Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Η «ακτινογραφία» της πανδημίας στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Η «ακτινογραφία» της πανδημίας στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Ποσοστό 48,6% του συνολικού αριθμού των νοσηλευθέντων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) το 2021 σε νοσοκομεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ήταν ασθενείς με Covid-19.

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας νοσηλεύτηκαν 18.457 ασθενείς που διαγνώστηκαν με COVID-19, εκ των οποίων 16.179 σε απλές κλίνες και 2278 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σε απλές κλίνες covid νοσηλεύτηκαν 199 παιδιά και 77 έγκυες και λεχώνες, ενώ τρεις έγκυες/ λεχώνες νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Στο σύνολο των 212.251 ασθενών που νοσηλεύτηκαν το 2021 στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19 αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,7%, έναντι ποσοστού 85,4% των non covid περιστατικών (181.308) και 5,9% (12.486) που αντιστοιχεί σε νοσηλείες ασθενών υπόπτων για νόσηση με Covid-19.

Όμως, η πίεση που ασκεί στο σύστημα υγείας η πανδημία αποτυπώνεται στους αριθμούς των νοσηλειών στις ΜΕΘ, όπου η αναλογία είναι 51,4% έναντι 48,6% (2409 νοσηλευθέντες σε non covid ΜΕΘ, έναντι 2278 στις covid ΜΕΘ). Συνολικά στη διάρκεια του έτους το ποσοστό κάλυψης απλών κλινών και ΜΕΘ έφτασε στο 62,13%.

Η 3η ΥΠΕ έχει στην αρμοδιότητά της πέντε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη (Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, Γεννηματάς, Άγιος Δημήτριος, Ψυχιατρικό), πέντε σε άλλες περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας (Κατερίνης, Βέροιας, Νάουσας, Έδεσσας, Γιαννιτσών) και πέντε στη Δυτική Μακεδονία (Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Καστοριάς, Γρεβενών, Φλώρινας). Από τις 4283 κλίνες, ποσοστό 59% βρίσκονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, 24% στης Κεντρικής Μακεδονίας και 17% στης Δυτικής Μακεδονίας.

Από τις συνολικά 450.964 επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών της 3ης υγειονομικής περιφέρειας τα 23.948 ήταν επιβεβαιωμένα περιστατικά covid και 44.649 ύποπτα κρούσματα.

Στα σημεία διαλογής των Υγειονομικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας της 3ης ΥΠΕ κατά τη διάρκεια του 2021 προσήλθαν για εργαστηριακό έλεγχο 160.535 ύποπτα κρούσματα της νόσου covid-19 και διεξήχθησαν 40.912 μοριακοί έλεγχοι (PCR tests) και 131.315 Rapid tests.

 

Ενδιαφέρον για τη μετέπειτα πορεία των ασθενών που νόσησαν με Covid-19 παρουσιάζει η προσέλευση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, όπου συνολικά εξετάστηκαν 1829 περιστατικά post covid, στις αντίστοιχες δομές ιατρικής υποστήριξης.

Σε ό,τι αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τον SARS-CoV-2, μέχρι το τέλος του 2021 αναπτύχθηκαν στην 3η ΥΠΕ 152 εμβολιαστικές γραμμές, 111 στην Κεντρική Μακεδονία και 41 στη Δυτική Μακεδονία. Η χρονιά έκλεισε με 1.646.305 εμβολιασμούς.

Από τον Αύγουστο 2021, που ξεκίνησαν πανελλαδικά να διενεργούνται κατ΄ οίκον εμβολιασμοί σε πολίτες με δυσκολίες μετακίνησης, συγκροτήθηκαν 33 εμβολιαστικές ομάδες. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2021, διενεργήθηκαν 3992 κατ΄ οίκον εμβολιασμοί, οι 1349 στον νομό Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, άλλα ενδεικτικά στοιχεία για την υγειονομική εικόνα της γεωγραφικής περιοχής της 3ης ΥΠΕ αφορούν τη διενέργεια συνολικά 2688 εξετάσεων PET CT (απεικονιστική διαγνωστική μέθοδος της Πυρηνικής Iατρικής με εφαρμογές κυρίως στην Ογκολογία), ενώ έγιναν 37.020 χημειοθεραπείες, 239 ακτινοθεραπειες και 92.044 συνεδρίες μονάδας τεχνητού νεφρού. Τέλος πραγματοποιήθηκαν 2422 τοκετοί, εκ των οποίων 1334 με καισαρική.

«Κλινικές μελέτες για τον SARS-CoV-2»

Συνολικά 742 ασθενείς επιλέχθηκαν προς ένταξη σε τρεις παρεμβατικές κλινικές δοκιμές στα νοσοκομεία αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ, με αντικείμενο την έρευα για τον SARS-CoV-2. Συγκεκριμένα 600 ασθενείς επιλέχθηκαν στην παρεμβατική κλινική δοκιμή SAVE – MORE, με τίτλο «Ο βιοδείκτης suPAR στην αξιολόγηση του κινδύνου και στην καθοδήγηση της πρώιμης θεραπείας με Anakinra για την αντιμετώπιση της αναπνευστικής ανεπάρκειας της νόσου COVID-19: η διπλά – τυφλή, τυχαιοποιημένη, επιβεβαιωτική μελέτη φάσης ΙΙΙ SAVE-MORE». Χορηγός της κλινικής δοκιμής είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης Ερευνητικό, ενώ κέντρο διεξαγωγής η Α’ Παθολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

«Προσωποποιημένη ανοσοθεραπεία στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της οργανικής δυσπραγίας που συνδέεται με λοίμωξη από τον νέο ιό SARS-CoV-2 (COVID-19): Η μελέτη ESCAPE» είναι ο τίτλος της κλινικής μελέτης με χορηγό το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης, ερευνητικό κέντρο διεξαγωγής το νοσοκομείο «Ο Άγιος Δημήτριος» – ΜΕΘ και 40 ασθενείς προς ένταξη. Τέλος η παρεμβατική κλινική δοκιμή με τίτλο «Παραγωγή Τ λεμφοκυττάρων ειδικών κατά του SARS-CoV-2 από αναρρώσαντες δότες και χορήγηση σε COVID-19 ασθενείς υψηλού κινδύνου» αφορά 102 ασθενείς στη Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας του Αιματολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Η έρευνα συγχρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», το Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» και ιδιώτες.

Παράλληλα έγιναν δύο μη χρηματοδοτούμενες μελέτες ακαδημαϊκών φορέων με αντικείμενο έρευνας τον ιό SARS- -CoV-2 (COVID-19) σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της 3ης ΥΠΕ έγιναν. Η πρώτη είναι μία διεθνής μελέτη με συμμετοχή 37 χωρών και τίτλο «Μελέτη PRICOV-19: Ποιότητα φροντίδας και ασφάλεια των ασθενών στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε περιόδους πανδημίας», με φορέα υλοποίησης το Εργαστήριο για την Έρευνα στην Γενική Ιατρική και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η δεύτερη μελέτη με τίτλο «Διερεύνηση της ψυχοκοινωνικής επιβάρυνσης των ασθενών με ήπια νόσο COVID-19 που παρακολουθούνται στο σπίτι» υλοποιήθηκε από το Ερευνητικό Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Ε.Δ.ΠΦΥ.ΑΠΘ.).

«Το 2021 επιβεβαίωσε πως η ομαδική δουλειά αποδίδει καρπούς και μας βοηθά να αναδείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας Αυτό ακριβώς επιχειρήσαμε στο πλαίσιο αρμοδιότητας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας. Η πανδημική κρίση μας ένωσε με μοναδικό σκοπό την εξισορρόπηση και την ενδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας […] οι δεσμεύσεις έγιναν πράξη και η στήριξη στο ΕΣΥ υλοποιείται με σταθερό ρυθμό», ανέφερε ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts