Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Προβληματική η ιατρική παρακολούθηση των παιδιών μεταναστών και Ρομά στα Τρίκαλα
Προβληματική η ιατρική παρακολούθηση των παιδιών μεταναστών και Ρομά στα Τρίκαλα

Προβληματική η ιατρική παρακολούθηση των παιδιών μεταναστών και Ρομά στα Τρίκαλα

  • February 26, 2010
  • 0 Likes
  • 20 Views
  • 0 Comments

Τα παιδιά των μεταναστών και των Ρομά στο νομό Τρικάλων υστερούν στην έγκαιρη πραγματοποίηση του συνόλου των δόσεων των εμβολίων που απαιτούνται, ακόμα και για παλαιότερα και, κατά γενική ομολογία, καθιερωμένα στη συνείδηση των γονέων εμβόλια. Ωστόσο, τα παιδιά αλβανικής καταγωγής υπερτερούν στατιστικά και, μάλιστα, σημαντικά σε όλες τις δόσεις του συνόλου των εμβολίων.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, σκοπός της οποίας ήταν η εκτίμηση του επιπέδου εμβολιασμού δύο ιδιαίτερων πολιτισμικά ομάδων του παιδικού πληθυσμού του Νομού Τρικάλων: των παιδιών των Αλβανών μεταναστών και των παιδιών των Ρομά.

Η μελέτη διερεύνησε, επίσης, την επίδραση διαφόρων παραγόντων στο επίπεδο εμβολιασμού αυτών των δύο πληθυσμιακών ομάδων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η πλειοψηφία των παιδιών του δείγματος (100 παιδιά Αλβανών μεταναστών και 100 παιδιά Ρομά του νομού Τρικάλων, ηλικίας 5-12 ετών) κατοικούσε σε αστικές περιοχές, οι μητέρες ήταν άνεργες και οι πατέρες, στην πλειοψηφία τους, εργάτες.

Σχεδόν το σύνολο των παιδιών Αλβανικής καταγωγής είχε κάνει όλες τις προβλεπόμενες για την ηλικία του δόσεις στα εμβόλια κοκκύτη -διφθερίτιδας, τετάνου και πολιομυελίτιδας. Υψηλά ( >90 %) ήταν τα ποσοστά έγκαιρης πραγματοποίησης των τεσσάρων πρώτων δόσεων .

Στον αντίποδα, το ποσοστό των ανεμβολίαστων παιδιών των Ρομά αυξανόταν σε κάθε επόμενη δόση, ενώ λιγότερα από τα μισά παιδιά εμβολιάζονται έγκαιρα, φαινόμενο που συναντάται στο σύνολο των εμβολίων. Τα ποσοστά εμβολιασμών για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα είναι σε επίπεδα άνω του 50 % για το σύνολο των δόσεων, όπως και για την πρώτη δόση του αιμοφίλου και του μηνιγγιτιδοκόκκου, ενώ ελάχιστα παιδιά είχαν κάνει έστω και μία δόση του εμβολίου κατά του πνευμονιοκόκκου.

Τα παιδιά των Αλβανών ήταν πλήρως εμβολιασμένα κατά της ηπατίτιδας Β, σε ποσοστό 95% ενώ την 1η δόση εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Α είχαν κάνει 58 % των παιδιών και των δύο ομάδων. Σύμφωνα με τη μελέτη, η εθνικότητα και σε μικρότερο βαθμό το επάγγελμα του πατέρα επηρεάζουν την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών.

Στοιχεία για μαθητές

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, ο αριθμός των αλλοδαπών-παλιννοστούντων μαθητών παρουσιάζει σημαντική αύξηση την περίοδο 1990-2006 στο νομό Τρικάλων.

Πιο συγκεκριμένα, από τους 11 αλλοδαπούς-παλιννοστούντες μαθητές, τη σχολική χρονιά 1990-’91, φθάσαμε στους 395 τη σχολική χρονιά 2005-06. Οι αλλοδαποί-παλιννοστούντες μαθητές αποτελούσαν το 0,1% του συνόλου των μαθητών στο Ν. Τρικάλων τη σχολική χρονιά 1990-91, ενώ τη σχολική χρονιά 2005-06 ανήλθαν στο 5,18%.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αλλοδαπών-παλιννοστούντων μαθητών φοιτούν σε σχολεία που βρίσκονται σε έδρα δήμου (311 μαθητές), ενώ οι υπόλοιποι (84 μαθητές) στα σχολεία των υπόλοιπων δήμων.

Στα σχολεία των ορεινών περιοχών ο αριθμός των αλλοδαπών-παλιννοστούντων μαθητών είναι ελάχιστος (12 μαθητές) ,καθώς η πλειοψηφία τους (383 μαθητές) φοιτούν σε σχολεία των υπόλοιπων περιοχών.

Περισσότεροι είναι οι αλλοδαποί-παλιννοστούντες μαθητές στα σχολεία των αστικών κέντρων (269) και λιγότεροι στις υπόλοιπες περιοχές (126). Λιγότεροι είναι, επίσης, στα σχολεία δήμων που συνορεύουν με το Δήμο Τρικκαίων (64 μαθητές) και περισσότεροι στα σχολεία δήμων, που δεν συνορεύουν με το Δήμο Τρικκαίων (147).

Ο αριθμός των αλλοδαπών-παλιννοστούντων μαθητών είναι πολύ μικρότερος στα σχολεία που βρίσκονται σε κεφαλοχώρι (23) και μεγαλύτερος στα σχολεία των υπόλοιπων δημοτικών διαμερισμάτων (188).

Όσον αφορά τα σχολεία του Δήμου Τρικκαίων, οι περισσότεροι αλλοδαποί-παλιννοστούντες μαθητές φοιτούν στα κεντρικά σχολεία του Δήμου (128) και λιγότεροι στα περιφερειακά σχολεία (56).

Συνολικά, οι αλλοδαποί-παλιννοστούντες μαθητές στο Δήμο Τρικκαίων είναι 184, ενώ στα σχολεία του υπόλοιπου νομού 211.

Πηγή:   ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline