Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Παγκόσμιες ημέρες Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κακοποίησης Ηλικιωμένων
Παγκόσμιες ημέρες Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κακοποίησης Ηλικιωμένων

Παγκόσμιες ημέρες Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κακοποίησης Ηλικιωμένων

  • June 12, 2010
  • 0 Likes
  • 17 Views
  • 0 Comments

14 και 15 Ιουνίου 2010. Η 14η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας και η 15η Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων. Με αφορμή αυτές τις δύο σημαντικές ημερομηνίες, οργανώνεται διήμερο παράλληλων εκδηλώσεων το οποίο περιλαμβάνει εθελοντική αιμοδοσία και έκθεση ζωγραφικής & φωτογραφίας, στον Εκθεσιακό Πολυχώρο «Απόλλων» της Νομαρχίας Πειραιά.

Η  Γραμμή Ζωής και η Μονάδα Αιμοδοσίας του Αντικαρκινικού – Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού απέναντι στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, ένωσαν τις δυνάμεις τους με σκοπό τη δημιουργία σε πανελλαδικό επίπεδο, μίας Τράπεζας Αίματος  για την Τρίτη Ηλικία. 

Η Τρίτη Ηλικία έχει τη δική της ξεχωριστή και μοναδική αξία κι οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτήν, αξίζουν κάθε δυνατή υποστήριξη και συμπαράστασή μας. Παίρνοντας ως εναρκτήριο λάκτισμα δύο συγκεκριμένες μέρες στο ημερολόγιο, την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων, στις 15 Ιουνίου, και την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας, στις 14 Ιουνίου, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γραμμή Ζωής» τιμά με τρόπο ουσιαστικό τους ηλικιωμένους και διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την υποστήριξή τους.

Με βασικό μήνυμα: «Η ζωή του… στα χέρια σου!», η Γραμμή Ζωής με την πολύτιμη αρωγή της Κινητής Μονάδας Αιμοδοσίας του Αντικαρκινικού – Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», με την αιγίδα του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. και του Δήμου Πειραιά, καθώς και τη συμμετοχή σημαντικών σύγχρονων καλλιτεχνών διοργανώνει τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Ιουνίου, στον Εκθεσιακό Πολυχώρο «Απόλλων» (Ερμουπόλεως & Πηλίου 1, Πειραιάς), εθελοντική αιμοδοσία για την ενίσχυση των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας. Παράλληλα, στο χώρο, τον οποίο ευγενικά παραχωρεί η Νομαρχία Πειραιά, θα διοργανωθεί καλλιτεχνική έκθεση με θέμα: «Στιγμές &  Όψεις» της Τρίτης Ηλικίας.

Μετά τη δημιουργία της Πανελλήνιας Τράπεζας Αίματος για την 3η Ηλικία και την επιτυχημένη εκδήλωση αιμοδοσίας που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου 2010 στο Μετρό Συντάγματος, η οποία ευαισθητοποίησε δεκάδες ενεργούς πολίτες, η Γραμμή Ζωής επεκτείνει και ενισχύει τις δράσεις της στο πλευρό των ηλικιωμένων ατόμων.

Το πρόγραμμα για το διήμερο, Δευτέρα 14 & Τρίτη 15 Ιουνίου, των παράλληλων εκδηλώσεων στον Πολυχώρο Απόλλων, περιλαμβάνει:

•    Εθελοντική αιμοδοσία (από τις 10.00π.μ.-15.00μ.μ.) σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με την παρουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας».

•    Έκθεση Ζωγραφικής & Φωτογραφίας (10.00π.μ.-20.00μ.μ.), με τη συμμετοχή σημαντικών σύγχρονων καλλιτεχνών και δημιουργικών σχολών και θέμα «Στιγμές & Όψεις» της 3ης Ηλικίας (μοναξιά, παραμέληση, απομόνωση, φροντίδα, συντροφικότητα, κοινωνικότητα κ.ά.)

•    Εικαστικοί που συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση: Χρόνης Μπότσογλου, Εδουάρδος Σακαγιάν, Γεώργιος Ρόρρης, Γιάννης Βαλαβανίδης, Τάσος Μαντζαβίνος,  Αιμιλία Τσεκούρα, Κώστας Τάτσης, Μαρίνα Ζωγραφάκη, Βασίλης Λιαούρης, Αγγελική Μπόμπορη, Κατερίνα Πέτρουλα.

•    Φωτογράφοι που συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση: σπουδαστές της Ακαδημίας Δημιουργικής Φωτογραφίας LEICA και της ομάδας «Φωτογραφικός 9ος», με τη συμμετοχή τμημάτων δημιουργικής φωτογραφίας των δήμων Μελισσίων, Περιστερίου και Χαϊδαρίου.

Την έναρξη των εκδηλώσεων θα εγκαινιάσουν τη Δευτέρα, 14/06, στις 12.00μ.μ με ομιλίες τους οι:

•    Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. και Δήμαρχος Αμαρουσίου
•    Νικόλαος Καρβουνάς, Πρόεδρος Δ.Σ. της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Μέριμνας Πειραιά (ΚΟ.Δ.Ε.ΚΟ.ΜΕ.Π.)
•    Κωνσταντίνος Κούβαρης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιώς
•    Γεράσιμος Κουρούκλης, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την αιγίδα του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. και του Δήμου Πειραιά

Χορηγοί: Interamerican, Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιώς, Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Αρήτη, Όμιλος Εταιρειών Στεργίου, Coca Cola Τρία Έψιλον.
Χορηγοί επικοινωνίας: Πρώτη Γνώμη, Νέα Πειραιά & Σαρωνικού, Δημοτικό Μέλλον, Κανάλι Ένα, Υγείαonline, Med Channel.

Το 1991 ο ΟΗΕ όρισε πέντε βασικές αρχές για τους ηλικιωμένους, οι οποίες στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην τρίτη ηλικία από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου. Αυτές οι αρχές είναι η ανεξαρτησία, η ενεργός συμμετοχή των ηλικιωμένων στα κοινά, η δυνατότητα εκπλήρωσης των προσωπικών στόχων, η φροντίδα και η αξιοπρέπεια.
Κάθε φορά που η ζωή ενός ηλικιωμένου κινδυνεύει η ΜΚΟ Γραμμή Ζωής μέσω της υπηρεσίας Τηλεειδοποίηση – «κόκκινο κουμπί», ειδοποιείται και στέλνει άμεσα την αναγκαία βοήθεια, ενώ βρίσκεται στο πλευρό τους ανά πάσα στιγμή της ημέρας, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη και άλλες πρακτικές υπηρεσίες (πχ υπενθύμιση φαρμάκων κτλ). Στόχος μας είναι όλοι οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα να αποκτήσουν το κόκκινο κουμπί, ώστε να νιώθουν ασφάλεια και προστασία 24 ώρες το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου.

Η προσβασιμότητα στον Πολυχώρο «Απόλλων» διευκολύνεται από τον άξονα της Λ. Aθηνών-Πειραιώς (μέσω της οδού Άνδρου) και από τους σταθμούς των HΣAΠ και Tραμ στο Nέο Φάληρο (απόσταση 500μ.).

Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης:

•    Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
•    Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε τρεις μήνες.
•    Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.
•    Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
•    Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.
•    Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.

Πηγή:  Γραμμή Ζωής
Υπάρχουν 2.500.000 λόγοι για να βοηθήσεις!

Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο
Τηλεειδοποίησης και Βοήθειας στο Σπίτι
Κοδράτου 4, 10437, Μεταξουργείο, Αθήνα
Τηλ: 210-6917125, 210-6919416,
210-6990885, 210-5246202
Κιν: 6947762743 – Fax: 210-5246208

e-mail: communication@lifelinehellas.gr
www.lifelinehellas.gr
www.facebook.com

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline