Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ριζική αντιμετώπιση άγχους και κατάθλιψης
Ριζική αντιμετώπιση άγχους και κατάθλιψης

Ριζική αντιμετώπιση άγχους και κατάθλιψης

  • November 26, 2010
  • 0 Likes
  • 14 Views
  • 0 Comments

Η Ράνια Ζερβάκη, Ψυχολόγος του κέντρου Νευροανάδραση, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τη μη επεμβατική μέθοδο εκπαίδευσης του εγκεφάλου (νευροανάδραση), για τη ριζική αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.

Η Δήμητρα είναι 38 ετών, υπάλληλος γραφείου. Αν και είναι Σάββατο, μια βαθιά δυσφορία και καταθλιπτικά συναισθήματα τη βαραίνουν. Πάνε 2 χρόνια από τότε που οριστικοποιήθηκε το διαζύγιο της και όμως είναι ακόμη κλεισμένη στον εαυτό της, με λίγους φίλους ενώ το μέλλον φαίνεται σκοτεινό.  Ο ψυχίατρος της έχει πει ότι πάσχει από αγχώδη διαταραχή και της έδωσε αγχολυτικά φάρμακα. Αν και μπορεί να κοιμηθεί λίγο καλύτερα, το διάχυτο συναίσθημα λύπης ακόμη κυριαρχεί στη ζωή της.

Η Δήμητρα είναι μια από χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που το άγχος και τα καταθλιπτικά συναισθήματα τους αφαιρεί κάθε ζωτικότητα. Οικονομική κρίση, διαζύγια, πιεστικές οικογένειες, απαιτήσεις στη δουλειά, είναι όλα συντείνουν στο να μην μπορούμε να ζήσουμε τις μικρές απολαύσεις της ζωής.

Τώρα η επιστήμη μας δίνει λύση, χωρίς φάρμακα, και μάλιστα άκρως αποτελεσματική ώστε να μπορείτε να απαλλαγείτε από το βάρος του άγχους. Η νευροανάδραση, προϊόν έρευνας κορυφαίων πανεπιστημίων, στοχεύει στην επαναφορά της σωστής αυτορρύθμισης και λειτουργίας του εγκεφάλου. Εκατοντάδες άνθρωποι στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις του δυτικού κόσμου εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην τεχνική αυτή ελπίζοντας ότι θα τους βοηθήσει να ξαναβρούν τη χαμένη τους διαύγεια … και τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά.

Είναι φυσιολογικό να έχουμε άγχος;

Το άγχος αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα. Λίγο άγχος ίσως είναι και χρήσιμο στο να μας οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων μας.  Χωρίς το φραγμό του εποικοδομητικού άγχους, μπαίνουμε σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές ενώ πολύ άγχος ή φόβος μας παραλύουν.  Το κλειδί είναι τα όρια. Σε γενικές γραμμές όταν η έντασή του άγχους παρακωλύει την καθημερινή λειτουργικότητά μας, θεωρείται διαταραχή. 

Το φάσμα των διαταραχών του άγχους  και διάθεσης είναι τόσο ευρύ, όσο και τα συμπτώματά τους.  Κατάθλιψη, Κρίσεις Πανικού, Φοβίες, Ψυχαναγκασμός είναι μερικές από τις πιο κοινές διαταραχές.  Πέραν από τα κύρια συμπτώματά τους, όπως άγχος, απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης, και καταθλιπτική διάθεση, συχνά συνοδεύονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα ύπνου, και κοινωνική αναστολή και απόσυρση.

Μπορεί να εξαλειφθεί το άγχος;

Σε πολλά άτομα με επιρρεπές νευρολογικό-εγκεφαλικό υπόβαθρο μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο ώστε οι αντιδράσεις του να βρίσκονται στο εύρος των φυσιολογικών ορίων. Ταυτόχρονα, βοηθώντας το άτομο να τροποποιήσει τη διαχείριση των αντιδράσεών του σε εξωτερικά αλλά και εσωτερικά ερεθίσματα, μπορούμε να επιτύχουμε τη σταθεροποίηση της διάθεσής του.  Για το σκοπό αυτό μοντέρνες τεχνικές των νευρο-επιστημών, όπως η νευροανάδραση μαζί με στοχευόμενες ψυχολογικές και ψυχιατρικές μεθόδους είναι άκρως αποτελεσματικές. Ας σημειωθεί ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορούν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες να βελτιωθούν π.χ. με επιμόρφωση ή οικογενειακή συμβουλευτική.

Τι είναι νευροανάδραση και πώς βοηθά;

Η νευροανάδραση είναι μια μη επεμβατική μέθοδος εκπαίδευσης του εγκεφάλου. Αναπτυγμένη από τη NASA και το UCLA και πιστοποιημένη από το FDA. Σαν στόχο έχει την αποκατάσταση της σωστής αυτορρύθμισης του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος παράγει ηλεκτρικά φορτία που μπορούμε να καταγράψουμε με ποσοτικό εγκεφαλογράφο. Το γράφημα που προκύπτει ονομάζεται ποσοτικό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (QEEG). Κάθε συναισθηματική κατάσταση στην οποία μπορούμε να περιέλθουμε αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο ηλεκτροχημικό υπόβαθρο, το οποίο καθορίζει την ποιότητα της, και το οποίο μπορεί να απεικονισθεί με QEEG. Η νευροανάδραση, έχοντας ως πεδίο εφαρμογής της την εγκεφαλική μας λειτουργία όπως αυτή επηρεάζει τις νοητικές και συναισθηματικές μας αντιδράσεις, μας βοηθά να μάθουμε να διαχειριζόμαστε και να τροποποιούμε αυτή την δραστηριότητα. Ο απώτερος σκοπός είναι η μείωση των επιπέδων υπολειτουργίας και άγχους, και η σταθεροποίηση της διάθεσης.

Η νευροανάδραση είναι τεχνική εκπαίδευσης του εγκεφάλου, με την οποία επιτυγχάνουμε τη φυσιολογική του λειτουργία. Έτσι τα αποτελέσματά τη τείνουν να είναι μόνιμα

Πώς γίνεται η εκπαίδευση

Το άτομο κάθεται αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα. Ειδικός τοποθετεί σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού αισθητήρες που συλλέγουν την εγκεφαλογραφική του εικόνα που προβάλλεται σε οθόνη με μορφή γραφικής αναπαράστασης. Μέσα από ασκήσεις χαλάρωσης και συγκέντρωσης, το άτομο τροποποιεί την κυματική του εικόνα και επιδρά πάνω στην αναπαράσταση του υπολογιστή. Με αυτή την εκγύμναση το άτομο τροποποιεί το νευρολογικό υπόβαθρο που υποστηρίζει εκδήλωση άγχους ενώ ταυτόχρονα το αντικαθιστά με φυσιολογικά – «ιδανικά» – επίπεδα εγρήγορσης.

Τι προτείνεται σε όσους νοιώθουν άγχος ή κατάθλιψη;

Το άγχος και τα καταθλιπτικά συναισθήματα δεν είναι ενδείξεις μειωμένης νοητικής ικανότητας. Αντίθετα όταν το βάρος του άγχους και της κατάθλιψης φύγει από τους ώμους μας η απόδοσή μας αυξάνεται κατακόρυφα.  Το άγχος αν αφεθεί ανεξέλεγκτο αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη του ατόμου.  Αντίθετα η αποκατάσταση της σωστής αυτορρύθμισης του εγκεφάλου ελευθερώνει το πλήρες δυναμικό.

Τώρα υπάρχει λύση στο πρόβλημα του άγχους. Το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν τα «θύματά» του είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν εγκαταλείψει κάθε ελπίδα και δεν βρίσκουν τη δύναμη να κάνουν κάτι. Η πιο σημαντική συμβουλή σε αυτούς τους ανθρώπους είναι να κάνουν το πρώτο βήμα που είναι και το πιο δύσκολο. Να ζητήσουν βοήθεια από τους ειδικούς.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Καλλιρρόης 23, 5ος Όροφος, Περιοχή Φιξ
Τηλέφωνο: 2109230202
e-mail: info@neuroanadrasis.com

www.neuroanadrasis.com


Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline