθρωποι προσεβλήθησαν από τη νόσο το 2009, όσοι και το 2008, ενώ 1,7 εκατομμύριο πέθαναν, αριθμός που δείχνει ότι η νόσος αυτή παραμένει μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο.

“Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της νόσου μειώνεται ή παραμένει σταθερός σε 22 χώρες με μεγάλο ποσοστό νοσηρότητας, με εξαίρεση τη Νότια Αφρική”, δήλωσε ο Φιλίπ Γκλαζιού, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο Γκλαζιού τόνισε ότι το ποσοστό θνησιμότητας που συνδέεται με τη φυματίωση μειώθηκε κατά 50% στην Κίνα σε διάστημα δέκα ετών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πρόοδος έχει σημειωθεί επίσης στην Ινδία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη νοσηρότητα, με δυο εκατομμύρια νέα κρούσματα κάθε χρόνο.

Η Ινδία είναι η χώρα που γνωρίζει την πιο θεαματική βελτίωση“, χάρη στην επέκταση της παροχής υπηρεσιών υγείας σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας”, δήλωσε ο γιατρός Μάριο Ροβιλιόνε, επικεφαλής της υπηρεσίας κατά της φυματίωσης, ο οποίος τόνισε ωστόσο ότι η Ινδία είναι ακόμα αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στη χώρα αυτή κατεγράφησαν το 2009 περίπου 100.000 νέα κρούσματα φαρμακοανθεκτικής φυματίωσης. Στην έκθεση τονίζεται ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική γιατί οι ασθενείς μπορούν να θεραπευτούν και να μη μολύνουν άλλους.

Ο ΠΟΥ καταβάλλει προσπάθειες για τη μείωση κατά το ήμισυ του ποσοστού θνησιμότητας και του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων παγκοσμίως ως το 2015. Ο διεθνής οργανισμός προειδοποίησε ότι ο ρυθμός προόδου στον αγώνα κατά της φυματίωσης είναι πολύ αργός για να μάς επιτρέψει να ελπίζουμε σε οριστική εξάλειψη της νόσου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline