Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Πρόταση να απαγορευτεί η μεφεδρόνη στην Ε.Ε
Πρόταση να απαγορευτεί η μεφεδρόνη στην Ε.Ε

Πρόταση να απαγορευτεί η μεφεδρόνη στην Ε.Ε

  • November 5, 2010
  • 0 Likes
  • 19 Views
  • 0 Comments

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να απαγορευτεί η μεφεδρόνη, ένα συνθετικό ναρκωτικό με επίδραση παρόμοια με αυτή της κοκαΐνης ή του “έκστασι”, το οποίο διατίθεται στο Ίντερνετ και εξακολουθεί να είναι νόμιμο σε 12 χώρες της ΕΕ.

Η μεφεδρόνη ευθύνεται, σύμφωνα με την Επιτροπή, για τουλάχιστον 37 ύποπτους θανάτους στη Βρετανία και την Ιρλανδία.

“Η μεφεδρόνη είναι ένα επικίνδυνο ναρκωτικό, διαθέσιμο στο Ίντερνετ και από ντίλερ στο δρόμο. Το ναρκωτικό αυτό έχει ήδη προκαλέσει θανάτους και γι’ αυτό καλώ μετ’ επιμονής τις κυβερνήσεις να δράσουν γρήγορα για να το θέσουν υπό έλεγχο και να επιβάλουν κυρώσεις”, δήλωσε η επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να απαγορευτεί η παραγωγή και η διάθεση του προϊόντος επιβάλλοντας ποινικές κυρώσεις με ισχύ σ’ όλη την Ευρώπη. Είναι ήδη παράνομο σε 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία.

Η μεφεδρόνη πωλείται συχνότερα σε μορφή σκόνης, όμως διατίθεται και σε κάψουλες. Πωλείται κυρίως στο Ίντερνετ με τις ονομασίες “Bubbles”, “NeoDove” ή “Miaou Miaou” σε πολύ χαμηλή τιμή, 10 ως 15 ευρώ το γραμμάριο (πάνω από δύο φορές φθηνότερα από την κοκαΐνη). Παρασκευάζεται από μια συνθετική μορφή της καθινόνης, του φυσικού συστατικού του κατ, ενός φυτού με διεγερτικές ιδιότητες.

Ορισμένοι ειδικοί υπογραμμίζουν πάντως ότι με την απαγόρευση της μεφεδρόνης υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η φήμη της και να θελήσουν έτσι ορισμένοι νέοι να την δοκιμάσουν. Και πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι, σε περίπτωση που απαγορευτεί, υπάρχει κίνδυνος να αντικατασταθεί σύντομα από κάποιο προϊόν με παρόμοια σύνθεση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline