Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ολική αρθροπλαστική ισχίου – γόνατος
Ολική αρθροπλαστική ισχίου – γόνατος

Ολική αρθροπλαστική ισχίου – γόνατος

  • November 11, 2010
  • 0 Likes
  • 12 Views
  • 0 Comments

Ο Dr. Νίκος A. Γρανίτσας MD, Ορθοπεδικός – Χειρουργός, Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τη χειρουργική ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος.

Οι αρθρώσεις του ισχίου και του γόνατος είναι δύο από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος. Κατά την βάδιση δέχονται μεγάλα φορτία και τυχόν βλάβη της λειτουργίας των, επιφέρει από απλό πόνο στην βάδιση έως και ανικανότητα αυτοεξυπηρετήσεως. Βλάβη αυτών των αρθρώσεων μπορεί να επέλθει είτε από αρθρίτιδα (εκφύλιση-άλατα) είτε από γενικευμένες ρευματολογικές παθήσεις είτε από τραυματισμό. Οριστική λύση του προβλήματος της βαδίσεως ανεξαρτήτως της αιτιολογίας αυτού δίδει η ολική αρθροπλαστική.

Η ολική αρθροπλαστική είναι η μέθοδος κατά την οποία αντικαθιστούμε όλη την φθαρμένη επιφάνεια μιας αρθρώσεως και ξαναδίνουμε στον πάσχοντα πλήρη και ανώδυνη κίνηση και το σωστό μήκος στο πόδι.

Η φθορά των αρθρώσεων είναι μια διαδικασία η οποία συντελείται με την πάροδο των χρόνων. Μέχρι να υποβληθεί ο πάσχων σε ολική αρθροπλαστική υπάρχει μια μεγάλη περίοδος όπου ο πόνος υποχωρεί με παυσίπονα, φυσιοθεραπεία ή ενέσεις φαρμάκων μέσα στην άρθρωση. Διεθνώς αναγνωρίζεται ότι όταν ο πάσχων έχει συνεχή πόνο και αδυναμία βάδισης άνω των 300 μέτρων και δεν βελτιώνεται με φαρμακευτική αγωγή τότε και μόνο τότε υποβάλλεται στην διαδικασία της ολικής αρθροπλαστικής.

Η ομάδα μας ασχολείται με τις ολικές αρθροπλαστικές στην Ελλάδα από το 1989. Έχουμε τελειοποιήσει την τεχνική μας ώστε να έχουμε άριστο αποτέλεσμα. Η προσπέλαση (τομή) που μεταχειριζόμαστε είναι η πλαγιοπροσθία και όχι η οπισθία που κυρίως χρησιμοποιείται στην Ελλάδα Η συγκεκριμένη προσπέλαση είναι αυτή που αποκλειστικά χρησιμοποιείται στο Βρετανικό ΕΣΥ και τα πλεονεκτήματα της είναι μικρή τομή, μικρής διάρκειας χειρουργείο, μικρές κακώσεις στους ιστούς και σημαντικά λιγότερος πόνος ο οποίος όμως δεν μας απασχολεί γιατί χειρουργούμε αποκλειστικά με επισκληρίδιο αναισθησία.

Χειρουργείο

Ο πάσχων νοσηλεύεται 7-10 ημέρες. Το κυρίως μέρος του χειρουργείου διαρκεί μιάμιση ώρα. Η ιδανική αναισθησία για το συγκεκριμένο χειρουργείο είναι η επισκληρίδιος γιατί την διατηρούμε μετά το χειρουργείο τουλάχιστον 48 ώρες. Είναι ο μοναδικός τρόπος αναισθησίας ο οποίος επιτρέπει στον χειρουργό να ελέγξει πλήρως τον πόνο μετά το χειρουργείο. Βάδιση με πλήρη φόρτιση (με όλο το βάρος του σώματος) επιτρέπεται από την 3η ημέρα.

Η επιστροφή στην φυσιολογική καθημερινή δραστηριότητα γίνεται μετά από μερικές εβδομάδες αλλά ορισμένες αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγονται.

Γρανίτσας A. Νίκος
Ορθοπεδικός – Χειρουργός

www.greekorthopaedic.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline