Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ο υποσιτισμός έχει μειώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής στη Κορέα
Ο υποσιτισμός έχει μειώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής στη Κορέα

Ο υποσιτισμός έχει μειώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής στη Κορέα

  • December 9, 2010
  • 0 Likes
  • 7 Views
  • 0 Comments

Οι Βορειοκορεάτες ζουν κατά μέσο όρο 11 χρόνια λιγότερο από τους Νοτιοκορεάτες κυρίως εξαιτίας της κακής διατροφής που προκαλεί προβλήματα κατά τη γέννηση και περισσότερους πρόωρους θανάτους, σύμφωνα με έκθεση της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το προσδόκιμο ζωής στη Βόρεια Κορέα είναι 69 χρόνια και έχει επιδεινωθεί σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 πριν από τον λιμό, σύμφωνα με την νοτιοκορεατική υπηρεσία στατιστικής.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των Ηνωμένων Εθνών και της Πιονγκγιάνγκ, το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες τοποθετείται στα 64,9 έτη και για τις γυναίκες στα 71,7 έτη, έναντι 76,2 για τους άνδρες της Νότιας Κορέας και 82,9 για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Βόρεια Κορέα έχασε περί τις 610.000 κατοίκους της κατά τη δεκαετία που ακολούθησε τον λιμό των αρχών της δεκαετίας του ΄90, εξαιτίας 482.000 περισσότερων θανάτων σε σχέση με τον μέσο όρο και 128.000 θανάτων κατά τη γέννηση.

Η νοτιοκορεατική υπηρεσία στατιστικής χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα απογραφών του 1993 και του 2008 που διαβιβάσθηκαν στον ΟΗΕ, καθώς και στοιχεία που δόθηκαν από ειδικούς και πρόσφυγες.

“Η διατροφική κρίση στη Βόρεια Κορέα παίρνει τη μορφή ‘λιμού σε αργή κίνηση’ τα αποτελέσματα της οποίας εξαπλώνονται σε μεγάλη χρονική περίοδο. Φαίνεται ότι ο λιμός είχε συνέπειες επί του κύκλου της ζωής του συνόλου του βορειοκορεατικού πληθυσμού”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας στατιστικής.

Η διατροφική κρίση προκάλεσε σοβαρό υποσιτισμό ιδιαίτερα στις γυναίκες, τα παιδιά και τα ηλικιωμένα άτομα, αυξάνοντας πολύ το ποσοστό θνησιμότητας των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία και των μικρών παιδιών.

Η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται κατά τα τελευταία χρόνια χάρη στη διεθνή επισιτιστική βοήθεια και τη βελτίωση της εγχώριας παραγωγής ειδών διατροφής.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών Τροφίμων και Γεωργίας, περί τα πέντε εκατομμύρια Βορειοκορεατών θα πληγούν από ελλείψεις σε είδη διατροφής το 2010 και το 2011, έπειτα από την ξηρασία και τις πλημμύρες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, περισσότερο από το εν τρίτον των παιδιών σε ορισμένες περιοχές της χώρας υποφέρουν από υποσιτισμό.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline