Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο ΑΠΘ σε χρήστες ουσιών
Πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο ΑΠΘ σε χρήστες ουσιών

Πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο ΑΠΘ σε χρήστες ουσιών

  • July 27, 2010
  • 0 Likes
  • 21 Views
  • 0 Comments

Υπηρεσίες στήριξης σε περίπου 1.000 άτομα προσέφερε το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, κατά το έτος 2009, εκ των οποίων οι 481 ήταν χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, 185 συγγενείς χρηστών και 250 άτομα με ειδικές ανάγκες ή κακοήθη νοσήματα, σε προγράμματα δήμων της Θεσσαλονίκης και Συλλόγων.

Το πρόγραμμα λειτουργεί από το 2001, σε συνεργασία και με τη χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ, είναι «στεγνό», δηλαδή δεν παρέχει υποκατάστατα, η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα προσφέρει εκπαίδευση σε μεταπτυχιακούς φοιτητές ψυχολογίας που ειδικεύονται σε εξαρτήσεις -το μοναδικό στην Ελλάδα μεταπτυχιακό- ενώ εργάζονται σε αυτό τέσσερις ψυχολόγοι, φοιτητές και πρώην εξαρτημένα άτομα.

Από το 2004 έως το 2008, λειτουργούσε ομάδα προσέγγισης χρηστών σε πιάτσες της πόλης και στο πανεπιστήμιο, η οποία αποτελούνταν από ειδικούς ψυχολόγους και πρώην εξαρτημένους, με στόχο την ενημέρωση των χρηστών για το πρόγραμμα και την συμμετοχή τους σε αυτό.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του προγράμματος και ψυχολόγο, Σωτήρη Λαϊνά, η συγκεκριμένη δράση ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς παρακινούσε χρήστες στην παρακολούθηση του προγράμματος απεξάρτησης, με θετική ανταπόκριση. Η δράση διακόπηκε το 2008, λόγω οικονομικών προβλημάτων, ωστόσο, πρόκειται να επαναλειτουργήσει στο μέλλον.

Οι εξαρτημένοι σε ψυχοτρόπες ουσίες και αλκοόλ, παρακολουθούν εξατομικευμένα προγράμματα υποστήριξης, με μέσο χρόνο παρακολούθησης 8-12 μήνες συστηματικής εμπλοκής και καθημερινής παρουσίας στους χώρους συνάντησης του Ημερήσιου Κέντρου Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 έως τις 20.00 και τις Κυριακές από τις 13.00 έως τις 20.00. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος προβλέπεται σε βάθος χρόνου η διαδικασία επανένταξης, κατά την οποία οι χρήστες υποστηρίζονται κοινωνικά και επαγγελματικά.

«Σε όσους ταιριάζει το πρόγραμμα και παραμένουν σε αυτό πάνω από έξι μήνες έχουν πολύ καλή απόδοση» δήλωσε ο κ.Λαϊνάς και πρόσθεσε ότι, ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις χρηστών που διακόπτουν το πρόγραμμα και επανέρχονται μετά από κάποιο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης του προγράμματος αυτοβοήθειας, παρέχεται στον χρήστη ιατρική βοήθεια, σε συνεργασία με νοσοκομεία της πόλης, καθώς επίσης υποστήριξη σε νομικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, σε περιπτώσεις εμπλεκόμενων σε αδικήματα ή ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει το σχολείο ή τις σπουδές τους.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline