Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Πονοκέφαλος: Πότε πρέπει να γίνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία
Πονοκέφαλος: Πότε πρέπει να γίνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία

Πονοκέφαλος: Πότε πρέπει να γίνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία

  • May 18, 2010
  • 0 Likes
  • 25 Views
  • 0 Comments

Ο Dr. Μιχαήλ Βικελής MD, MSc, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, επιστημονικός συνεργάτης Ειδικών Ιατρείων Κεφαλαλγίας, εξηγεί στο Υγείαonline.gr πότε θα πρέπει ένας ασθενής με πονοκέφαλο να υποβληθεί σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Πολύ συχνά άνθρωποι που υποφέρουν από πονοκέφαλο, είτε μετά από σύσταση κάποιου γιατρού, είτε με δική τους πρωτοβουλία, κάνουν κάποια απεικόνιση του εγκεφάλου με αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, δεν χρειάζεται να γίνει μια τέτοια εξέταση και ο λόγος είναι ο εξής:

Στατιστικά, οι συχνότεροι πονοκέφαλοι είναι η ημικρανία και ο πονοκέφαλος τάσεως.

Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία σε ανθρώπους με ημικρανία ή πονοκέφαλο τάσεως είναι πάντα φυσιολογική και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να προσφέρει κάτι διαγνωστικά. Το «κλειδί», λοιπόν, για την απόφαση διενέργειας ή μη αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας είναι η σωστή λήψη από το νευρολόγο του ιστορικού του πονοκεφάλου που παρουσιάζει κάποιος άνθρωπος και ως γενικός κανόνας, ισχύει ότι άνθρωποι με τυπικό ιστορικό ημικρανίας ή πονοκεφάλου τάσεως και φυσιολογική κλινική νευρολογική εξέταση δεν χρειάζεται να κάνουν αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Σε περιπτώσεις όμως που το ιστορικό δεν είναι απολύτως τυπικό, όταν, δηλαδή, κατά τη λήψη του ιστορικού προκύπτουν στοιχεία που δεν ταιριάζουν απόλυτα με ημικρανία ή πονοκέφαλο τάσεως, τότε θα πρέπει να γίνει μία εξέταση απεικόνισης του εγκεφάλου.

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι με πονοκέφαλο ημικρανία ή πονοκέφαλο τύπου τάσεως. Κάποιοι, ασφαλώς σημαντικά λιγότεροι, μπορεί να έχουν κάποια αιτία που να προκαλεί τον πονοκέφαλό τους και σε αυτούς τους ανθρώπους η απεικόνιση με αξονική ή μαγνητική τομογραφία μπορεί να είναι καθοριστική για τη διάγνωση.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που, αν υπάρχουν στο ιστορικό ή στην εξέταση ενός ανθρώπου με πονοκέφαλο, θα αξιολογηθούν από το νευρολόγο και θα σηματοδοτήσουν την ανάγκη για διενέργεια απεικόνισης του εγκεφάλου, αλλά ενδεχομένως και άλλων εξετάσεων.

Τα στοιχεία αυτά σε έναν άνθρωπο με πονοκέφαλο είναι:

1. Η εμφάνιση ενός απότομου και πολύ δυνατού πονοκεφάλου, που ξεκινά ξαφνικά και κορυφώνεται πολύ σύντομα. Πολλοί ασθενείς περιγράφουν έναν πολύ δυνατό πονοκέφαλο που ξεκίνησε «σαν χτύπημα στο κεφάλι» και που, ακόμη και αν έχουν ιστορικό πονοκεφάλων, είναι σαφώς διαφορετικός. Ένας τέτοιος πονοκέφαλος είναι ύποπτος για ύπαρξη σοβαρής υποκείμενης αιτίας, όπως η ρήξη ανευρύσματος, και πρέπει να εκτιμηθεί επειγόντως από νευρολόγο ή, αν δεν είναι αυτό δυνατόν, από γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας.

2. Η σταδιακή, εντός ημερών, εβδομάδων ή μηνών επιδείνωση ενός πονοκεφάλου, είτε σε συχνότητα, είτε σε ένταση, είτε σε διάρκεια. Αν και η ημικρανία ή ο πονοκέφαλος τάσεως μπορεί να παρουσιάσουν προοδευτική επιδείνωση, κάθε άνθρωπος με πονοκέφαλο που σταδιακά χειροτερεύει θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά για τον αποκλεισμό υποκείμενης πάθησης όπως όγκος του εγκεφάλου.

3. Η αλλαγή χαρακτήρα σε έναν προϋπάρχοντα πονοκέφαλο. Αν σε έναν άνθρωπο με τυπικές ημικρανίες ο πόνος αλλάξει χαρακτηριστικά, αυτό είναι ένα ύποπτο στοιχείο που θα πρέπει να αξιολογηθεί από νευρολόγο.

4. Η εμφάνιση ενός πονοκεφάλου ή μίας νέας μορφής πονοκεφάλου μετά την ηλικία των 50 ετών. Γενικά, η ημικρανία και ο πονοκέφαλος τάσεως εμφανίζονται σε νεότερες ηλικίες. Έτσι, αν και δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ημικρανία μετά την ηλικία των 50 ετών, κάθε τέτοια περίπτωση καλό είναι να αξιολογείται με απεικόνιση τους εγκεφάλου.

5. Η ύπαρξη παθολογικών ευρημάτων στη νευρολογική εξέταση (διενεργείται από το νευρολόγο), καθώς κάθε τέτοιο εύρημα υποδηλώνει δυσλειτουργία του εγκεφάλου.

Αν και η παραπάνω λίστα μπορεί να συμπληρωθεί με αρκετές ακόμη περιπτώσεις που ένας ασθενής με πονοκέφαλο θα πρέπει να κάνει μαγνητική ή αξονική τομογραφία, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γνώμη του θεράποντος νευρολόγου, ο οποίος προσεκτικά αξιολογεί τον κάθε ασθενή με πονοκέφαλο είναι η καταλληλότερη για να καθορίσει ποιος άνθρωπος πρέπει να υποβληθεί σε εξέταση και σε ποιον δεν είναι απαραίτητο.

Δείτε περισσότερα για τους πονοκεφάλους στο www.headaches.gr, την ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα για κάθε είδος κεφαλαλγίας. 

Βικελής Κ. Μιχαήλ MD, MSc,
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine
Ιατρείο Κεφαλαλγίας: Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 16675

Τηλ: 2109681760 / e-mail: mvikelis@headaches.gr
web-sites: www.headaches.gr, www.iatreiokefalalgias.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline