Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ο κίνδυνος πανδημίας τροποποιεί τον κώδικα καλής συμπεριφοράς
Ο κίνδυνος πανδημίας τροποποιεί τον κώδικα καλής συμπεριφοράς

Ο κίνδυνος πανδημίας τροποποιεί τον κώδικα καλής συμπεριφοράς

  • July 31, 2009
  • 0 Likes
  • 31 Views
  • 0 Comments

Φτέρνισμα στη χούφτα, στο μανίκι ή στο εσωτερικό του πουκαμίσου, συχνό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή των χειραψιών και των φιλιών: o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βάζει μια πινελιά στον κώδικα καλής συμπεριφοράς για να αποφευχθεί μια πανδημία της γρίπης των χοίρων.  Οι καθημερινές αυτές κινήσεις αποτελούν τη βάση της πρόληψης που προτείνει ο ΠΟΥ για τη μετάδοση του νέου ιού της γρίπης που πλέον ονομάζεται A(H1N1).

“Λάβετε τα συνηθισμένα μέτρα προστασίας που λαμβάνετε σε περίπτωση εποχιακής γρίπης ή απλού συναχιού, τίποτε δεν είναι πιο δραστικό”, εξηγεί εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γενεύη προσθέτοντας ότι τα μέτρα αυτά βασίζονται στην “κοινή λογική”.

Η ίδια η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν ανακοίνωσε ότι εγκατέλειψε την ελβετική συνήθεια χαιρετισμού της ανταλλαγής των τριών φιλιών.

“Είναι απλώς ένας τρόπος για να δείξουμε στους ανθρώπους ότι η ζωή συνεχίζεται, αλλά ότι πρέπει να προσπαθήσουν να δώσουν προσοχή στα θέματα προσωπικής υγιεινής”, εξήγησε με σιβυλλικό τρόπο, αφού έθεσε στη βαθμίδα 5 το επίπεδο του παγκόσμιου συναγερμού.

Οπως και η ίδια, το προσωπικό του ΠΟΥ εκλήθη να αποφύγει τις χειραψίες και τους ασπασμούς στην έδρα του οργανισμού όπου χιλιάδες εργαζόμενοι όλων των εθνικοτήτων συγχρωτίζονται στους διαδρόμους, στις αίθουσες συνεδριάσεων, στα γραφεία και στα καφέ.

Η μοναδική εξαίρεση για τις χειραψίες αφορά τις διπλωματικές συσκέψεις, σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Οι καλοί τρόποι εκφράζονται κατ΄αρχάς με την καλή “υγιεινή της αναπνοής”.

“Μην βήχετε στο πρόσωπο των ανθρώπων, καλύψτε το στόμα χρησιμοποιώντας μαντίλι ή το μανίκι του πουκαμίσου σας”, λέει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Κέιτζι Φουκούντα.

Το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνει τον κίνδυνο να πάρετε τον ιό και να τον μεταδώσετε στους άλλους, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Η χρήση χειρουργικής μάσκας συνιστάται μόνο στους ασθενείς, σε εκείνους που βήχουν και φτερνίζονται συχνά ή σε όσους έρχονται σε επαφή με άτομα που νοσούν.

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει τους ασθενείς και όσους αισθάνονται ότι έχουν τα συμπτώματα της ασθένειας – πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο ή πονόλαιμο, πόνους στις αρθρώσεις και στους μυς – να παραμείνουν στο σπίτι, να αποφύγουν τα ταξίδια, να ενημερώσουν σχετικά το οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον και, φυσικά, να συμβουλευθούν γιατρό.

“Εάν είστε άρρωστοι, εάν έχετε κάτι που θα μπορούσε να είναι γρίπη των χοίρων ή άλλη ασθένεια, είναι πιο φρόνιμο να μείνετε σπίτι σας μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα”, επιμένει ο Κέιτζι Φουκούντα.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.)