Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Οι παλμοί των γυναικών ανιχνεύουν το έμφραγμα
Οι παλμοί των γυναικών ανιχνεύουν το έμφραγμα

Οι παλμοί των γυναικών ανιχνεύουν το έμφραγμα

  • July 12, 2010
  • 0 Likes
  • 13 Views
  • 0 Comments

Η μέτρηση του καρδιακού παλμού των γυναικών σε φάση ηρεμίας μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εμφράγματος ή θανάτου από καρδιακή νόσο, δίνοντας στους ιατρούς έναν ανέξοδο τρόπο καταγραφής των κινδύνων για την υγεία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Η Δρ. Τζούντιθ Χσία και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο «Τζορτζ Ουάσιγκτον», διαπίστωσαν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν τις υψηλότερες τιμές καρδιακού παλμού εν ηρεμία ήταν πιθανότερο να υποστούν έμφραγμα ή να αποβιώσουν από καρδιαγγειακό νόσημα, συγκριτικά με αυτές που είχαν χαμηλότερες τιμές.

Παλαιότερες μελέτες, είχαν συσχετίσει τον καρδιακό παλμό εν ηρεμία με τέτοια προβλήματα σε άνδρες, αλλά η σχέση ήταν λιγότερο βέβαιη για τις γυναίκες, εν μέρει διότι στις έρευνες δεν περιλαμβάνονται αρκετές γυναίκες, ώστε να προκύψει ένα στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές, λοιπόν, μελέτησαν στοιχεία για τον καρδιακό παλμό σε 129.135 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου.

Οι μετρήσεις του καρδιακού παλμού ανά λεπτό μετά από ακινησία της συμμετέχουσας, έγιναν για να φανεί πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά όταν δεν είναι στρεσαρισμένη. Οι γυναίκες με καρδιακό παλμό ηρεμίας άνω των 76 παλμών/λεπτό είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες εμφράγματος ή θανάτου από καρδιακή νόσο συγκριτικά με εκείνες που είχαν 62 παλμούς ανά λεπτό ή λιγότερους.

Αυξημένες είναι πιθανότητες όταν οι παλμοί είναι 76 ανά λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας.

Οι γυναίκες θα πρέπει λοιπόν να έχουν κατά νου ότι δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το κάπνισμα, αλλά έχει κλινική σημασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές μελέτησαν και άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιακή νόσο: υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα, αλκοόλ.

Αν και ο καρδιακός παλμός εν ηρεμία είναι συνήθως χαμηλότερος σε άτομα με καλή φυσική κατάσταση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέτρηση αυτή μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εμφράγματος και στις γυναίκες ανεξαρτήτως της σωματικής άσκησης.

Πηγή: British Medical Journal

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline