Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ο κακός ύπνος παχαίνει, ο καλός αδυνατίζει
Ο κακός ύπνος παχαίνει, ο καλός αδυνατίζει

Ο κακός ύπνος παχαίνει, ο καλός αδυνατίζει

  • May 11, 2009
  • 0 Likes
  • 15 Views
  • 0 Comments

Το μυστικό του να είναι κανείς λεπτός, τουλάχιστον εν μέρει, βρίσκεται στον ύπνο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στη διεθνή συνδιάσκεψη για την παχυσαρκία που πραγματοποιείται στο Άμστερνταμ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας. Σύμφωνα την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επιστήμη της Γεύσης, στη Ντιζόν της Γαλλίας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, μετά από ένα κακό ύπνο οι άνθρωποι κατά μέσο όρο, την επόμενη μέρα τρώνε 550 θερμίδες ή 22% περισσότερες από το κανονικό, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε ένα μεγάλο χάμπουργκερ.

Διαπιστώθηκε επίσης, μέσα από έρευνες σε ομάδες εθελοντών, ότι το αίσθημα της πείνας είναι αρκετά μεγαλύτερο σε όσους κοιμήθηκαν μόλις τέσσερις ώρες το προηγούμενο βράδυ, σε σχέση με όσους κοιμήθηκαν οκτώ ώρες. Η έρευνα τονίζει ότι «η στέρηση του ύπνου αυξάνει τη λήψη τροφής και αποτελεί παράγοντα αύξησης της παχυσαρκίας».

Μια άλλη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάαστριχ της Ολλανδίας, διαπίστωσε ότι τα παιδιά, τα οποία κοιμούνταν λιγότερο κατά την εφηβική τους ηλικία, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αποκτούσαν στη συνέχεια μεγαλύτερο πάχος σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν αλλάξει τις συνήθειες του ύπνου τους.

Μια τρίτη μελέτη, που επίσης παρουσιάστηκε στη διεθνή συνδιάσκεψη από το σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που ήσαν έντονα υπέρβαροι στην ηλικία των 18 ετών, είχαν σχεδόν 50% λιγότερες πιθανότητες να παντρευτούν μέχρι τα 40 τους και αυτό ανεξάρτητα από το νοητικό ή το κοινωνικοοικονομικό επίπεδό τους. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες τείνουν να «βαθμολογούν» υψηλότερα την εμφάνιση ενός άνδρα σε σχέση με άλλα χαρακτηριστικά του, όταν πρόκειται να διαλέξουν σύντροφο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 1,6 δισ. άνθρωποι είναι υπέρβαροι στον κόσμο, εκ των οποίων τουλάχιστον 400 εκατ. είναι παχύσαρκοι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline