Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Προσεγγίζοντας την επαγγελματική εξουθένωση ως πρόκληση
Προσεγγίζοντας την επαγγελματική εξουθένωση ως πρόκληση

Προσεγγίζοντας την επαγγελματική εξουθένωση ως πρόκληση

  • November 16, 2010
  • 0 Likes
  • 28 Views
  • 0 Comments

Σεμινάριο για επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας – Τρόποι προστασίας και αντιμετώπισης. Στόχος του σεμιναρίου είναι να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να κατανοήσουν τους τρόπους με τους οποίους η πρόληψη και η διαχείριση της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι δυνατή.

Εισηγήτριες: Δούκα Κατερίνα, Κατσώρη Φίλια

Το σεμινάριο θα εστιάσει στην προσωπική προσπάθεια που μπορεί να κάνει ο κάθε επαγγελματίας υγείας ώστε να μπορέσει να βελτιώσει:

• Τον τρόπο που σχετίζεται με τους ασθενείς
• Τη σχέση του με τους συναδέλφους του
• Την ικανότητα αναγνώρισης των ατομικών αναγκών και ορίων

Περιγραφή

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης αναφέρεται στο αίσθημα της εξάντλησης και της απώλειας του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται από τους επαγγελματίες κατά την άσκηση της εργασίας τους. Οι επιπτώσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης δεν αφορούν μόνο στη φυσική κατάσταση και στην ψυχική ισορροπία του επαγγελματία, αλλά και στη συμπεριφορά του τόσο στην εργασία όσο και στην κοινωνική-προσωπική του ζωή.

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ο πληθυσμός που συχνότερα πλήττεται από το επώδυνο σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι οι επαγγελματίες του χώρου της υγείας.

Οι θεωρητικές προσεγγίσεις του φαινομένου τοποθετούν τα αίτια τόσο σε περιβαλλοντικούς όσο και σε ατομικούς παράγοντες. Οι αυξημένες απαιτήσεις των ασθενών και των συγγενών τους, η συχνή έκθεση του επαγγελματία υγείας σε περιστατικά που καταλήγουν σε θάνατο, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, το εξαντλητικό ωράριο και η έλλειψη προσωπικού, θεωρούνται καθοριστικοί παράγοντες για την εμφάνιση του συνδρόμου.

Τα βιωματικά σεμινάρια

Στα βιωματικά σεμινάρια οι ομάδες λειτουργούν «μέσω του βιώματος» και προϋποθέτουν την ενεργή συμμετοχή του κάθε συμμετέχοντα. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται τεχνικές (συζήτηση σε ζευγάρια, σε μικρές ομάδες, εκδραμάτιση ρόλων κλπ.) που βοηθούν στην ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας μέσα στην ομάδα.

Κόστος

Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της, εκτιμήσαμε ότι οι κοινωνικές ανάγκες απαιτούν τη μείωση των τιμών για την παρεχόμενη εκπαίδευση των νέων επαγγελματιών. Με βάση τα παραπάνω το κόστος των σεμιναρίων διαμορφώθηκε στα 60€

Ημέρες / Ώρες:

Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010, 10:00 – 15:00, Διάρκεια: 10 ώρες

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Κόστος: 60 ευρώ – έκπτωση 15% για ομαδικές συμμετοχές (άνω των 3 ατόμων)

Τόπος διεξαγωγής:

Βριλήσσια, Διός 42-44 και Αναπαύσεως – Υπεύθυνη: Κατσώρη Φίλια
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 2106142238

ΝΟΗΜΑ
Εργαστήριο Συστημικής Εκπαίδευσης & Θεραπείας
web-site: www.noima.eu
e-mail: info@noima.eu    

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline