Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ο διαβήτης κύησης μπορεί να προληφθεί
Ο διαβήτης κύησης μπορεί να προληφθεί

Ο διαβήτης κύησης μπορεί να προληφθεί

  • July 19, 2010
  • 0 Likes
  • 16 Views
  • 0 Comments

Μια νέα μελέτη επιστημόνων διαπίστωσε την δυνατότητα αποτροπής εκδήλωσης διαβήτη κύησης σε μέλλουσες μητέρες, πραγματοποιώντας μικρές διαιτητικές αλλαγές στη διατροφή τους στα πρώιμα στάδια της κύησης.

Η μελέτη αυτή έγινε από ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνιας – Σαν Φρανσίσκο (UCSF) και διαπίστωσε ότι μια χημική ουσία που ονομάζεται σεροτονίνη επηρεάζει την εμφάνιση του διαβήτη κύησης στη μέλλουσα μητέρα.  

Δεδομένου ότι η σεροτονίνη παράγεται από αμινοξέα τρυπτοφάνη που βρίσκονται σε αφθονία σε πρωτεΐνες τροφίμων, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες στην αρχή της κύησης, μπορεί να προλάβει τον διαβήτη κύησης σε έγκυες γυναίκες.

Ο διαβήτης της κύησης είναι μια πάθηση κατά την οποία η αντίσταση στην ινσουλίνη (που προκαλείται από ορμονικές αλλαγές), οδηγεί σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης ή υπεργλυκαιμίας σε μερικές γυναίκες. Μπορεί επίσης να έχει σοβαρές συνέπειες για τη μητέρα και το παιδί, αν μείνουν χωρίς θεραπευτική αγωγή.  Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη μπορεί να προσφέρει νέες γνώσεις για τους πιθανούς τρόπους αντιστροφής μη διαβήτη κύησης σε πρώιμο στάδιο.

Πώς γίνεται η αποτροπή της σεροτονίνης στον διαβήτη κύησης;

Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει πολλές αλλαγές στο μεταβολισμό της μητέρας. Οι ενεργειακές απαιτήσεις του εμβρύου καλύπτονται από τα αυξημένα επίπεδα της αντίστασης στην ινσουλίνη στο σώμα της μητέρας.

Δεδομένου ότι η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που μεταφέρει μόρια γλυκόζης στο αίμα των μοριακών κύτταρων, η αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλεί τις θρεπτικές ουσίες που θα πρέπει να διοχετευτούν για να την ανάπτυξη του εμβρύου, να πηγαίνουν στο σώμα της μητέρας. Το σώμα της μητέρας αντισταθμίζει την αντίσταση στην ινσουλίνη και την υπεργλυκαιμία, ενώ αποτρέπει την αυξημένη παραγωγή κύτταρων που παράγουν ινσουλίνη Β.

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται από το σώμα και τον γνωστό νευροδιαβιβαστή, είναι ο υποκείμενος παράγοντας που σηματοδοτεί την διέγερση του β-κυτταρικού πολλαπλασιασμού κατά τη διάρκεια της πρόωρης εγκυμοσύνης. 

Δεδομένου ότι η σεροτονίνη που γίνεται από το τρυπτοφάνη -ένα αμινοξύ που προέρχεται από τις υψηλές σε πρωτεΐνη τροφές όπως το γάλα, τα αυγά, το κρέας και τα ψάρια- η μελέτη δείχνει ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών σε τρόφιμα κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της κυήσεως, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη παραγωγή της σεροτονίνης και στη συνέχεια υψηλότερα επίπεδα της ινσουλίνης.

Η έρευνα δείχνει ότι αυτό που μπορεί να επηρεάζει την παραγωγή της σεροτονίνης, είναι τα ναρκωτικά, η διατροφή και η κληρονομικότητα. Ενώ ενδεχομένως μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης και το μακροπρόθεσμο κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Η σεροτονίνη έχει μελετηθεί ευρέως ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο για τα αποτελέσματά του στην όρεξη, στη διάθεση και ιδιαίτερα στη κατάθλιψη. Δεδομένου ότι επηρεάζει και την παραγωγή ινσουλίνης, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ορισμένοι ασθενείς με κατάθλιψη μπορούν να αναπτύξουν διαβήτη κύησης. Αυτό θα εξηγούσε επίσης τις επιπτώσεις ορισμένων κατηγοριών ψυχιατρικών φαρμάκων για το διαβήτη. 

Πηγή:  Nature Medicine

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline