Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Προσεκτικά οι αιμοληψίες στη Θεσσαλονίκη, λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου
Προσεκτικά οι αιμοληψίες στη Θεσσαλονίκη, λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου

Προσεκτικά οι αιμοληψίες στη Θεσσαλονίκη, λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου

  • August 18, 2010
  • 0 Likes
  • 16 Views
  • 0 Comments

Με ιδιαίτερη προσοχή γίνονται οι αιμοληψίες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα κρούσματα εγκεφαλίτιδας, του ιού του Δυτικού Νείλου, που έφτασαν τα 60, ενώ χθες ακόμα ένα άτομο κατέληξε, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους τέσσερις. Οι αιμοληψίες έχουν σταματήσει, σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, στα Κέντρα Αιμοδοσίας της Λάρισας, της Κατερίνης, της Βέροιας, του Κιλκίς και των Γιαννιτσών. 

Στις προαναφερόμενες πόλεις το αίμα που έχει ληφθεί τις προηγούμενες ημέρες έχει τεθεί σε καραντίνα προκειμένου να ελεγχθεί, ανέφερε στο Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Γωγώ Παπαϊωάννου. «Στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν απαγορευτεί οι αιμοληψίες. Οι οδηγίες που έχουμε είναι να μην παίρνουμε αίμα από άτομα τα οποία έχουν μείνει το τελευταίο 24ωρο στους νομούς Λάρισας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς», πρόσθεσε.

Αίτημα άμεσης χρηματοδότησης για την καταπολέμηση κουνουπιών

Την έγκριση και άμεση χρηματοδότηση από τα υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών του ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών που έχουν σχεδιάσει οι τοπικοί φορείς του νομού Θεσσαλονίκης ζητά με σχετική επιστολή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) του νομού, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, το εν λόγω πρόγραμμα προέκυψε από τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τη Νομαρχία, την ΤΕΔΚ, την ΑΝΕΘ, και τους Δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω των ορυζώνων της περιοχής. Έχει δε εφαρμοστεί με επιτυχία σε πειραματικό στάδιο και προβλέπει την καταπολέμηση των ακμαίων κουνουπιών που μεταδίδουν τον ιό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο, οι εν λόγω προτάσεις δεν έγιναν αποδεκτές από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρά το γεγονός ότι, όπως καταδεικνύει και η ελληνική και διεθνής επιστημονική εμπειρία, θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποφυγή των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline