Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Σε επαγρύπνηση το Υπουργείο Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Σε επαγρύπνηση το Υπουργείο Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Σε επαγρύπνηση το Υπουργείο Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου

  • August 26, 2010
  • 0 Likes
  • 6 Views
  • 0 Comments

Σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου βρίσκεται το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά δεν χωρά επ’ ουδενί εφησυχασμός», τόνισε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, η υπουργός ανακοίνωσε πως, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, θα διατεθούν επιπλέον 250.000 ευρώ, για συμπληρωματικούς αεροψεκασμούς στην Κεντρική Μακεδονία, με στόχο την καταπολέμηση των κουνουπιών, τα οποία μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος πλήττει σχεδόν καθημερινά από 5 έως 10 άτομα.

Εξάλλου, όπως ανέφερε η γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), Μαρία Λιονή, στο γενικό πρόγραμμα της ΠΚΜ για την καταπολέμηση των κουνουπιών διατέθηκαν φέτος 1.948.000 ευρώ (έναντι 1.910.000 πέρσι), ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε διατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών ένα επιπλέον ποσό 300.000 ευρώ, για την προνυμφοκτονία και την ακμαιοκτονία.

Σύμφωνα με την κ. Λιονή, η κατανομή του ποσού του 1.948.000 ανά νομό έχει ως εξής: για το νομό Θεσσαλονίκης 1.030.000 ευρώ, για το νομό Πιερίας 130.000, για το νομό Ημαθίας 60.000, για το νομό Πέλλας 80.000, για το νομό Κιλκίς 18.000, για το νομό Χαλκιδικής 140.000 και για το νομό Σερρών 480.000. Πλέον των ποσών αυτών, το ΚΕΕΛΠΝΟ διαθέτει για επιλεγμένους ψεκασμούς το ποσό των 100.000 ευρώ.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε, επίσης, ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα και συνεχής επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, πως όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι σε ετοιμότητα και ότι η πρόληψη της μετάδοσης γίνεται με τους ψεκασμούς, την ενημέρωση και την επαγρύπνηση στις αιμοδοσίες.

Αναφερόμενη η υπουργός στις 2.000 μονάδες αίματος που είχαν δεσμευτεί ως ύποπτες, επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας και εκτός μίας περίπτωσης οι υπόλοιπες μονάδες αποδείχθηκαν ασφαλείς και διατέθηκαν προς χρήση, εκτός από ελάχιστες ποσότητες των οποίων είχε περάσει η ημερομηνία λήξης.

Όσον αφορά στο θέμα της προμήθειας αντιδραστηρίων, με τα οποία θα ελέγχεται το αίμα για τον ιό του Δυτικού Νείλου, η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι αυτές θα γίνουν μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τους πάγιους κανόνες της διαδικασίας προμηθειών.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Γεώργιος Σαρόλου, από την πλευρά του, ανέφερε ότι καθημερινά σημειώνονται 5 με 10 κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου και τόνισε ότι αυτό θα συνεχιστεί όλο τον Αύγουστο και ίσως και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, πράγμα που θα εξαρτηθεί από τις κλιματικές συνθήκες.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και επικεφαλής ειδικών επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Τσακρής, ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη γίνεται καθημερινά έλεγχος του αίματος, ώστε να μπορεί αυτό να χορηγηθεί και ότι θα κριθεί μελλοντικά από την Επιτροπή Αιμοδοσίας αν θα ενταχθεί στη ρουτίνα ο έλεγχος για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Θεσσαλονίκη: Στους 114 έφτασε ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Αλλά οκτώ περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου προστέθηκαν στον κατάλογο των κρουσμάτων, ανεβάζοντας το συνολικό τους αριθμό στα 114 , σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μέχρι σήμερα το πρωί από τους ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου οι 67 είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ 36 νοσηλεύονται ακόμη. Από τους νοσηλευόμενους οι 10 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Δύο ασθενείς δεν έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Γεώργιος Σαρόγλου, η λοίμωξη μεταδίδεται μόνον από τα κουνούπια και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο και οι ασθενείς μπορούν να νοσηλευτούν σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline