Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ποιό είναι το τίμημα ενός νέου έρωτα;
Ποιό είναι το τίμημα ενός νέου έρωτα;
Sex

Ποιό είναι το τίμημα ενός νέου έρωτα;

  • September 30, 2010
  • 0 Likes
  • 34 Views
  • 0 Comments

Η εύρεση ενός νέου ερωτικού συντρόφου και η σύναψη μιας ρομαντικής σχέσης απορροφούν τον χρόνο του ερωτευμένου, με συνέπεια να χάνει κατά μέσο όρο δύο από τους πιο στενούς φίλους του, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουν από προσωπικές εμπειρίες, ότι δηλαδή οι ερωτευμένοι τείνουν να απομονώνονται κοινωνικά.

Η μελέτη, υπό τον καθηγητή Ρόμπιν Ντάνμπαρ, διευθυντή του Ινστιτούτου Γνωσιακής και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία θα δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό “Personal Relationships” (Προσωπικές Σχέσεις), παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Βρετανικής Επιστήμης στο Μπέρμιγχαμ, σύμφωνα με το BBC και τη “Γκάρντιαν“.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο έρωτας οδηγεί σε συρρίκνωση του κύκλου φίλων και γνωστών των δύο ερωτευμένων, μια απώλεια που συμβαίνει εξίσου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες μετά την έναρξη μιας νέας ρομαντικής σχέσης. Αρνητικά επίσης επηρεάζεται η σχέση των ερωτευμένων με τις οικογένειές τους.

Μια προηγούμενη έρευνα του Ντάνμπαρ είχε δείξει ότι οι άνθρωποι κατά μέσο όρο έχουν πέντε ανθρώπους (συντρόφους, στενούς φίλους, συγγενείς κ.α.), στους οποίους μπορούν να στραφούν για συναισθηματική υποστήριξη και οικονομική βοήθεια. Ο μέγιστος αριθμός φίλων που είναι ρεαλιστικά δυνατό να έχει ένας άνθρωπος, είναι περίπου 150 άτομα. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι στο Facebook κατά μέσο όρο το κάθε μέλος έχει περίπου 120 – 130 φίλους. Ο στενός “πυρήνας” όμως είναι πάντα τέσσερα έως έξι άτομα, τα οποία κανείς βλέπει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενώ πέριξ αυτών υπάρχει ένας ευρύτερος κύκλος (“συμπάθειας”) πιο μακρινών φίλων, τους οποίους κανείς βλέπει τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

“Όταν δεν βλέπεις (άλλους) ανθρώπους, οι συναισθηματικοί δεσμοί με αυτούς ξεθωριάζουν γρήγορα. Όταν η προσοχή σου στρέφεται στο νέο ερωτικό σύντροφό σου, δεν βλέπεις πια το ίδιο τους άλλους ανθρώπους με τους οποίους στο παρελθόν είχες τόσα να κάνεις, με συνέπεια μερικές από αυτές τις σχέσεις αρχίζουν να φθίνουν”, δήλωσε ο Ντάνμπαρ.

Σε μια ξεχωριστή έρευνα υπό τον ίδιο επιστήμονα, οι βρετανοί ερευνητές εξέτασαν τι είδους φιλίες δημιουργούν τα δύο φύλα στο Facebook και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες έχουν συνήθως online φιλίες με άτομα που ήδη γνωρίζουν από την καθημερινή ζωή τους, ενώ οι άνδρες τείνουν να κάνουν “συλλογή” ηλεκτρονικών φίλων, ακόμα κι αν τους ή τις ξέρουν ελάχιστα στην πραγματικότητα.

“Τα αγόρια φαίνεται να ανταγωνίζονται ποιος μπορεί να αποκτήσει τους περισσότερους φίλους, κάτι που ίσως αποτελεί μια μορφή διαφήμισης του ανδρισμού τους, καθώς ένα από τα πράγματα που οι γυναίκες χρησιμοποιούν για να αξιολογήσουν την ποιότητα ενός άνδρα ως συντρόφου, είναι ο αριθμός άλλων κοριτσιών που τον κυνηγάνε, συνεπώς το να έχει κανείς πολλά κορίτσια για φίλες στο Facebook, φαίνεται καλή ιδέα”, δήλωσε ο Ντάνμπαρ.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline