Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Πως λειτουργεί ένα Ιατρείο Κεφαλαλγίας;
Πως λειτουργεί ένα Ιατρείο Κεφαλαλγίας;

Πως λειτουργεί ένα Ιατρείο Κεφαλαλγίας;

  • October 18, 2010
  • 0 Likes
  • 57 Views
  • 0 Comments

Ο Dr. Μιχαήλ Βικελής MD, MSc, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, επιστημονικός συνεργάτης Ειδικών Ιατρείων Κεφαλαλγίας, εξηγεί στο Υγείαonline.gr τι είναι και πως λειτουργεί ένα Ιατρείο Κεφαλαλγίας.

Ιατρείο Κεφαλαλγίας (ο όρος Κέντρο Κεφαλαλγίας σημαίνει το ίδιο) είναι το ιατρείο που αντικείμενό του είναι η διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση ασθενών με πονοκέφαλο. Ένα Ιατρείο Κεφαλαλγίας προσφέρει την δυνατότητα εξέτασης και παρακολούθησης από ειδικά εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο σε θέματα κεφαλαλγίας νευρολόγο. Το Ιατρείο Κεφαλαλγίας μπορεί να λειτουργεί είτε στα πλαίσια ενός νοσοκομείου, δημόσιου ή ιδιωτικού, είτε ανεξάρτητα, στα πλαίσια ενός νευρολογικού ιδιωτικού ιατρείου, όπως συνήθως γίνεται στις Η.Π.Α., όπου τα Ιατρεία Κεφαλαλγίας έχουν γνωρίσει μεγάλη άνθηση. 

Για τους περισσότερους ανθρώπους με πονοκέφαλο που απευθύνονται σε ένα Ιατρείο Κεφαλαλγίας, η εξέταση από τον εξειδικευμένο νευρολόγο αρκεί. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να υπάρξουν διαγνωστικά ή θεραπευτικά προβλήματα και ο γιατρός να έχει την ανάγκη βοήθειας από την ομάδα συνεργατών του Ιατρείου Κεφαλαλγίας.

Η ομάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει εξειδικευμένο οδοντίατρο, ωτορινολαρυγγολόγο, ψυχολόγο και ενδεχομένως αναισθησιολόγο, οφθαλμίατρο και διάφορες άλλες ειδικότητες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάθε ασθενής που προσέρχεται σε Ιατρείο Κεφαλαλγίας θα πρέπει να εξετάζεται από ολόκληρη την ομάδα. Η ομάδα όμως πρέπει να είναι διαθέσιμη, ώστε να απαντηθούν οι ανάγκες συγκεκριμένων ασθενών, όταν και αν προκύψουν.

Συνήθως, στην πρώτη εκτίμηση σε ένα Ιατρείο Κεφαλαλγίας γίνεται η διάγνωση του είδους του πονοκεφάλου από τον οποίο πάσχει κάποιος. Αν απαιτείται, θα συστηθούν κάποιες ειδικές εξετάσεις, παρόλο που συνήθως αυτό δεν χρειάζεται. Μάλιστα, διεθνώς έχει αποδειχθεί ότι η εκτίμηση σε κάποιο Ιατρείο Κεφαλαλγίας δεν οδηγεί σε περιττές εξετάσεις, κάτι που συχνά συμβαίνει κατά την εκτίμηση ασθενών με κεφαλαλγία από λιγότερο έμπειρους γιατρούς. Η σωστή θεραπευτική αγωγή για την κεφαλαλγία προτείνεται, κατά κανόνα, από το πρώτο ήδη ραντεβού.

Σε ορισμένους ασθενείς με κεφαλαλγία, μία και μόνο επίσκεψη σε Ιατρείο Κεφαλαλγίας ίσως είναι αρκετή για να βρεθεί η κατάλληλη λύση, ενώ σε άλλους με πιο σύνθετο και χρόνιο πρόβλημα, ίσως χρειαστεί παρακολούθηση και φαρμακευτική θεραπεία για κάποιο χρονικό διάστημα.

Που μπορεί να βρει κάποιος ένα Ιατρείο Κεφαλαλγίας;

Υπάρχουν ειδικά Ιατρεία Κεφαλαλγίας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Για μία λίστα με Ιατρεία Κεφαλαλγίας, που σήμερα λειτουργούν, ανά γεωγραφική περιφέρεια μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το: www.headaches.gr

Βικελής Κ. Μιχαήλ MD, MSc,
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine
Ιατρείο Κεφαλαλγίας: Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 16675

Τηλ: 2109681760 / e-mail: mvikelis@headaches.gr
web-sites: www.headaches.gr, www.iatreiokefalalgias.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline