Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Οριστική θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία
Οριστική θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία

Οριστική θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία

  • August 31, 2010
  • 0 Likes
  • 26 Views
  • 0 Comments

Πρωτότυπη θεραπεία, για άνδρες με αγγειακή στυτική δυσλειτουργία. “Η κυκλοφορία των φαρμάκων για τα προβλήματα στύσης -των γνωστών αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5, σιλδεναφίλης (Viagra™), ταδαλαφίλης (Cialis™), και βαρδεναφίλης (Levitra™)- την τελευταία 12ετία, προσφέρανε σε περισσότερους από 70 εκατομμύρια άνδρες παγκόσμια, τη δυνατότητα να έχουν ερωτική ζωή, παρά το πρόβλημα στύσης. 

Τα φάρμακα αυτά όμως, αντιμετωπίζουν μόνο το σύμπτωμα και όχι την αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας, αφού κάθε φορά πρέπει να λαμβάνει ένα χάπι περίπου μία ώρα πριν την επαφή.” σύμφωνα με τον υπεύθυνο ενημέρωσης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας της χώρας, δρ. Σταμάτη Παπαχαρίτου. Η εξέλιξη της επιστήμης όμως έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα σήμερα: μια νέα μη επεμβατική μέθοδος παρέχει μόνιμη θεραπεία στο πρόβλημα της στύσης, χωρίς την ανάγκη φαρμάκων και κυρίως χωρίς παρενέργειες.

Το πρόβλημα

Είναι γνωστό ότι 1 στους 10 άνδρες πάνω από 40 ετών παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία. Ωστόσο, στις ηλικίες αυτές τα πιο συχνά αίτια είναι οργανικά, και πιο συγκεκριμένα, το 80% των ανδρών που αντιμετωπίζουν οργανικό πρόβλημα με την στύση τους οφείλεται σε αγγειακά προβλήματα.  Σύμφωνα  με τον καθηγητή Ουρολογίας του ΑΠΘ κ. Δημήτρη Χατζηχρήστου: «Για να δημιουργηθεί στύση πρέπει να αυξηθεί η αρτηριακή παροχή αίματος στα σηραγγώδη σώματα του πέους. Συνεπώς οι άνδρες, στους οποίους παρατηρούνται βλάβες στα αγγεία του πέους, εμφανίζουν πρόβλημα στύσης αφού δεν υπάρχει η απαραίτητη φυσιολογική ροή αίματος».

Μια καινοτόμα προσέγγιση

Μόλις στο τεύχος Αυγούστου του πλέον έγκριτου διεθνές Ουρολογικού περιοδικού European Urology δημοσιεύθηκε μια πραγματικά επαναστατική θεραπευτική προσέγγιση, που φαίνεται να δίνει μόνιμη λύση στο πρόβλημα όλων αυτών των ανδρών (Vardi Y, et al. Can Low-Intensity Extracorporeal Shockwave Therapy Improve Erectile Function? European Urology, 58, 243-248, 2010) αφού χαρίζει, για πρώτη φορά, ουσιαστικές ελπίδες μόνιμης αποκατάστασης του προβλήματος.

Η μέθοδος, που ονομάζεται Θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας με κρουστικά κύματα (Erectile Dysfunction Shock Wave Therapy), ουσιαστικά στοχεύει στην θεραπεία: στην επαναγγείωση του πέους!

Εντυπωσιακά αποτελέσματα, ξεκινώντας από μια απλή σκέψη

Η όλη θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται σε αντίστοιχη θεραπεία που ήδη από το 2005, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ισχαιμίας του μυοκαρδίου  της καρδιάς, με σκοπό την πρόκληση αγγειογένεσης, δηλαδή την ανάπτυξη νέων αγγειακών κλάδων και άρα την αύξηση της ροής του αίματος.  

«Εφόσον η θεραπεία είναι αποτελεσματική στα μικρά αγγεία της καρδιάς, θεωρήσαμε ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, η οποία σε πολλούς ασθενείς οφείλεται σε αγγειακά προβλήματα», δήλωσε ο Καθηγητής Yoram Vardi, από το Ιατρικό Κέντρο Rambam στη Χάιφα (Ισραήλ) που ανέπτυξε τη μέθοδο. 

Στη δημοσίευση, όπου παρουσιάζονται τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της νέας μεθόδου, παρατηρήθηκε αύξηση της ροής του αίματος στο πέος κατά 140% και άρα σημαντικότατη βελτίωση στη λειτουργία της στύσης (πριν τη θεραπεία η αιματική ροή ήταν 12+8.3 ml/min/dl, ενώ 1 μήνα μετά την θεραπεία έφτασε 28.9 + 15.2 ml/min/dl).

Η μέθοδος αφορά ουσιαστικά, στην εντελώς ανώδυνη εφαρμογή κυμάτων πάνω στο σώμα του πέους βελτιώνοντας εντυπωσιακά το περιφερειακό δίκτυο παροχής αίματος στο πέος. Οι αλλαγές αυτές στα αγγεία γίνονται εύκολα αντιληπτές από τους άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Όσοι χρησιμοποίησαν την μέθοδο παρατήρησαν βελτίωση στη στύση τους πάνω από 50%, ενώ  το 80% των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη δεν χρειαζόταν μετά την εφαρμογή της μεθόδου, να χρησιμοποιούν πια φάρμακα, για να πετύχουν στύση ικανή για να έχουν σεξουαλική επαφή.

Εφαρμογή και στην Ελλάδα

Τα ευεργετικά αποτελέσματα από την χρήση των κυμάτων για την επαναγγείωση του πέους σχολιάζει θετικά ο Καθηγητής Ουρολογίας ΑΠΘ κ. Δημήτρης Χατζηχρήστου ο οποίος ηγείται της ερευνητικής ομάδας που εφαρμόζει τη μέθοδο στην Ελλάδα: «Με τη χρήση των κυμάτων (shock wave) γίνεται εφικτή, ουσιαστικά για πρώτη φορά, η θεραπεία μιας πάθησης, που αφορά χιλιάδες άνδρες και στην χώρα μας. Πρόκειται για μια μέθοδο που είναι εντελώς ανώδυνη, η οποία δεν απαιτεί αναισθησία ή άλλου είδους ταλαιπωρία του άνδρα, και εδώ και δύο χρόνια που εφαρμόζεται, δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες από την εφαρμογή της!»

Σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, ο καθηγητής κ. Χατζηχρήστου δηλώνει: «Σημαντικό στοιχείο είναι ότι το θεραπευτικό αποτέλεσμα φαίνεται να διατηρείται σταθερό στο χρόνο, αφού οι πρώτοι ασθενείς που θεραπεύτηκαν διατηρούν τη στυτική επάρκεια έως σήμερα, δηλαδή 18 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας τους».

Η πολύτιμη συσκευή (Omnispec™ ED-1000)

Η θεραπεία γίνεται με την απ’ ευθείας εξωτερική εφαρμογή κρουστικών κυμάτων, μέσω συσκευής παραγωγής κρουστικών κυμάτων Omnispec™ ED-1000™ του οίκου Medispec που αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Intertronics Hellas, αποκαθιστώντας τη στυτική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας μικρού και μέτριου βαθμού. «Στις περιπτώσεις σοβαρού βαθμού αγγειακής στυτικής δυσλειτουργίας που δεν ανταποκρίνονται στα γνωστά φάρμακα της στύσης, η νέα θεραπεία φαίνεται να δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης της ανταπόκρισης στα φάρμακα» δηλώνει ο καθηγητής Δ. Χατζηχρήστου.

Τα κρουστικά κύματα είναι ηλεκτρο-υδραυλικά κύματα και χρησιμοποιούνται θεραπευτικά σε πολλές ιατρικές ειδικότητες (ουρολογία, ορθοπεδική, καρδιολογία, γαστρεντερολογία, ωτορινολαρυγγολογία). Τα κύματα μεταφέρονται μη επεμβατικά (μέσω του δέρματος του πέους), και επικεντρώνονται στη περιοχή-στόχο (σηραγγώδη σώματα του πέους) με ειδική κεφαλή που είναι σε επαφή με το δέρμα του ασθενή (στο πέος).

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:

Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕ.Σ.Α.Υ.)
Ανοικτή γραμμή επικοινωνίας: 2310-999099

www.imop.gr

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline